Covorul este o reproducere fidela dupa imaginea televiziunilor arabe cu cei trei jurnalisti romani, amenintati cu arma de persoane mascate, imagine care a facut inconjurul lumii in plina criza a ostaticilor. Carpeta are dimensiuni de 160cmx110 cm si a fost confectionata 100% din polipropilena.

"Nu este de vinzare. Am cumparat-o de la o fabrica de covoare din Alba Iulia pentru ca mi s-a parut interesanta. Am expus-o in fata magazinului pentru atragerea clientilor. Si-asa vinzarile sint slabe...", spune Ion Paun, proprietarul magazinului. Daca unii gasesc carpeta interesanta si chiar si-ar dori sa o cumpere, altii cred ca este vorba de un kitsch.

"E o carpeta frumoasa, bine lucrata. Se vede ca e lucru romanesc" spune Dumitru Jipa, in timp ce studiaza calitatea ineditului covor. O trecatoare care s-a oprit sa recunoasca "personajele" din scena rapirii isi face semnul crucii. "Asta n-am mai pomenit. Auzi, carpeta cu ziaristii rapiti...

N-as cumpara asa ceva", spune Elena Zamfir. Desi sustine ca exponatul nu este de vinzare, comerciantul recunoaste ca daca i s-ar oferi un pret bun ar vinde-o pentru ca mai are una de rezerva. Ioan Paun se plinge ca din cauza importurilor de proasta calitate, covoarele romanesti nu mai au cautare.

"Piata a fost invadata de covoare turcesti, sintetice, de calitatea a treia. Pentru ca sint vopsite in culori vii, dar si datorita pretului mai scazut, romanii cumpara covoarele din Turcia. Eu ramin adeptul calitatii asa ca nu am renuntat la produsele romanesti", spune, cu un soi de mindrie patriotica, patronul Paun.

Serie limitata

Carpeta rapirii ziaristilor a fost fabricata de societatea Incov din Alba Iulia. Directorul comercial al fabricii, Ion Opris, sustine ca acel covor a fost produs intr-o serie limitata. "Nu stiu cum a ajuns carpeta aceea in comert. Noi am vrut doar sa ajutam un student la arhitectura pentru care am facut sase bucati.

In nici un caz nu am intentionat sa facem din acel produs unul pe care sa-l punem in vinzare pe piata. Sincer, imi pare rau ca ne-a scapat pe poarta fabricii asa ceva", spune reprezentantul conducerii Incov SA.