Doua luni. Atat ii mai desparte pe cei peste 1.200 de semnatari ai listelor inaintate Prefecturii Bihor, prin care oamenii solicita imperios sprijin pentru organizarea unui referedum local. Scopul: schimbarea primarului Ioan Codau, tot de ei ales la ultimul scrutin si investit acum cu cel de-al treilea mandat in fruntea comunei Osorhei.

Daca in cele 60 de zile, ragaz in care, conform legii, se verifica autenticitatea semnaturilor si corespondenta lor cu persoanele subscrise pe listele adunate de contestatari, se va dovedi ca nemultumitii au dreptate, capul lui Codau pica. Daca nu, cel mai aprig primar contestat de comunitate din toata istoria post-decembrista a Bihorului, va triumfa. Codau zice ca asa va fi.

Oamenii sustin ca daca acesta va mai ramane pe functie se va lasa cu tambalau mare. Butoiul cu pulbere in care s-au transformat comunitatile satelor arondate Primariei Osorhei mai are un pic si explodeaza. O bomba al carei ceas ticaie, amorsata de termenul dat de lege pentru luarea unei decizii.

In urma cu doua saptamani, listele cu semnaturile pentru referendumul local au ajuns pe masa prefectului de Bihor. Acesta a cerut politiei sa verifice, din casa-n casa, semnaturile.

Liderii Partidului Democrat Bihor, cei care l-au girat cu increderea si sprijinul politic pe Ioan Codau in toate cele trei scrutinuri locale, se fac si acum ca nu vad ca primarul Osorheiului are o mare problema cu urbea in fruntea careia a fost plantat. Mai mult, ei sustin ca problema lui Codau este una administrativa si nicidecum politica.

Politie politica

Delegatia Permanenta a PD Bihor a discutat, in urma cu doua saptamani, cazul primarului din Osorhei, care este contestat vehement tocmai de catre cei care l-au ales in aceasta functie de demnitate publica. Cu toate acestea, desi problemele sunt evidente si au culminat nu o data cu scandaluri in comuna, pedistii nu i-au dat un vot de blam lui Codau.

De ce, numai ei stiu, pentru ca explicatiile politicienilor sunt mai mult de fatada, fara consistenta si fara sa atinga adevaratul fond al “problemei Codau”.

Mircea Matei, secretarul general al PD Bihor, a declarat pentru GAZETA ca nu s-a luat inca o decizie definitiva in aceasta problema in cadrul partidului, urmand ca pedistii sa realizeze o investigatie proprie la fata locului si abia apoi sa se pronunte “in cunostinta de cauza“. “In cazul Codau, cum spuneti dumneavoastra, suntem la ora evaluarii problemei”, sustine Matei.

“Am avut discutii in cadrul partidului si am decis sa evaluam problema la fata locului. Din punct de vedere al sprijinului politic, in momentul actual partidul il sprijina pe primarul din Osorhei”, a mai adaugat ferm Mircea Matei.

Codau, problema administrativa

Secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei, a incercat sa faca o distinctie clara intre problema administrativa care exista la Osorhei si problema politica. Liderii PD par sa ignore si chiar sa uite faptul ca o problema administrativa isi regaseste rezolvarea printr-o decizie realizata de organe administrative care au fost alese pe criterii politice.

De parca la noi in Romania politicul nu-si baga coada nicaieri in viata publica si administrativa a unei comunitati.

Evitand subtil sa recunoasca faptul ca fiecare discipol al partidului plantat de PD intr-o functie de conducere pe plan local sau national face jocul intereselor propriei grupari politice in primul rand, lucru indiscutabil, Matei pare sa nici nu fie de acord, cel putin judecand dupa propriile declaratii, cu faptul ca omul se confunda cu imaginea partidului.

Si, daca omul se face de ras in fata electoratului, asta atrage inevitabil dizgratia formatiunii politice care l-a promovat, vorba zicalei: “Cin’ se-aseamana, se aduna”. Declaratiile lui Matei incearca sa distraga atentia opiniei publice: “Noi o tratam ca si o problema administrativa de la nivel local, nu o tratam ca si pe o problema politica“.

Acesta a dat, insa, dreptate satenilor din Fughiu, care sunt nemultumiti de faptul ca li se surpa casele din cauza traficului camioanelor de mare tonaj permis de Codau. Pe care oamenii-l acuza ca a fost “uns” de afaceristii de la balastierele ce exploateaza albia Crisului Repede sa inchida ochii pana-si fac ei buzunarul gros. Asa se explica si de ce satenii l-au poreclit “Codau mafiotul”.

Conform declaratiilor de ultim moment, Partidul Democrat intentioneaza sa-l sprijine in continuare, prin toate parghiile legale, pe Ioan Codau. Sprijinul in planul administrativ se va realiza pentru demersurile necesare pentru accesarea fondurilor si elaborarea programelor sau proiecte care sa poata solutiona problemele locale.

