Lucrarile ilegale demarate de consilierul local din Scheia Sorin Gavril Semeniuc pe versantul de pe partea stanga a drumului catre zona industriala, la iesirea din Suceava, au continuat si ieri dimineata, in ciuda ordinului de sistare a acestora, dat tocmai marti dimineata de catre Primaria Scheia.

Utilajele aduse de acesta au continuat sa scormoneasca adanc in peretele versantului, fiind neglijata total probabilitatea de producere a unui dezastru natural, prin accentuarea fenomenului de alunecare a terenului din zona, lucru care ar afecta nu doar constructiile din jur, ci chiar si cartierul Obcini, care este situat pe versantul respectiv.

Lucrurile ar fi continuat nestingherite multa vreme, daca seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Sabin Dragan, nu ar fi dat ordin sa se intervina, ca urmare a articolului de ieri din Monitorul de Suceava.

“In baza actului eliberat marti de Primaria Scheia, am mers la fata locului pentru a vedea daca au fost sistate lucrarile. Cand am ajuns, utilajele erau pornite, tot pe frontul de lucru, dar cum nu stiu care era stadiul lucrarilor cu o zi inainte, nu pot afirma cu certitudine ca au fost continuate.

L-am intrebat pe proprietar de ce nu a respectat ordinul de sistare a lucrarilor si el a raspuns ca abia atunci i-a fost dat acest ordin si ca se va conforma. Am plecat la Primarie la Scheia sa vina o comisie sa constate starea lucrarilor, dar cand am ajuns inapoi deja o parte din utilaje erau plecate, iar restul scoase pe marginea drumului.

In mod normal, pentru nerespectarea ordinului de incetare a lucrarilor se intocmeste dosar penal, dar cum Primaria nu a constatat acest lucru la timp, nu se mai poate face nimic”, a declarat inspectorul ISC, Costel Tataranu.

Astfel, dupa ce dis-de-dimineata, Semeniuc a ordonat continuarea lucrarilor ilegale, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat cu o zi inainte, fara sa-i pese de amenda modica, de 10 milioane de lei si de ordinul de incetare a lucrarilor, sapaturile care puneau in pericol un intreg cartier al Sucevei, pe langa cladirile din preajma, au incetat abia in jurul orei 10, cand Inspectoratul in Constructii i-a “fortat mana” tupeistului ales local.

Primarul comunei Scheia, Vasile Andriciuc, a spus ca la putin timp dupa sistarea lucrarilor, consilierul Sorin Gavril Semeniuc a venit la Primarie, suparat foc: „A venit sa se planga ca el nu e vinovat de nimic, ca a luat teapa cand a cumparat terenul, dar dupa ce i-am spus ca nu mai are ce lucra acolo, fara a avea mai intai studiul geodezic pentru intreg versantul si un proiect de consolidare a acestuia, in baza carora sa-i eliberam autorizatie, a inceput sa injure”.

Amintim ca lucrarile de excavare a versantului au inceput de saptamana trecuta, desi, in graba de a construi acolo mai multe locuinte, consilierul local a uitat de lege si a „sarit” peste cateva etape obligatorii si extrem de importante, mai ales atunci cand lucrarile au loc in zone cu potential de alunecari de teren: nu a scos autorizatie de constructie, nu a comandat un studiu geodezic al zonei si nici nu a intocmit un proiect de stabilizare a versantului.

Mai mult, sefa Biroului de Urbanism a Primariei Scheia, Angelica Polocoseriu, a precizat ca in zona respectiva nu se poate acorda deloc autorizatie pentru construirea de locuinte, fiind vorba de un teren nesigur, care ar trebui sa faca mai intai obiectul unui studiu geodezic si apoi sa stabilizat cu piloni de 12 metri, in adancime, la distante de cate 2 metri, in paralel cu realizarea unei retele de scurgere a apelor ce au dus la alunecari de teren, o alta solutie fiind cea de impadurire a versantului.

Acestea sunt si motivele care l-au determinat pe alesul local sa-l bruscheze pe un angajat al Monitorului, care a fotografiat, de pe strada, excavatoarele si camioanele ce lucrau ilegal pe versant.

In ciuda faptului ca legea prevede amenzi de pana la 1 miliard de lei vechi pentru lucrarile de constructie realizate fara autorizatie, Sorin Gavril Semeniuc a beneficiat din plin de clementa colegilor din Primarie, care i-au dat doar amenda minima, de 10 milioane de lei vechi.

Pe consilierul local il “paste” un dosar penal

Chiar daca ieri dimineata Sorin Gavril Semeniuc a scapat basma curata, desi nu a respectat ordinul de incetare a lucrarilor, care i-a fost inmanat marti de catre primarul Vasile Andriciuc, orice pas gresit ii va aduce un dosar penal.

Conform legii, incalcarea ordinului de sistare a lucrarilor este echivalenta unei infractiuni, incat Primaria trebuie sa intocmeasca dosar penal celor aflati in culpa.

Astfel, cei care au incalcat legea risca sa intre la inchisoare pentru o perioada cuprinsa intre 3 luni si 3 ani, ori o amenda penala de la 1 milion pana la 50 de milioane de lei.

Seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Sabin Dragan, a declarat ca daca Sorin Gavril Semeniuc va relua lucrarile, fara a avea autorizatie, iar Primaria nu ii va intocmi dosar penal, se va ocupa de acest aspect institutia pe care o conduce, numai ca, in acel caz, vor fi trase la raspundere si organele de control din Primaria Scheia.

Cazuri mai putin grave decat cel de la Scheia, tratate cu asprime de Primaria Suceava

Spre comparatie, am luat de la Primaria Suceava doua cazuri de lucrari ilegale de constructie, pentru care deja a fost demarata procedura de intocmire a dosarelor penale.

Primarul Ion Lungu a dat ca exemplu cazul lui Viorel Ailenei, sanctionat cu 10 milioane de lei pentru ca a demolat un zid de caramida de 2 metri, pe strada Vasile Bumbac. Vecinii sustin ca acesta vrea sa construiasca acolo o terasa sezoniera, fara acordul lor, lucru care le-ar produce disconfort.

Pentru ca s-a constatat ca proprietarul terenului nu a respectat interdictia de continuare a lucrarilor si nu are autorizatie pentru terasa, municipalitatea intentioneaza sa-l actioneze in judecata si sa-i intocmeasca dosar penal.

Un alt caz e cel al unui sucevean care nu a respectat autorizatia de constructie eliberata de Primarie, situand fundatia locuintei sale la mai putin de 3 metri de terenul invecinat.

Pentru acest lucru, Stefan Boca a fost amendat cu 30 de milioane de lei si s-a dispus sistarea lucrarilor pana la intrarea in legalitate.

Dupa ce s-a constat ca lucrarile au fost continuate, Primaria a depus plangere penala impotriva sa, astfel ca acesta risca o amenda penala de pana la 50 de milioane de lei sau intre 3 luni si 3 ani de inchisoare.