Ultima conferinta de presa a primarului Constantin Cibu a oferit mass-mediei locale un prilej de a vedea cum viceprimarul Daniela Vasioiu si primarul Cibu, arbitrati de celalalt viceprimar Lucian Tilea s-au certat si si-au adus jigniri reciproce.

Pe marginea acestui dialog orice comentariu este de prisos si in continuare redam exact firul „discutiei” dintre cele doua oficilitati locale.

Primar: Daca cineva considera ca s-au incalcat legi ale statului nu are decat sa faca o plangere penala... cu toate ca face parte din echipa Primariei. Dar eu vreau sa va spun ca a mai fost un caz, cel al Directiei Portuare care ne-a reclamat la toate institutiile posibile ale statului ca incalcam legea, inclusiv o plangere penala.

Iar finalul a fost ca domnul director (nu mai stiu cum se numeste) s-a ales cu o plangere penala din partea noastra pentru denunt calomnios. Deci exista si reciproca la aceste plangeri penale care se fac in mod gratuit si care starnesc opinia publica impotriva unora sau a altora.

Se incearca acum sa se acrediteze ideea ca in primarie, vezi Doamne, este o degringolada totala! Degringolada este in capul unuia care nu intelege ce se intampla in Primarie! Nu poti sa arunci o asemenea acuza asupra a sute de oameni care isi desfasoara activitatea in Primarie incepand cu Directia Informatizata a Politiei si sfarsind cu Comitetul de Criza pentru Situatii de Urgenta.

Nu se poate sa faci o astfel de afirmatie ca este degringolada mai ales ca Primaria de cand sunt primar a fost controlata si de Curtea de Conturi si de Corpul de Control al Primului- Ministru si de Corpul de Control al Senatului in legatura cu dosarele privind legea 10 si nu s-a gasit nici o greseala. O simpla intarziere a fost in situatia rezolvarii acestor dosare.

Deci degringolada este in capul unora care incep sa vorbeasca ca si domnul Chiru de la judet si se pare ca avem deja in mijlocul nostru acest Chiru... Auditul de la Serviciul de Transport s-a terminat, dosarul este la mine, il voi analiza si voi hotari masurile de rigoare. Dar asta nu inseamna ca il dau afara pentru ca nu-i place doamnei Vasioiu de ochii sefului serviciului.

Iar absurditatea asta de a te agata de trasee, ca incalca legea, s.a.m.d. Pot sa va spun ca daca maine se infiineaza o fabrica noua de pantofi la marginea Vizirului... Ce inseamna, sa nu modific niste trasee ca sa asigur transportul pentru cei care nu sunt acolo decat odata la cinci ani? Astea nu sunt batute in cuie! Traseele trebuie adaptate la realitatile zilei.

La sfarsitul lunii vom intra in CLM cu traseele pe care le-am verificat si care au dat rezultate si le vom omologa. Asta este singura problema deosebita. Iar daca unora li se pare ca Cibu vrea sa falimenteze Braicarul, vorbeste prostii in totalitate. Spun acest lucru pentru ca cerinta UE este de a externaliza serviciile comunitare.

Noi nu putem sa accesam bani comunitari decat daca dovedim ca am externalizat aceste servicii comunitare printr-o licitatie publica deschisa.

Altminteri, orice ajutor pe care ni-l da statul in aceasta directie intra la litigiu cu Consiliul Concurentei si de aici o intreaga tevatura, daca e sau nu ajutor de stat, daca nu cumva este lipsa de transparenta fata de alti operatori care primesc sau nu subventii.

(La un moment dat un reporter adreseaza o intrebare viceprimarului Vasioiu iar primarul spune: „Noi nu am venit aici ca sa vorbim in contradictoriu. Este conferinta de presa a primarului si nu facem comentarii ca la.....”

Daniela Vasioiu: Regret domnule primar dar ati facut niste afirmatii si, evident, pentru informarea corecta a opiniei publice trebuie sa-mi spun un punct de vedere.

Primar: Eu nu am venit la dumneata in conferinta de presa sa te conduc. Nici nu te-am invitat de fapt aici.

D.V.: Declaratiile...Dvs. nu ma invitati niciodata la conferintele de presa.

Primar: Daca doresti sa stai, bine, daca nu, esti libera!

D.V.: Evident ca doresc sa stau pentru ca doresc sa aud cu urechile mele ceea ce dvs. afirmati, evident ca trebuie sa fie corect informata opinia publica.

Primar: Auzi foarte bine. Mai, eu te rog sa te opresti!

D.V.: Nu am cum sa ma opresc

Primar: Pai atunci te dau eu afara pentru ca este conferinta de presa a primarului. Daca vrei sa asisti bine, daca nu..

D.V.: Il iau si pe domnul viceprimar cu mine sau dansul are un regim special?

Primar: Nu, pe dumneata in mod special care v-am spus ca veti avea un tratament aparte atat timp cat nu va aliniati la regulile din Primarie

D.V.: Domnule primar, este o institutie publica. Tin sa va amintesc ca viceprimarii nu sunt subordonatii dvs.

Primar: Si atunci ce cauti la mine in birou daca nu te-am chemat?

D.V.: Viceprimarii sunt in conducerea Primariei alesi de catre Consiliul Local, indirect alesi de catre populatie, motiv pentru care am rugamintea sa aveti decenta sa va comportati ca atare si nu ca la usa cortului.

Primar: Inca o data te rog sa te opresti! Esti in conferinta de presa a primarului.

