Este vorba, in primul rand, despre proiectul privind vanzarea unui garaj in suprafata de aproximativ 250 de metri patrati, situat pe strada Cuza Voda, la numarul 1, pe terenul pe care se afla si cladirea de sticla ce apartine societatii Target Invest. Initial, vanzarea acestui imobil a fost propusa de catre consilierul PSD Serban Gratian.

El a motivat ca garajul ar trebui valorificat pentru ca CJ nu va putea sub nici o forma sa se foloseasca de el. Intentia consilierului Serban Gratian, posibil bine-intentionata, a fost promovata, insa, intr-un stil de activist comunist veritabil, care a reusit sa inflameze spiritele in randul consilierilor.

Alesii Aliantei, in funte cu presedintele Marius Nicoara, au contestat vehement la acea data proiectul. “Este garajul nostru, avem acte care demonstreaza acest lucru si, decat sa-l dam pe nimic, mai bine sa-l pastram pentru institutie”, sustinea presedintele CJ.

In ultima sedinta, insa, Marius Nicoara a declarat ca, analizand mai bine documentatia, si-a dat seama ca proiectul initiat de Serban Gratian ar fi bine justificat. “Nu am iesit din indiviziune, ca atare CJ nu poate folosi acel imobil”, a spus Nicoara, adaugand ca cel mai bine ar fi sa se inteleaga la pret cu proprietarul terenului de pe Cuza Voda.

Numai ca sustinerea anuntata de presedintele CJ pentru vanzarea garajului s-a transformat in cu totul altceva in momentul in care unul dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi nu a avut sustinerea necesara.

Era vorba, mai exact, despre proiectul de hotarare privind un schimb de terenuri intre CJ (prin Univers T) si Iulius Group, societatea ieseana angajata prin contract sa execute in Parcul Est un complex de tip mall. Executivul CJ era dispus sa renunte la bazinul de inot al Univers T, plus terenul aferent, in suprafata de peste 1000 de metri patrati, iar la schimb sa obtina de la Iulius Group o suprafata echivalenta undeva pe malul lacului, tot in Parcul Est, pe care sa fie transferate cele doua terenuri de tenis ce impiedica la ora actuala constructia mall-ului.

Pentru adoptarea acestui proiect, s-a mizat si pe sprijinul consilierilor PSD, mai ales ca liderii grupurilor din CJ se intelesesera sa sustina initiativa privind vanzarea garajului de pe Cuza Voda. Calculele Executivului CJ nu s-au potrivit cu situatia din sedinta.

Nu numai ca PSD a votat impotriva schimbului de terenuri din Parcul Est, dar, cand s-a ajuns la votarea proiectului care privea vanzarea garajului, presedintele CJ nu a putut ierta tradarea PSD-istilor si a lui Serban Gratian, alegand sa voteze impotriva.

Presedintele CJ a motivat ca, doar din greseala, s-a intamplat sa voteze impotriva vanzarii garajului, mai ales ca s-a si declarat sustinator al acestui proiect.

Declaratiile consilierilor care nu au sprijinit cele doua proiecte

Din totalul de 37 de consilieri judeteni, in sedinta de miercuri au lipsit patru reprezentanti PSD (Liviu Medrea, Dan Canta, Romeo Dan Grigorita si Vasile Cozma) si un reprezentant UDMR (Vancea Aron).

Pentru proiectul privind vanzarea garajului de pe Cuza Voda, impotriva s-au exprimat presedintele CJ, Marius Nicoara, consilierul PD Steluta Cataniciu, consilierul PSD Alexandru Coroian, vicepresedintele CJ Palfi Zoltan , consilierul PD Rares Rusu, consilierul PD Radu Bica, consilierul PRM Petru Gus si consilierul PD Mircea Morosan.

S-au abtinut de la vot consilierii Traian Cuc - PSD, Victor Faragau - independent si Ion Pantelimon - PD.

