Un zvon lansat acum cateva saptamani in cercurile serviciilor secrete dezvaluie un fapt incredibil: in perioada 1999-2001, un comando romanesc a incercat sa ocupe prin forta Insula Serpilor. Operatiune s-a dorit a fi una fulger, in urma careia Ucraina era pusa in fata faptului implinit, iar Romania putea incepe renegocierea granitelor sale de pe o pozitie de forta.

Lovitura in sine era floare la ureche pentru trupele speciale romanesti, in conditiile in care din cei 155 de ucrainieni care se aflau pe insula, doar aproximativ 50 erau soldati. In plus, din pozitia ei de mare putere nucleara, Ucraina nu a luat niciodata in calcul o astfel de atitudine, in special din partea „fraierilor” de romani.

Nu se poate sti care ar fi fost reactia Ucrainei, dupa ce s-ar fi trezit din buimaceala, dar o riposta armata masiva ar fi fost aproape exclusa in acel context. Romania isi recapata un teritoriu furat, in forma perpetuata, de URSS si Ucraina si, cel mai important, demnitatea.

Povestea singurei tentative barbatesti a Romaniei de a pune capat umilintei la care este supusa in problema platformei continentale pe care o imparte cu Ucraina este una foarte ambigua. „Rasuflata” abia dupa sapte ani, informatia poate fi o intoxicare folosita de obicei in cazul reglarilor de conturi din curtea serviciilor secrete.

Dar, daca intr-adevar cineva a vrut sa puna in practica acest lucru, imensa majoritate a romanilor ar simti o satisfactie uriasa.

Potrivit acestor informatii „declasificate”, comando-ul romanesc era alcatuit din brigada antitero a Serviciului Roman de Informatii si trupe speciale ale Ministerului Apararii Nationale, in care intrau Unitatea de Cercetare si Diversiune Buzau si puscasii marini din Constanta.

Operatiunea s-ar fi soldat, cel mai probabil, cu un succes imediat, dat fiind faptul ca intregul dispozitiv militar ucrainian de pe Insula Serpilor era format din 155 oameni, din care doar 30 se ocupau de securitatea propriu-zisa a insulei, iar restul era alcatuit din graniceri, 15 marinari de pe o fregata si o salupa de patrulare, doi piloti de elicopter, transmisionisti si personal auxiliar.

Puscasii marini constanteni si trupele antitero ale SRI ar fi cucerit obiectivul in cateva minute, iar Romania ar fi intrat, la modul cel mai propriu cu putinta, intr-o alta dimensiune a istoriei sale.

Serviciul Federal de Securitate rusesc si serviciul secret militar ucrainian au aflat insa de intentia omologilor lor de a ocupa Insula Serpilor si au transmis autoritatilor de la Bucuresti un avertisment cat se poate de serios, la care au atasat, probabil si cateva albume cu fotografii infatisand arsenalul lor nuclear.

Asa ar fi aflat si guvernantii romani despre planul „disidentilor” din SRI si MApN, actiunea a cazut, iar tentativa de recucerire armata a Insulei Serpilor a devenit un secret teribil.

Ucraina a deschis o banca si un hotel pe Insula Serpilor

Din acest moment, Romania nu mai are practic nici o sansa de a recupera acel colt arid de stanca, de doar 17 hectare, pe care nu exista vegetatie si apa, dar care se pare ca sta peste un zacamant fabulos de titei. Situata la 45 kilometri de tarmul romanesc, in largul Deltei Dunarii, Insula Serpilor a fost atestata inca din anul 777 i.H, cand era cunoscuta drept Leuce (grecescul Alba).

A adapostit un templu si o statuie a eroului troian Achile. S-a mai numit si Insula Fericitilor, pentru ca grecii credeau ca sufletele eroilor morti locuiau acolo.

A fost pe rand sub stapanire greceasca, bastarna, persana, romana, bizantina, a themei Paradunavon, mai apoi a genovezilor, dar si a lui Dobrotita Voda, Mircea cel Batran si-n cele din urma sub stapanire moldoveana, pana in 1484, cand a fost incorporata in Imperiul Otoman, de unde se „plimba” apoi pe la rusi, se intoarce la romani, este folosita si armata hitlerista, pentru a fi luata

definitiv cu japca, in 1948, de URSS, cu semnatura comunistilor romani. Ucraina a preluat, normal, mostenirea sovietica si isi bazeaza autoritatea pe un proces verbal de predare- primire, semnat intre Petru Groza si V. Molotov, dar, atentie, neratificat niciodata de parlamentele celor doua state.

Ultimul tratat romano-ucrainian incheiat in 1997 recunoaste dreptul Ucrainei asupra Insulei Serpilor, abia in 2003 Romania indraznind sa maraie ceva, reclamand Ucraina la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.

Intre timp, ucrainienii, care trebuie sa demonstreze ca insula este locuita pentru a primi si platoul continental aferent, din care sa foreze dupa petrol si gaze naturale, au deschis pe aceasta stanca o banca, iar acum cateva zile chiar si un hotel.

Astazi era ultima zi pentru ucrainieni in care mai puteau depune la Curtea de la Haga documentatia prin care sa convinga forul international ca Insula Serpilor are potential economic. In tot acest timp, politicienii romani au exersat pozitia plecata care a consacrat poporul roman.