Trimisi la Capitala

de Titus Craciun     Ziua de Cluj
Joi, 18 mai 2006, 0:00


Evenimentele din PSD de la acea vreme, dublate de prestatia ministeriala a celor patru clujeni, au facut ca, pentru intaia oara, Clujul sa capete, in ochii publicului, o identitate politica ferma, definita prin silogismul “Grupul de la Cluj”.



Pana atunci, insa, din pacate, orasul si judetul erau percepute, din punct de vedere politic, drept anacronice si cu multiple derapaje spre extremism, in primul rand datorate prestatiei fostului primar Gheorghe Funar. Mai trebuie remarcat ca aparitia Grupului de la Cluj a fost posibila si datorita faptului ca PSD guverna de unul singur, cu toate ca si UDMR se afla la putere.



Comentarii si opinii



Din punctul de vedere al perceptiei, asadar, Grupul de la Cluj a fost singular ca fenomen, pana acum, pentru ca ceilalti clujeni care s-au aflat in structurile politice executive intr-o anumita perioada nu au putut forma o echipa identitara clara. Identitati politice zonale s-au regasit cu precadere in zona Moldovei, formate fiind din nucleul de “aparatnici” ai PSD.



Dupa ce Alianta Dreptate si Adevar, impreuna cu Partidul Conservator si cu UDMR au fost mandatate de catre Traian Basescu sa formeze Guvernul, reprezentanti ai organizatiilor clujene ale celor patru formatiuni politice si-au facut bagajele cu destinatia Bucuresti, pentru a lucra in Guvern sau in preajma lui.



Fie ca e vorba de ministri, secretari de stat ori simpli consilieri, clujenii din Executivul Romaniei nu sunt, deocamdata, perceputi nici pe plan local drept o echipa identitara clara, din mai multe motive. Cele mai importante tin de relatiile generale din cadrul Coalitiei, dar si de faptul ca vizibilitatea clujenilor din Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu este destul de redusa.



ZIUA de Cluj isi propune sa va prezinte clujenii care lucreaza in Guvern si in agentiile subordonate acestuia. Nu trebuie uitat faptul ca o guvernare in coalitie implica un protocol de functionare, care, in primul rand, consfinteste impartirea posturilor ce tin de putere intre participantii la guvernare.



In privinta numarului de reprezentanti in Guvernul Tariceanu, Clujul nu sta prost, dar nici nu exceleaza. Astazi, va prezentam primul episod al povestii clujenilor trimisi la Bucuresti. Incepem cu liberalii...



Liberalii clujeni din Guvern



Liberalii clujeni nu au nici un post de ministru plin, in schimb au doi secretari de stat la ministere “grele” - la Administratie si Interne si la Ministerul de Externe. Una dintre cele mai importante functii ocupate de un liberal clujean in Guvernul Tariceanu este cea a lui Liviu Radu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.



Liviu Radu (42 de ani) este responsabil cu reforma in administratia publica, post de pe care a reusit unele transformari, descurcandu-se bine la ultimul Raport de tara al Comisiei Europene. Cadru universitar la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Liviu Radu ocupa si postul de cancelar al facultatii amintite.



Este liberal din 1990, a fost consilier judetean si vicepresedinte al PNL Cluj si membru in Consiliul de onoare si arbitraj al partidului. In prezent, Liviu Radu este membru supleant in Biroul Permanent Teritorial al PNL Cluj.



„Eram cunoscut in domeniul administratiei publice”, ne-a explicat Liviu Radu, el ocupand postul de director al Centrului Regional de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala Cluj. „Am fost numit la MAI la propunerea premierului Tariceanu, care era la curent cu proiectele mele”, spune Radu.



Secretarul de stat responsabil cu reforma din administratie spune ca lucreaza pe doua mari paliere - elaborare de legislatie si implementare in teritoriu.



Administratia si Internele - bine “populate”



Seful de cabinet al secretarului de stat pentru reforma in administratie este un colaborator al lui Liviu Radu din UBB, Gyorke Zoltan, de 34 de ani. Gyorke a fost adus la MAI de pe postul de consilier al presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara.



Membru PNL din 2002, dupa ce, initial, trecuse pe la Alianta Civica si PNTCD, Gyorke Zoltan a fost, pana in 2005, secretarul coordonator al Tineretului Liberal Cluj.



“Provocarea de a putea face parte din echipa insarcinata cu reformarea administratiei, acceptata imediat, m-a ajutat intr-un timp scurt sa evaluez real si obiectiv atributiile specifice functiei de director de cabinet al secretarului de stat pentru reforma administratiei. Departarea de Cluj este “redusa” atunci cand ai colegi, colaboratori ardeleni”, ne-a precizat Gyorke.



Calin Racoti este un alt liberal clujean “racolat” de Liviu Radu pe post de consilier personal. Racoti lucra deja in Bucuresti, la Agentia de Strategii Guvernamentale. Tanarul consilier (26 de ani) al secretarului de stat este membru PNL din 1998, facand parte, la aceasta ora, din Biroul Permanent Municipal Cluj-Napoca al partidului.