Pentru proiectul privind schimbul de terenuri dintre CJ si Iulius Group s-au pronuntat impotriva vicepresedintele CJ Palfi Zoltan, consilierul UDMR Lakatas Andrei, consilierul PD Steluta Cataniciu, consilierul PSD Constantin Corega, consilierul UDMR Daniel Marton, consilierul PSD Serban Gratian si consilierul UDMR Matis Jeno.

S-au abtinut de la vot consilierii Victor Faragau - independent, Kerekes Sandor - UDMR, Szekely Istvan - UDMR si Petho Sigismund - UDMR. A refuzat sa voteze consilierul Ion Pantelimon, de la PD, care - desi a fost in sala - a refuzat sa apese pe buton.

Marius Nicoara, presedinte CJ:

Presedintele CJ a sustinut ca s-a incurcat votand negativ pentru proiectul privind vanzarea garajului, pentru ca Steluta Cataniciu ceruse vot nominal, chestiune cu care nu a fost de acord.

“Am votat negativ pentru propunerea votului nominal si, apoi, cand s-a supus din nou la vot, am apasat din nou pe acelasi buton”, a explicat Nicoara, precizand ca va sustine acest proiect si pe viitor, pentru ca este ridicol sa pastreze acel imobil, in conditiile in care nu terenul nu apartine Consiliului.

Acesta a tinut sa precizeze ca, indiferent daca ar fi votat pozitiv, tot nu ar fi fost indeajuns pentru ca proiectul sa fie adoptat. “Numai 21 de consilieri au votat pentru, iar necesarul ar fi trebuit sa intruneasca 2/3 (25 de consilieri) din votul consilierilor in functie (37 de consilieri)”, a spus Nicoara.

Steluta Cataniciu, consilier PD:

A votat impotriva ambelor proiecte, in primul rand pentru ca Executivul nu a reusit sa o convinga. “Nu am acceptat schimbul de terenuri pentru ca proiectul nu a fost insotit de actele necesare care sa justifice aceasta initiativa”, a explicat Cataniciu.

Aceasta a mai adaugat ca votul ei poate fi considerat mai degraba un blam la adresa Executivului, care, de doi ani, refuza sa le puna consilierilor in mape documentatiile necesare, astfel incat acestia sa nu mai fie nevoiti sa voteze la plesneala tot felul de proiecte.

In ce priveste vanzarea garajului de pe Cuza Voda, Cataniciu a sustinut ca nu-si va da votul atata timp cat nu va fi convinsa ca vanzarea este oportuna. Aceasta a apreciat ca PSD nu face decat sa incerce, prin aceasta initiativa, sa musamalizeze greseala pe care a facut-o cand conducea CJ, incurcand actele vanzarii suprafetei de teren de sub cladirea de sticla.

Mircea Morosan, consilier PD:

Lider de grup al consilierilor PD, Morosan a apreciat ca schimbul de teren cu Iulius Group este oportun, votand in consecinta. “Mai devreme sau mai tarziu, mall-ul trebuie realizat. Eu zic ca, de vreme ce am inceput acest proiect, merita sa-l ducem la bun sfarsit”, a declarat Morosan. In ce priveste proiectul pentru vanzarea garajului de pe Cuza Voda, Morosan a votat impotriva.

“Sa ne explice despre ce este vorba, sa ne puna la dispozitie acte, ca sa ne lamurim si noi ce anume se doreste sa se faca”, a spus Morosan.

Incercand, probabil, sa se puna bine cu seful sau de partid, Morosan a declarat ca treburile merg mult mai bine in Consiliul Local, tocmai pentru ca primarul le explica si se consulta cu consilierii, fiecare proiect fiindu-le explicat acestora amanuntit.

Radu Bica, consilier PD:

Acesta a apreciat ca a ales sa voteze proiectul privind schimbul de teren cu Iulius Group pentru ca obisnuieste sa sustina initiativele care vizeaza orice fel de investitie. Nu s-a lasat convins, in schimb, de proiectul vanzarii garajului pentru ca nu este lamurit cum anume a pierdut CJ acel teren in vremea presedintiei lui Serban Gratian.

