Maramuresul se confrunta cu o situatie fara precedent. Sase societati importante din Baia Mare au demarat in aceste zile procedurile de concediere a angajatilor.

Vor ramane fara loc de munca peste 3.500 de persoane, ceea ce va aduce judetul pe primul loc in tara ca numar de someri.

Este cel mai mare val de concedieri care loveste Maramuresul dupa disponibilizarile din 1997, cand 11.000 de ortaci ai companiei Remin au fost pusi pe liber.

Societatile care vor ingrosa randul somerilor sunt Remin, Transgold (fosta Aurul), APSA, Maratex, Texeurokock si Cuprom (fostul combinat metalurgic Phoenix), toate din Baia Mare.

Si de aceasta data mineritul va fi cel mai mare furnizori de someri. Compania Remin disponibilizeaza pana la finele anului circa 2.305 angajati.

Reprezentantii unitatilor miniere din Maramures au inceput sa intocmeasca liste cu salariatii care urmeaza sa plece.

„Nu pot sa ii disponibilizeze pe toti odata. Va fi vorba de numai cateva sute pentru inceput. Minerilor le vor fi oferite servicii de preconcediere.

Noi speram ca nu vor fi miscari sindicale sau proteste”, a precizat Alexandru Bondrea, directorul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala.

Mai multe detalii in eMaramures.ro