Pentru ca pregatirea mesei de Paste costa aproape dublu decit pensia medie in Prahova, batrinii au apelat in ultimele zile la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor in speranta ca vor reusi sa faca un imprumut. Pentru a fi siguri ca vor intra in posesia banilor necesari cumparaturilor de Paste, pensionarii se trezesc cu noaptea-n cap, astfel incit, la primele ore ale diminetii, la ghiseele CAR-ului sint deja formate cozi interminabile.

Fiecare incearca sa obtina citeva milioane de lei pentru a putea pune pe masa un cozonac si o friptura de miel, chiar daca pentru acest "lux" vor plati un an intreg. "Eu am o pensie de un milion jumate. Din banii astia trebuie sa platesc intretinerea, lumina si medicamentele. Pentru Paste nu mi-a ramas nici un leut.

Am venit la CAR ca sa am cu ce sa fac niste cumparaturi", spune Maria Andronescu, unul din pensionarii care asteptau ieri sa intre in posesia creditelor. "In medie, pe zi, imi trec prin mina aproximativ 100 de cereri. Primul lucru pe care-l face un batrin atunci cind vine sa se inscrie este sa intrebe cind poate face primul imprumut.

Situatia unora este disperata, cei mai multi avind o pensie de mizerie. Piine cu sare au ajuns pensionarii sa manince in ziua sfinta a Invierii. Dupa o viata in care au trudit din greu, acum au parte de batrineti de cosmar", a declarat Gloria Popa, angajata CAR Prahova.

Si, pentru ca Pastele bate la usa, pensionarii cu probleme grave si cu pensii pina in 2.500.000 de lei au posibilitatea de a solicita un ajutor nerambursabil, care poate atinge 1.000.000 de lei. Pentru a primi acesti bani, insa, oamenii trebuie sa treaca printr-o ancheta sociala.