Pe de alta parte, acesta a apreciat ca nu i-au fost puse la dosar actele care sa justifice situatia acestui garaj.

Alexandru Coroian, consilier PD:

De acord cu schimbul de teren din Parcul Est, Coroian a comentat atitudinea UDMR. “Nu inteleg de ce se opun colegii nostri acestui proiect, mall-ul trebuie finalizat”, a declarat Coroian. In ce priveste votul negativ pentru vanzarea garajului, acesta a explicat ca documentatia expusa nu l-a convins.

“Nu ma pricep foarte bine pe domeniul juridic, insa am inteles motivatia colegilor mei si cred ca anumite lucruri trebuie clarificate”, a explicat Coroian.

Ion Pantelimon, consilier PD:

Chiar daca, initial, a declarat ca nu va sustine proiectul privind modificarea contractului dintre CJ si Iulius Group, pentru ca situatia terenului din Parcul Est se disputa inca in instanta, consilierul PD Ion Pantelimon a ales sa se sustraga de la vot. Nici in ce priveste vanzarea garajului de pe Cuza Voda nu s-a dovedit mai curajos, alegand sa se abtina de la vot.

Pana la ora inchiderii editiei, consilierul PD Ion Pantelimon nu a putut fi contactat pentru a-si putea motiva aceste optiuni.

Rares Rusu, consilier PD:

Daca s-a aratat binevoitor in ce priveste schimbul de teren dintre CJ si Iulius Group, acordand un vot pozitiv pentru acest proiect, Rusu s-a dovedit extrem de vehement in ce priveste vanzarea garajului de pe Cuza Voda. “Eu nu ma tem ca va trebui sa intram in proces pentru acest garaj, este un bun al nostru si cred ca trebuie sa ne folosim de el ca atare”, considera Rusu.

Acesta a apreciat ca, in plin centrul Clujului, metrul patrat de teren se vinde de la 800 de euro in sus.

“Suma care se vehicula, in cazul in care ar fi trecut acest proiect, se ridica de abia la 10 euro/mp, or eu consider ca asta e chiar inadmisibil”, a mai spus Rares Rusu, explicand ca ceea ce trebuie sa faca CJ este sa scoata din indiviziune garajul, iar apoi sa-l vanda la licitatie pentru a scoate pe el atat cat se cuvine.

Kerekes Sandor, vicepresedintele CJ:

Pentru proiectul privind schimbul de teren din Parcul Est, vicepresedintele CJ Kerekes Sandor (UDMR) a ales sa se abtina de la vot, motivand ca pentru acest pas este necesara o discutie mult mai amanuntita (?!). “Sa vina patronul Iulius Group sa ne spuna exact ce se intampla cu acest teren, pentru ca schimbarea unui contract implica mai multe lucruri”, a spus Kerekes.

Pe de alta parte, a mai comentat acesta, CJ se afla intr-un proces privind terenul din Parcul Est. “Suntem foarte incurcati cu acest proces si, daca facem acest schimb, o sa ne incurcam si mai tare”, a precizat Kerekes. In privinta garajului, Kerekes este sigur ca nu mai exista alta solutie pentru CJ decat vanzarea acestui imobil.

Palfi Zoltan, vicepresedinte CJ:

Consilierul UDMR Palfi Zoltan a votat impotriva ambelor proiecte. El a motivat ca CJ are nevoie de garaje si spera ca acest imobil sa nu fie vandut pe nimic. “Masinile noastre stau afara, eu cred ca putem pastra garajul”, a spus Palfi. In ce priveste schimbul de teren cu Iulius Group, Palfi a fost extrem de clar.

“Ne-am propus sa renovam hotelul, putem moderniza si bazinul, iar cand mall-ul se va construi, CJ va avea numai de castigat. Dar daca dam bazinul, Univers T nu va mai avea nici un pic de spatiu. Nu putem dezvolta hotelul fara bazin si teren”, a precizat Palfi.

