Inca din anii ‘90, sediul asociatiei Pro Basarabia din Cluj-Napoca reprezinta un fel de “fruct oprit” pentru PNL Cluj-Napoca. De ani de zile se incearca prin diferite metode evacuarea acestei asociatii din locatia pe care o ocupa. Sediul de pe Eroilor nr.2 este tinut cu dintii de membrii asociatiei pentru sprijinirea basarabenilor si dorit cu orice pret de catre unii membri ai PNL Cluj.

Adevaratul punct de interes si miza reala a “hegemoniei” peneliste este reprezentata de o incapere “misterioasa”, situata vis-à-vis de sediul Pro Basarabia.

Incaperea respectiva apartine Ministerului de Interne si se afla in grija Arhivelor Nationale Cluj-Napoca. Camera secretelor prezinta un interes urias pentru anumiti membri ai PNL, ]n speta pentru fostul lider al PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu, datorita faptului ca acolo s-ar afla depozitate o serie de dosare de informatori ai fostei Securitati.

De asemenea, nici senatorul liberal Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru verificarea activitatii SRI, nu este straina de acest scandal.

In ciuda faptului ca Asociatia Pro Basarabia are statut juridic si detine un contract de inchiriere cu Primaria Cluj-Napoca inca din anul 1991, anumiti membri ai Consiliului Local Cluj-Napoca au amenintat de mai multe ori ca-i vor evacua pe membrii Asociatiei Pro Basarabia si le vor asigura un spatiu tocmai in Pata Rat.

Speriata de o asemenea posibilitate, Maria Basu, presedintele asociatiei ProBasarabia, merge in audienta la prefectul Clujului pentru ca acesta sa dispuna solutionarea disputei intre PNL si Pro Basarabia.

In data de 14.12.2005, Maria Basu este indrumata de catre prefect sa incerce sa rezolve conflictul intre PNL si Pro Basarabia pe cale amiabila. Maria Basu mai este sfatuita sa astepte rezolvarea cererii de mentinere a actualei locatii, adica sediul de pe Eroilor nr. 2.

Petenta asteapta raspunsul mult si bine, cand, prin intermediul unei alte sesizari, i se raspunde prin prefectul Alin Tise ca “sesizarile se vor verifica”.

Insa prefectul pierdea din vedere faptul ca Maria Basu reclama tocmai acest aspect al situatiei& neputinta solutionarii in termeni pasnici a pastrarii sediului in care isi desfasoara activitatea asociatia.

“Din anul 1992, noi platim chiria catre primarie pe baza unor fise de calcul”, spune presedintele asociatiei ProBasarabia, Maria Basu. “In anul 2003, Consiliul Local Cluj- Napoca a dat o hotarare in favoarea extinderii PNL in spatiul sediului nostru.

Numai ca Funar, primarul din acea vreme, a desfiintat Consiliul Local Cluj-Napoca, asa ca toate deciziile luate de acel consiliu au devenit nule!

In 2003, Gheorghe Funar a ajuns sa-l dea in judecata pe Horia Uioreanu pentru abuz in functie”. In 2003 Horia Uioreanu era presedintele PNL Cluj-Napoca si, in acelasi timp, consilier local. “Uioreanu a promulgat o hotarare de Consiliu Local, hotararea nr. 122 din 2003, in care se voteaza extinderea sediului organizatiei municipale a PNL Cluj-Napoca, al carui presedinte era.

Astfel ca, prin dizolvarea Consiliului Local, acel act aditional devine nul!”.

Acum, in 2006, Maria Basu nu se da batuta si lupta in continuare pentru sediul Asociatiei ProBasarabia. Ea a deschis un proces la Judecatoria Cluj, solicitand confruntarea contractului de inchiriere pe care il detine PNL pe spatiul ocupat si actele prin care Maria Basu recenzeaza drepturile asociatiei Pro Basarabia asupra sediului propriu.

Motivul pentru care Primaria Cluj-Napoca nu doreste sa incheie un contract cu aceasta asociatie este foarte simplu. Sediul asociatiei, de pe Eroilor nr. 2, ar putea intra in vizorul Legii 290 din 2003, fiind in situatia de a fi retrocedat asociatiei.

Contactat pentru a consemna pozitia PNL cu privire la aceasta situatie, Razvan Pop, membru PNL, ne declara ca “avem contract si pe spatiul lor si pe al nostru. Noi il reinnoim o data la doi ani”. Numai ca Razvan Pop nu a fost in masura sa ne prezinte nici macar o copie a acestui contract.

Adevaratul punct de interes si miza reala a “hegemoniei” peneliste este reprezentata de o incapere “misterioasa”, situata vis-à-vis de sediul ProBasarabia.

Incaperea respectiva apartine Ministerului de Interne si se afla in grija Arhivelor Nationale Cluj-Napoca. Camera secretelor prezinta un interes urias pentru anumiti membri ai PNL, ]n speta pentru fostul lider al PNL Cluj, Horea Uioreanu, si senatorul Norica Nicolai, datorita faptului ca acolo s-ar afla depozitate o serie de dosare de informatori ai fostei Securitati.

