Efectuarea unor lucrari de modernizare a stadionului "Cetate" din Alba Iulia, in urma cu trei ani, face in prezent obiectul unui conflict financiar intre o firma privata, aflata in faliment, si Primaria municipiului.

SC "Ana One" SRL Alba Iulia solicita administratiei locale, printr-o actiune inregistrata la Tribunal, achitarea a 2,5 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea materialelor de constructie, respectiv a sumei de 1,2 miliarde lei, reprezentand manopera pentru lucrarile efectuate.

Actiunea juridica a fost inregistrata chiar daca la vremea cand s-a incheiat contractul de modernizare a stadionului "Cetate", Primaria si Consiliul Local nu erau proprietarii bazei sportive. Aceasta a intrat efectiv in proprietatea administratiei locale in martie 2004, o hotarare de Guvern in acest sens fiind emisa cu cateva luni mai devreme, in octombrie 2003.

Afacerea privind modernizarea arenei sportive s-a derulat in perioada in care la conducerea clubului de fot-bal "Apulum" Alba Iulia se afla tandemul Viorel Malusel - presedinte si Nicolae Achim - vicepresedinte. In 16 septembrie 2002, Malusel, in calitate de presedinte al FC "Apulum", a solicitat societatii "Ana One" SRL, prin comanda nr.111, efectuarea unor lucrari de modernizare la stadion. De mentionat ca firma il avea drept asociat pe vicepresedintele clubului, Nicolae Achim.

Societatea a achizitionat materiale de constructii in valoare de 2,5 miliarde lei vechi, dupa care a incheiat un contract de executare a lucrarilor cu SC "Ana One International" SRL, la care Nicolae Achim era, de asemenea, asociat.

Ultima dintre aceste firme, prin directorul economic Gheorghe Achim (probabil o ruda a vicepresedintelui Nicolae Achim), s-a angajat sa efectueze lucrarile in termen de doi ani, solicitand in schimb ca pret de manopera 1,25 miliarde lei.

Inainte ca lucrarile sa fie finalizate, intre Malusel si Achim s-a iscat un scandal ce a determinat ca FC "Apulum" sa nu mai achite contravaloarea lucrarilor. Acum se incearca recuperarea banilor de la Primarie, care a devenit, intre timp, administratorul bazei sportive.

Procesul dintre cele doua parti se afla in faza efectuarii unei expertize tehnice care ar urma sa arate lucrarile efectuate in perioada respectiva, precum si valoarea acestora. Dupa preluarea stadionului, municipalitatea a investit in modernizarea bazei sportive peste 20 miliarde lei vechi.

In legatura cu efectuarea lucrarilor de modernizare la arenei a existat un proces la instantele din Alba Iulia si intre Viorel Malusel si Nicolae Achim.

Ultimul dintre acestia a solicitat prin actiunea juridica declansarea procedurii falimentului clubului de fotbal din cauza ca ar avea de recuperat 871 milioane de lei vechi cu care a imprumutat, prin "Ana One International" SRL, FC "Apulum Unirea".

Fostul vicepresedinte al clubului a si obtinut o sentinta definitiva in acest sens, la sfarsitul anului 2004, dar nu a putut sa o puna in aplicare pe motiv ca echipa nu avea bani in cont si nu detinea nici imobile care sa poata fi vandute.

In vara anului 2005, administrarea clubului a fost preluata, de la Viorel Malusel, de o societate comerciala la care sunt actionari mai multi agenti economici din judetul Alba. In finantarea clubului sunt implicate si CL si CJ.