Matis Jeno, consilier UDMR:

Extrem de vehement impotriva schimbului de terenuri din Parcul Est, Matis Jeno s-a declarat inca de la inceput impotriva acestui proiect. “Nu inteleg de ce trebuie sa-si asume CJ transferul terenurilor de tenis, nu a fost prevazut acest lucru in contract, si apoi ceea ce vrea sa ne dea Iulius Group in schimb este cu mult inferior fata de bazinului de inot al Univers T”, a spus Matis.

Acesta a mai explicat ca CJ poate exploata foarte bine acest bazin si nu gaseste nici un motiv pentru care ar trebui sa se lipseasca de el atat de usor. In ce priveste vanzarea garajului, Matis Jeno a fost de acord ca CJ nu poate sa se foloseasca de acel spatiu si ca ar trebui vandut catre proprietarul cladirii de sticla.

Alti trei consilieri UDMR, Daniel Marton, Petho Sigismund si Lakatas Andrei, au fost de acord sa voteze conform liderului lor de grup, Matis Jeno.

Szekely Istvan, consilier UDMR:

Acest consilier a votat atat impotriva proiectului vanzarii garajului, cat si celui privind schimbul de terenuri dintre CJ si Iulius Group. Acesta a explicat ca nu inteles de ce ar fi trebuit sa accepte aceste initiative. “Documentatia propusa nu m-a lamurit, era normal sa resping aceste proiecte”, a spus Szekely.

Victor Faragau, independent:

Acesta s-a abtinut sa voteze ambele proiecte, apreciind ca nici unul dintre ele nu i-a fost clar. “Pentru garaj au lipsit niste acte, iar apoi situatia acolo chiar nu este clara deloc. Nu inteleg cum s-a ajuns in situatia de a avea garaj, dar fara teren, trebuie explicat clar ce s-a intamplat acolo”, a comentat Faragau.

Nici in ce priveste proiectul schimbului de terenuri, Faragau nu a fost lamurit. “Ne-au adus documentatia destul de tarziu, si nici nu era foarte bine detaliat ce se doreste acolo. Apoi, colegii sustin ca in schimbul bazinului de la Univers T ar urma sa primim o suprafata mlastinoasa. Eu cred ca trebuie studiata cu atentie aceasta problema”, a precizat Faragau.

Petru Gus, consilier PRM:

Singurul reprezentant al PRM, Petru Gus, a declarat ca a votat impotriva vanzarii garajului pentru ca documentatia prezentata era incompleta. “Situatia nu era clara din punctul de vedere al partilor indivize”, a spus Gus, apreciind ca lucrurile ar trebui sa se desfasoare cu mult mai multa transparenta.

Serban Gratian, consilier PSD:

Serban Gratian, cel care - practic - a declansat reactia de respingere a proiectului “garajul”, prin opozitia pe care a avut-o la proiectul “bazinul”, s-a dovedit inca o data o mana moarta pentru cei care au mizat inca pe abilitatile sale de jolly-joker. Serban Gratian pare, in acest moment, total depasit, fiind doar o copie a manipulatorului PCR-ist de odinioara.

Gratian, cel care, impreuna cu arhitectul sef Radu Spanu, a incurcat itele cu privire la garajul de pe Cuza Voda acum cativa ani, a reusit din nou sa dea dovada clara de senectute accentuata. El a declarat ca a ales sa respinga proiectul “bazinul” pentru ca, deocamdata, CJ are un proces pe rol privind asocierea cu Iulius Group.

“Daca se va finaliza procesul in favoarea noastra, vom putea mai apoi sa angajam un evaluator care sa spuna daca acest schimb este echitabil”, a declarat Serban Gratian.

Acesta a tinut sa mai precizeze ca aceeasi parere au impartasit-o si colegii sai de partid, Liviu Medrea si Dan Canta, care au lipsit pentru ca au avut de rezolvat “niste probleme de serviciu extrem de importante”.