D.V.: Eu am crezut ca dvs. aveti atitudini numai in particular de maniera „iesi afara si cauta-ma pe la usa pe afara” dar constat ca si intr-o manifestare publica cu mass-media care este interfata intre noi, autoritatea publica si populatie, aveti manifestari de aceeasi maniera.

Primar: Doamna viceprimar, inca o data, este conferinta de presa a primarului, va rog sa va opriti!

D.V.: Repet ce v-am spus si in particular, vis-a-vis de educatia dvs. eu nu pot interveni, sunteti un om cu parul alb dar vis-a-vis de ceea ce inseamna atitudinea unui edil al orasului evident ca pot interveni pentru ca sunt si cetatean al acestui oras, inainte de a fi viceprimarul municipiului.

Primar: Da, ma scuzati pe mine, ramaneti cu doamna viceprimar. (primarul se ridica de pe scaun si intentioneaza sa paraseasca cabinetul dar se razgandeste si se aseaza la loc pe scaun).

D.V.: Eu o sa raman atata vreme cat o sa discutati despre sectoarele pe care inca le mai am in coordonare. Aveti atitudinea...

Primar: Aveti rabdare ca va spuneam la sfarsitul conferintei ce sectoare veti mai avea in subordine.

D.V.: Trebuia sa spuneti de la inceput domnule primar sa nu sufere sectoarele pe care le mai am in coordonare pentru faptul ca...

Primar: Opriti-va! Vreti sa facem circ la televiziune si peste tot? Da opriti-va odata!

D.V.: Circul il faceti dvs. Haideti sa punem lucrurile intr-o regula, in lege

Primar: Dvs. nu mai aveti credibilitate nici de doi bani in fata nimanui si totusi incercati sa va impuneti un punct de vedere.

D.V.: In fata dvs, poate.

Primar: Dvs. ati mintit cu buna stiinta, hai s-o luam pe aia dreapta, de ani de zile faptul ca ati lucrat la TCInd.

D.V.: Are vreo importanta pentru Braila unde am lucrat eu?

Primar: Are, sigur. Eu nu am mintit niciodata si dvs. faceti teorie aici.

DV.: Domnule primar, o sa abordam ce subiecte doreste mass-media...ati pus o intrebare si evident ca trebuie sa raspund la aceasta intrebare.

Primar: Extraordinar! Nu acum, nu aveti decat sa abordati la dvs. la partid. Vrei sa intrerup conferinta sau trebuia sa va spun de la bun inceput sa nu participati?

D.V.: Evident ca asa trebuia sa faceti

Primar: Atunci te rog, opreste-te!

DV.: Dar nu am cum sa ma opresc pentru ca ati facut niste inexactitati si trebuie sa...daca aveti argumente la ccea ce spun eu atunci evident ca trebuie sa le spunem.

Primar: Dar eu nu discut cu dvs. doamna viceprimar.

D.V.: Dar nici eu cu dvs.

Primar: Discutiile o sa le avem in alt cadru. Avem un CLM, discutii directe daca dvs. sunteti capabila sa coordonati sectoarele pe care vi le-am dat, daca informatiile pe care le dati la mass-media sunt reale sau sunt aiurea sau pe neantelegerea dvs.

D.V.: Domnule primar, informatiile pe care le-am dat la mass-media le-am dat cu documente. Daca dvs. puteti proba tot cu documente, e altceva

Primar: Sigur ca probez ca nu o sa va las sa dati niste informatii nereale.

D.V.: Deci, in momentul in care am informat mass-media poate ca a fost o exprimare a jurnalistului ca dvs. mai aveti timp pana la sfarsitul saptamanii”. Eu am spus asa: ca v-am facut o informare acum o luna la finalul careia v-am solicitat sa sesizati organele abilitate pentru neregulile care se manifesta intr-un sector de activitate.

Nu am primit raspuns la acea informare iar din discutia purtata cu dvs. ati spus ca doriti sa vedeti rezultatul auditului pe care si eu il astept. Asta a fost ceea ce am comunicat eu mass-mediei. Si am spus ca daca pana la finele aceste saptamani nu apare acest rezultat al auditului si nu am raspuns de la dvs. la o informare pe care am facut-o pe un sector pe care il coordonez, eu personal voi inainta plangere penala la organele abilitate sa verifice aceste lucruri. Aceasta afirmatia am facut-o, o mentin si spun astazi in fata mass-mediei si in prezenta dvs. ca saptamana viitoare inaintez eu acea plangere penala cu riscurile si cu incercarile dvs. pe care le faceti de a a ma intimida, ca exista si reversul pentru denunt calomnios, pentru ca evident eu voi spune acele elemente care sa poata face o cercetare corecta si evident ca acele institutii vor solicita si altele daca le vor fi de folos. Eu atat am facut si nimic altceva.

Era de datoria mea pentru ca au trecut aproape doi ani iar in Braila se constata caini pe strada care sunt cat oamenii, care musca copiii si bani nu sunt alocati pentru asa ceva, mizeria este, deci Garda Financiara a incheiat un alt control si mi-e teama ca este la fel de urat si cu amenda, probabil, cum au fost si celelalte pentru ca nu s-a lamurit problema salubrizarii si suntem in acelasi haos, degringolada va apartine cuvantul, eu am spus haos, e cam acelasi lucru.

Primar: Deci in problema salubrizarii...

D.V.: Domnule primar, lasa-ti-ma sa termin.

Primar: Mai, eu nu am inteles. Este conferinta de presa a primarului sau a dvs? Aveti putina decenta, stimata doamna!

(Continuarea in numarul urmator)

Ada MIHALIAN