Politistii din Oradea au trimis in judecata un jurist, sub acuzatia de inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Prejudiciul produs de acesta primariilor Oradea si Bors, prin efectuarea unor schimburi ilegale de terenuri, se ridica la peste 3 milioane euro.

Potrivit anchetatorilor, pentru a pune la punct inselaciunea, Erzsebet Urbanovici (47 ani), jurista la o societate privata din Oradea, a falsificat o serie de documente vechi, pe care pe urma le-a introdus in dosarele Arhivei Nationale ale orasului.

Pe urma, ea s-a folosit de documentele respective in instanta pentru reconstituirea unui drept de proprietate asupra unei parcele de teren din localitatea Biharia.

Lucratorii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Oradea si procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bihor au demarat cercetarile la acest caz inca din anul 2002.

"Primaria Oradea a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea despre faptul ca aceasta persoana a falsificat inscrisuri pe care le-a utilizat in fata instantei de judecata in scopul reconstituirii unui pretins drept de proprietate asupra unei suprafete de 13,02 hectare de teren situat pe raza municipiului Oradea, amplasat in spatele Cimitirului "Rulikovski".

De asemenea, o plangere asemanatoare a venit si de la Primaria Bors, pentru a suprafata de 10 hectare in satul Santion", a declarat comisarul Valerian Sipos, din cadrul BCCO.

In urma cercetarilor, anchetatorii au descoperit ca in anul 1993, oradeanca a luat in intretinere o batrana din oras, care i-a lasat toate bunurile mobile si imobile. "Prin diferite metode, inculpata a descoperit acte ce dovedeau dreptul de proprietate al unui cetatean din Biharia, decedat in anul 1957, care avea acelasi nume cu sotul celei pe care a luat-o in ingrijire.

Acest barbat detinea 23,02 hectare in comuna Nojorid. Profitand de coincidentele de nume, jurista a falsificat o serie de documente pe care le-a folosit pentru a dovedi ca proprietarul terenului din Nojorid ar fi facut, in urma cu cativa ani, schimb de teren cu primariile din Oradea si Bors", a explicat comisarul.

Pentru a reconstitui dreptul de proprietate asupra terenurilor respective, Erzsebet Urbanovici a falsificat acte de schimb terenuri, incheiate intre proprietarul terenului din Biharia, din care rezulta ca, in anul 1955, suprafata de 23.02 hectare de teren din Nojorid a fost schimbata cu 13.02 hectare de teren din Oradea si alte 10 hectare de teren din Santion, comuna Bors.

Apoi, jurista a facut si un contract de vanzare-cumparare fals, prin care sa arate ca ea a cumparat de la batrana pe care o avea in ingrijire suprafata de 23,02 hectare. Toate aceste documente le-a introdus in dosarele Arhivelor Nationale.

In urma perchezitiilor efectuate la domiciliul oradencei, oamenii legii au gasit copii xerox ale unor documentele scoase de la arhiva de care femeia s-a folosit pentru falsificarea actelor, folosite la savarsirea infractiunii. "Prejudiciul cauzat Primariei Oradea este de 1.056.000 euro, iar Primariei Bors de 2.000.000 de euro", a completat Sipos.