Interesul legat de aceste dosare este extrem de mare, iar daca unii dintre actualii membri ai PNL erau prea tineri pentru a li se ]ntocmi dosare pe vremea Securitatii, in mod cert o parte dintre ei ar putea fi ]ngrijorati ]n ceea ce priveste deconspirarea parintilor lor.

Potrivit surselor noastre, acesta reprezinta adevaratul motiv pentru care PNL depune atatea eforturi, demne de o cauza mai buna, pentru obtinerea unui spatiu amarat, de circa 14 mp. Actele de sabotaj au mers chiar pana la spargerea lacatului si a grilajului care asigurau holul comun, situat intre sediul ProBasarabia si incaperea Ministerului de Interne, care adaposteste dosarele secrete.

Referitor la aceasta situatie, Ioan Draghici, director al Arhivelor Nationale Cluj-Napoca, a declarat pentru BZA ca nu se stie deocamdata cine a fost autorul efractiei. Ioan Draghici spune si ca “s-a incercat obtinerea sprijinului nostru in favoarea PNL sau ProBasarabia, dar nu am acceptat sa ne implicam in aceste dispute care nu ne privesc”.

Incaperea de 14 mp in care isi desfasoara activitatea Asociatia ProBasarabia este considerata de catre unii membri marcanti din PNL si un punct strategic, ]ntrucat ar putea asigura o a doua intrare pentru sediul PNL, cale de acces care comunica direct cu cladirea primariei.

Maria Basu sustine ca Horia Uioreanu ar fi “glumit” la un moment dat cu privire la utilitatea acestei ]ncaperi, spunand “pe acolo ar putea iesi o secretara, atunci cand pe usa din fata ar intra alta!”.

In dorinta lor nestavilita de a se ]nstapani pe teritoriul ocupat de asociatia ProBasarabia, PNL-istii clujeni ar fi recurs la represalii din cele mai bizare. Maria Basu sustine ca una dintre metodele folosite pentru a-i intimida si a-i face sa paraseasca sediul ]n disputa a fost interzicerea accesului la toaleta comuna.

Initial, s-a cumparat de catre toti locatarii imobilului de pe Eroilor nr. 2, in care functioneaza PNL Cluj si ProBasarabia, o zala noua pentru usa punctului sanitar din curtea de la aceasta adresa. Apoi, liberalii au hotarat sa “sisteze” celor de la ProBasarabia dreptul de a-si satisface necesitatile fiziologice.

Drept pentru care, membrilor acestei asociatii li s-a confiscat cheia de la toaleta, fiind lasati sa se descurce cum pot si pe unde pot.

O membra a PNL, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, spune ca acesta decizie a fost luata pentru ca cei de la ProBasarabia nu foloseau “in mod corespunzator toaleta”! Aceeasi sursa spune ca “doamna Basu a protestat in timpul sedintelor noastre de partid, dar nu a fost luata in seama pentru ca boicota linistea consfatuirilor noastre” .

Asociatia Pro Basarabia ar putea fi incomoda pentru unii dintre liberalii clujeni si datorita accesului pe care ]l au, vrand nevrand, membrii asociatiei la o serie de informatii cu privire la activitatile desfasurate la sediul PNL si la persoanele care se perinda pe acolo.

Anumite strategii de recrutare ale PNL Cluj-Napoca, condusa la acea vreme de Horea Uioreanu, ne sunt dezvaluite de Maria Basu, care cunoaste anumite “aspecte”, gratie vecinatatii cu sediul PNL, unde aveau loc diverse “sindrofii”.

Din curiozitate, presedintele Pro Basarabia chiar a participat la o petrecere de acest gen. “In anul 2003 tinerii liberali colindau liceele clujene si se interesau de elevii care erau majori. Pe acestia ii contactau pentru a-i incartirui in randurile Partidului Liberal”, sustine Maria Basu. Presedinta Asociatiei ProBasarabia dezvaluie tactica folosita pentru recrutarea de noi membri&

“Junii erau convinsi sa semneze adeziuni politice ca in vremurile incipiente ale comunismului in Romania. Pustanii de liceu erau invitati la petreceri unde se consumau lichioruri si mezelicuri. Tinerii de 18 ani erau convinsi, in acest mod, sa adere. Ei erau atrasi de opulenta pe care membrii PNL o afisau la aceste petreceri”, conchide Maria Basu.

Reamintim ca in perioada respectiva presedintele PNL Cluj era Horia Uioreanu.

Contactat telefonic, Uioreanu a sustinut ca in spatiul aflat ]n discutie nu exista nicio activitate. “Acolo nu are loc nicio activitate a fundatiei Pro Basarabia. Doamna aceea minte! Ea chiar a facut contracte de sub]nchiriere cu diferite firme. PNL are contractul de inchiriere, dar Maria Basu nu ne permite sa ne ocupam tot spatiul.

Eu, personal, nu stiu de nicio intrare in cladirea Primariei”, ne-a declarat Uioreanu. Intrebat fiind de reporterii nostri daca ne pune la dispozitie contractul care confirma faptul ca spatiul respectiv ar apartine partidului pe care il reprezinta, Uioreanu a sustinut transant& “Nu vad motivul pentru care sa va arat contractul”.