Politia verifica

Dincolo de demersurile democratilor de a-l sprijini pe Codau ca sa rezolve problemele din comunitatea locala, ramane totusi intentia satenilor de a-l rasturna din fotoliul de primar pe controversatul edil din Osorhei. La Prefectura s-au depus listele de semnaturi care sustin organizarea referendumului local pentru demiterea primarului.

Etapa care este acum in derulare vizeaza stabilirea autenticitatii respectivelor liste cu semnaturi de catre organele de politie. “Nu sunt indicii sau suspiciuni care sa ne faca sa credem ca listele nu ar fi veridice”, a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Bihor, Dumitru Tiplea.

“Verificarea listelor de catre organele de politie este o etapa obligatorie de parcurs, care este prevazuta de lege in astfel de cazuri”, a mai spus Tiplea.

Odata aceasta etapa terminata, Politia avand la dispozitie 60 de zile pentru a verifica, Prefectura va inainta Guvernului un referat in care sa expuna problema organizarii referendumului local. Daca se va organiza un referendum, la acesta va trebui sa participe cel putin jumatate plus unul dintre cetatenii cu drept de vot din comuna Osorhei pentru ca referendumul respectiv sa fie validat.

Detronarea lui Codau se va realiza de facto in cazul in care majoritatea celor prezenti la scrutinul local se vor pronunta in acest sens. Secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei, nu a dorit sa se pronunte in ceea ce priveste dorinta localnicilor de a organiza un referendum pentru demiterea lui Codau.

In schimb, nu exclude ideea ca locuitorii din Osorhei sa fie manipulati din punct de vedere politic de catre unii politicieni locali, care ar dori cu orice pret rasturnarea unui Codau.

Biris la atac

Dumitriu Biris, cel care s-a erijat in port-drapelul nemultumitilor din Osorhei, a negat ca ar avea vreun interes politic sau ca ar intentiona manipularea politica a consatenilor sai. “Eu nu fac parte din niciun partid, am fost numai membru PSD, ne este adevarat ca am interese politice, eu vreau binele comunei”, a precizat Dumitru Biris.

Cat despre retragerea sprijinului politic lui Ioan Codau din partea PD-ului, Biris nu crediteaza aceasta idee cu mari sanse de reusita. “Acest lucru nu se va intampla. Daca Codau a declarat ca numai atunci se va retrage cand va veni Boc la el acasa si ii va cere acest lucru, cum credeti voi ca o sa-i retraga sprijinul politic?”, s-a revoltat Biris.

Codau se apara

Ioan Codau nu considera ca are nevoie de sprijinul partidului in problemele pe care le are cu propria-i comunitate locala. “Nu are de ce sa ma ajute pe mine partidul, eu nu vreau sa ma ascund in spatele partidului, nu vreau sa ma apere nimeni”, a declarat sigur pe propriile forte primarul din Osorhei.

Acesta s-a pronuntat categoric ca fiind nevinovat de tot ce este acuzat: “Daca sunt escroc, eu cer sa se aplice legea. Adevarul o sa iasa la iveala pana la urma. Eu vreau sa-mi rezolv problema de imagine pe care o am si o sa dovedesc ca imaginea mea este alta, nu cea actuala”.

Cat despre autenticitatea listelor de semnaturi, controversatul primar este de parere ca sunt in proportie de 60% false. “E treaba Politiei sa verifice daca semnaturile sunt adevarate”, spune Codau. “Eu va pot spune ca din cele 1.200 de persoane care au semnat, cel mult 40% sunt autentice. Restul nu sunt adevarate. Oamenii nu au stiut pentru ce semneaza.

Ei au spus:« vezi drumul asta? Vrei sa fie reparat? Atunci semneaza pe lista!»”, s-a revoltat Codau in ceea ce priveste problema listelor de semnaturi care cer organizarea referendumului local. In alta ordine de idei, edilul din Osorhei nu a ezitat sa se laude cu proiectele si lucrurile pe care le-a facut pentru comuna. “Eu nu merit soarta asta.

Cand am atatea proiecte pe care le-am facut si sunt in derulare in comuna, nu cred ca este comuna din tara care sa aiba atatea proiecte si realizari cate am facut eu”, a conchis Codau, laudativ la propria-i persoana. Cat despre manipularea politica a cetatenilor de posibili sai adversari politici, Codau a declarat: “Nu ma intereseaza astfel de problema, nu am treaba cu niciun partid.

Eu am prieteni care ma apreciaza in toate partidele, si in PSD si in PNL. Eu sper doar ca dreptatea si corectitudinea sa iasa la iveala. Am fost verificat de nu mai putin de 24 de ori pe chestiile astea care imi sunt reprosate. Am fost verificat chiar si de Corpul de Control al primului ministru si nu s-au gasit probleme”.

Cele 1.200 de semnaturi de pe listele contestatarilor lui Ioan Codau reprezinta mai mult de un sfert din populatia cu drept de vot a comunei Osorhei.