Teste partial pozitive

Conform sefului Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentatiei Prahova (DSVSA), Marius Taut, intr-o gospodarie de pe strada Jupiter din Ploiesti au murit patru gaini. In urma efectuarii testelor rapide, la 3 cadavre de gaina s-a depistat o reactie slab pozitiva a virusului gripei aviare, H5.

Conform procedurii, ieri s-au trimis la IDSA Bucuresti fragmente de organe in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine. "Asteptam efectuarea testului PCR, pentru a afla sigur daca acele gaini au murit din cauza virusului gripei aviare", ne-a declarat seful DSVSA Prahova, care a completat:

"Daca se confirma, se trece dupa aceea la izolarea virusului." Reactie intirziata Proprietarul gainilor, Nicolae Iordache, a anuntat DSV Prahova inca de marti, ca i-a murit o pasare. El a cumparat in urma cu un an, 30 de gaini de rasa, iar in urma cu trei zile au inceput sa moara una cite una.

Iordache este nemultumit de faptul ca reactia celor de la DSVSA Prahova a fost foarte lenta. "Am dat nu stiu cite telefoane la DSV, pina cind a venit un medic. A luat pasarea sa-i faca analize. A doua zi mi-a mai murit doua si m-am dus eu la ei. Pasarile aveau creasta invinetita.

Azi (n.r.- ieri) a mai murit una. Au venit si mi le-a luat pe toate intr-un tomberon si au dezinfectat peste tot. Mi-au spus ca voi fi despagubit, dar cind si cu cit, nu stiu nici ei." Conform conducerii DSVSA Prahova, toate pasarile lui Nicolae Iordache au fost eutanasiate si s-a efectuat dezinfectia curtii si a anexelor.

Oamenii au inceput sa-si taie pasarile

Dupa ce au aflat ca familiei Iordache ii mor pasarile si, mai ales, dupa descinderea medicilor veterinari in curtea acestuia, vecinii spun ca incep sa-si taie pasarile cit sint sanatoase. "Am si eu 20 de gaini. Ale mele nu au nimic, dar acum ma duc sa tai 10 si sa le bag la congelator decit sa-mi moara", ne-a declarat o femeie.

DSVSA Prahova anunta ca zilnic, echipe ale institutiei, formate din medici veterinari concesionari si medici zonali, alaturi de reprezentanti ai comandamentelor antiepizootice locale, verifica starea de sanatate a efectivelor de pasari din teritoriile arondate, dar si daca in teritoriu exista pasari cumparate din efectivele de pasari afectate de boala din judetul Brasov.

Zvonuri infirmate

Seful DSVSA Prahova infirma anumite zvonuri potrivit carora in localitatea Podenii

Noi, satul Valea Dulce ar exista suspiciuni de gripa aviara. "In ultima saptamana nu s-au inregistrat mortalitati la efectivele de pasari din satul Valea Dulce, care sa fi fost anuntate si inregistrate la primarie si la autoritatea sanitara-veterinara", ne-a declarat directorul Taut.