Revendicate sau nu, multe dintre cladirile ploiestene au ajuns, de-a lungul vremii adevarate epave edilitare. Multe dintre ele au reusit performanta de a reprezenta un real pericol public pentru ploiestenii care trec prin zonele respective, fara ca autoritatile sa poata face mare lucru. Au aparut doar citeva zeci de placute metalice cu inscriptia "Pericol de prabusire" si atita tot.

In situatiile in care cladirile darapanate au fost revendicate si ulterior cistigate de urmasii fostilor proprietari, administratia locala nu poate face nimic. Acestea reprezinta cele mai multe dintre cladirile ai caror pereti exteriori sau tavane stau sa cada peste vreun trecator sau peste vreo masina.

Daca ne gindim si la blocurile de locuit ale caror fatade n-au fost niciodata reparate de mai bine de 40 de ani, Ploiestiul tinde sa se transforme nu in mare metropola, asa cum isi doresc oficialii, ci intr-un oras al epavelor. In prezent, legislatia nu permite autoritatilor sa faca mare lucru in ce priveste proprietatile private neintretinute si care prezinta pericol pentru cetateni.

Daca pentru blocuri au aparut recent acte normative care obliga proprietarii de apartamente sa puna in siguranta constructiile, pentru case situatia este inca in aer. Ne aducem aminte cit de greu le-a fost autoritatilor sa demoleze ruinele de la Pisica Alba, asa ca daca nu se schimba legislatia, prea multe sanse sa scapam de pericolele care ne pindesc pe strada nu avem.