“Lucrez in Bucuresti de aproape 3 ani si pot spune ca m-am obisnuit cu ritmul specific Capitalei, dar, in continuare, Clujul inseamna „acasa”. Activitatea si experienta din administratia centrala este greu de egalat in oricare alt sector de activitate. Este o mare onoare si placere sa lucrezi intr-un colectiv profesionist si dinamic”, considera Racoti.



Secretar de stat la Externe



Valentin Naumescu ocupa, incepand cu 21 ianuarie 2005, functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, fiind la a doua “detasare” la Bucuresti. Liberalul clujean a lucrat si in Ministerul Invatamantului pe vremea cand fotoliul ministerial era ocupat de Andrei Marga.



In varsta de 35 de ani, Naumescu este, la fel ca Liviu Radu, universitar, conferentiar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB, doctor in stiinte politice si filosofie politica. Membru PNL din 1993, secretarul de stat ocupa functia de vicepresedinte al PNL Cluj, fiind si membru in Comitetul de Coordonare al Aliantei la nivel judetean.



“Trebuie sa recunosc ca am avut marea sansa a unei numiri la MAE, cu sprijinul decisiv al presedintelui PNL Cluj, Marius Nicoara. Numirea a corespuns, cred, in cel mai inalt grad, profilului meu profesional si dorintei de a-mi continua activitatea politica in domeniul relatiilor interna-tionale.



Aceasta a fost, de fapt, si prima mea optiune pentru Executiv, cand a avut loc intalnirea de la Brasov cu domnii Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu, in vara lui 200



Nu cred sa existe un alt minister sau o alta zona de activitate care sa ma atraga mai mult si unde sa-mi fi dorit sa ajung sa lucrez”, ne-a precizat Naumescu. Cel mai tanar liberal clujean ajuns la Bucuresti este Gabriel Mircescu (23 de ani), care, de aproximativ o luna, a castigat concursul pentru ocuparea postului de consilier I in cadrul Autoritatii Nationale pentru Tineret.



Liberal din 2001, Mircescu este vicepresedinte al organizatiei municipale Cluj-Napoca de tineret. “Clujul, pentru mine, reprezinta mediul in care poti obtine o pregatire inalta, solida, care iti trezeste dorinta sa dai piept cu noi provocari si experiente profesionale si care, nu in ultimul rand, iti creeaza nevoia de autodepasire.



Din acest motiv, am ales sa activez in mediul institutional central, puternic, care este Bucurestiul”, se destainuie Mircescu.



Doi clujeni la Cancelaria premierului



Dintre consilierii clujeni de la Bucuresti, cel mai mare in rang este Mircea Chertes (51 de ani), ocupand functia de consilier de stat pe probleme de agricultura, mediu, sanitar-veterinare si protectia consu-matorului in cadrul Cancelariei primului-ministru. Chertes este cel care, printre altele, ii prezinta zilnic premierului rapoartele privind gripa aviara.



Doctor in stiinte medicale veterinare, consilierul de stat nu e la prima “aventura” bucuresteana, in perioada 1999-2000 ocupand postul de director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Este membru PNL din 1997, in prezent ocupand postul de vicepresedinte al organizatiei Cluj a PNL, fiind considerat un apropiat al lui Marius Nicoara.



Alaturi de Mircea Chertes, la Cancelaria premierului Tariceanu mai lucreaza un liberal clujean, Elena Ceusan (30 de ani), pe postul de consilier personal al primului ministru. “Titulatura poate induce in eroare, pentru ca noi nu lucram direct cu primul ministru, ci cu seful Cancelariei”, spune Ceusan.



Este in PNL din 1990, ocupand, in aceasta perioada, functia de membru al Comitetului Executiv al PNL Cluj. De profesie jurist, Ceusan a fost aleasa pe listele Aliantei D.A. consilier judetean, in legislatura precedenta fiind sefa de cabinet a senatorului Norica Nicolai.



Un alt fost liberal clujean, Alexandru Boer (32 de ani), stabilit, insa, mai demult la Bucuresti, este seful de cabinet al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Boer este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul UBB si a venit la PNL Cluj din UFD.



Seful de cabinet al ministrului Blaga a fost unul dintre coautorii Programului de guvernare al Aliantei PNL-PD, ocupand, la un moment dat, functia de secretar general adjunct al PNL. “Acum nu mai activez politic”, spune Boer, care a intrat in politica alaturi de Varujan Vosganian.



Alexandru Mandrut (54 de ani) ocupa functia de consilier al vicepresedintelui Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) din primavara anului trecut. De profesie avocat, Mandrut nu ocupa, la aceasta data, nici o functie de conducere in PNL Cluj. A fost singurul demnitar care nu a putut fi contactat de ZIUA de Cluj, aflandu-se in negocieri la sediul AVAS.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.















.*.


279 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by