La implinirea a aproape doi ani de la alegerile din 2004, nu se poate spune ca partidele politice care formeaza coalitia de guvernare si liderii lor au batut pasul pe loc in judetul Arad.

Cel putin de la inceputul acestui an, evenimentele nu au ocolit organizatiile judetene ale formatiunilor politice, activitatea, dar si inactivitatea lor contribuind din plin la procentele cu care acestea sunt creditate in sondaje.

Capul de afis al ultimelor luni l-a tinut, de departe, filiala PNL, motivul disputelor constituindu-l fotoliul de presedinte, pentru care s-au batut cand trei, cand patru candidati. La final, doar deputatul Titu Gheorghiof si consilierul judetean Sever Jurca au mai ramas in competitie.

Castigand detasat in fata parlamentarului, Jurca s-a vazut obligat, ulterior, sa se gandeasca la o alta Conferinta de alegeri, deoarece cea organizata in 4 februarie a fost anulata.

"Vinovat" pentru aceasta situatie este un aliat al lui Gheorghiof, deputatul Mihai Calimente. Acesta a contestat alegerile, sustinand ca au fost incalcate o serie de prevederi din statut. In final, Comisia de Onoare si Arbitraj a PNL a hotarat anularea Conferintei de alegeri din februarie si organizarea unui alt scrutin.

Toate aceste framantari din filiala au dus la o scadere in sondaje, PNL fiind creditat in prezent la Arad cu mai putin de 20 de procente.

Democratii s-au ales in liniste

La o prima vedere, organizatia judeteana a PD pare una linistita. Au un primar de municipiu, un presedinte de Consiliu Judetean, deci ei controleaza, practic, totul in judet. Primele neintelegeri din interitorul filialei, conduse de fostul vicepremier Gheorghe Seculici, au iesit in evidenta la alegerile pentru sefia organizatiei.

Atunci, inscris pe lista candidatilor pentru un loc de vicepresedinte, liderul tinerilor democrati din Arad, Ciprian Luca, s-a vazut in postura de perdant. A fost primul moment in care s-a facut simtita prezenta a doua tabere in PD Arad, cea constituita in jurul primarului Gheorghe Falca si cea din preajma lui Seculici.

O impartire a filialei PD se face tot mai mult simtita si in ultima perioada. In timp ce Gheorghe Falca si l-a atras de partea lui pe senatorul Nicolae Iotcu, celalalt parlamentar democrat, deputatul Constantin Igas, sta mai mult in preajma lui Seculici.

Conservatorii s-au unit cu PUNR, dar degeaba

Schimbarea de nume nu a insemnat neaparat si o schimbare in bine pentru Partidul Conservator. Asa se face ca, potrivit unor informatii, in sondaje formatiunea politica este creditata cu doar 2 la suta, in ciuda eforturilor de cosmetizare, promovate de presedintele organizatiei judetene, deputatul Cornelia Ardelean.

Rezultatele au ingrijorat conducerea, care a decis ca este momentul sa treaca la masuri. Una dintre ele a fost fuziunea cu PUNR, formatiune care, cel putin cu numele, mai pastra partea de nationalism care le lipsea conservatorilor. Daca la nivel national s-a batut in cuie un protocol, pe plan local acest lucru nu a mai avut loc, PUNR lipsind aproape cu desavarsire.

In plus, conservatorii se preocupa cu organizarea Conferintei judetene de alegeri, care ar fi trebuit sa aiba loc anul trecut.

UDMR, constant in optiuni

Si UDMR a intampinat ceva probleme anul acesta, dar nu atat de mari incat electoratul sau constant sa se diminueze. A mai amenintat, voalat, pe plan national, cu iesirea de la guvernare, dar la nivelul judetului Arad lucrurile sunt in cele mai bune conditii, colaborarea cu partenerii este buna, iar alegerile destul de departe.

Presedintele filialei UDMR, deputatul Kiraly Andras, a dat note colaborarii cu partenerii de coalitie - zece pentru democrati, sapte pentru liberali, a spus "pas" cand a venit vorba despre conservatori, s-a mai zburlit cand discutia a atins problema statutului minoritatilor.

Luata per ansamblu, situatia este, insa, una dintre cele mai bune, atmosfera in partid linistita, iar alesii din administratie preocupati din plin de rezolvarea problemelor comunitatii pe care o reprezinta.