Anuntata ca o afacere profitabila, cresterea melcilor s-a dovedit a fi falimentara pentru intreprinzatorii ieseni, pierderile acestora totalizand 700.000 euro

Firma italiana "La casa della lumaca di Cagnassola Giani" este acuzata ca a livrat specia "Helix Aspersa", neadaptata la conditiile climatice din Romania

Fermierii mai acuza partea italiana ca le-a furnizat materiale la preturi mult mai mari decat cele de pe piata

Multa vreme s-a vorbit despre rentabilitatea fermelor de melci. Si cum agricultura traditionala nu prea mai este profitabila, multi s-au gandit sa infiinteze ferme de melci, mai ales ca investitia nu este atat de mare precum intr-o ferma de vaci sau de porci.

Momeala cu rentabilitatea fermelor de melci le-a fost intinsa romanilor de Institutul de Helicicultura din Cherasco, Italia, prin firma colaboratoare din Romania, "La casa della lumaca di Cagnassola Giani", reprezentata si condusa de Cagnassola Giani si administrator-asociat inginer zootehnist Edith Lupu din Botosani.

Acestia au promovat in toate zonele tarii cea mai noua si profitabila afacere - infiintarea de ferme de melci din specia "Helix Aspersa".

Cat de profitabila a fost afacerea numai crescatorii de melci stiu. Anul trecut, 50 de ieseni au ales sa creasca melci.

Infiintarea fermelor de melci "Helix Aspersa" s-a realizat pe baza unor contracte de colaborare cu "La casa della lumaca di Cagnassola Giani", reprezentantul Institutului de Elicicultura Cherasco din Italia sau direct cu institutul italian, contracte care prevedeau ca fermierul se obliga sa cumpere de la italieni know-how-ul, materialele, tehnologia necesara si "pretioasele" vietati.

Mai exact, italienii se angajau sa asigure: un proiect cu etapele de infiintare si dezvoltare a fermei de melci; seminte; panza TNT, panza de protectie a melcilor pe timp de iarna (care ar fi trebuit sa reziste 4 ani, insa, in aceasta iarna, s-a rupt); plasa "Helitex"; melci reproducatori din specia "Helix Aspersa".

Prin contract, "La casa della lumaca di Cagnassola Giani" se obliga sa cumpere productia de melci de la fermieri. Potrivit tehnologiei, recoltarea melcilor se face in al doilea an de la infiintarea si popularea fermelor cu melci, prin urmare, in anul curent, firma italiana trebuia sa asigure desfacerea productiei de melci a fermierilor romani.

Numai ca temperaturile scazute din iarna au cauzat moartea melcilor, desi fermierii romani au respectat intocmai tehnologia de crestere.

"Eu am investit 15.000 de euro intr-o ferma de melci cu o suprafata de 5.000 de metri patrati. Am respectat intocmai tehnologia de crestere. In toamna, melcii care nu au intrat singuri in pamant i-am ingropat eu, le-am pus si un strat protector de paie si tot au murit din cauza frigului.

Deci, ei ne-au vandut melci neadaptati la conditiile climatice din Romania, iar acum nici nu vor sa stea de vorba cu noi. Cei de la firma «La casa della lumaca» nici nu vor sa raspunda la telefon, iar cei de la Institutul de Helicicultura din Cherasco sustin ca noi suntem de vina ca au murit melcii", a precizat doamna Irina Rasiga, reprezentantul crescatorilor de melci din Moldova.

In aceeasi situatie sunt 50 de fermieri din Iasi, iar la nivel national se inregistreaza 70 de "pagubiti", adica toti cei care au populat cu specia "Helix Aspersa". Per total, pierderile depasesc un milion de euro, din care peste 700.000 de euro reprezinta pierderea suferita de fermierii ieseni.

Italienii - vanzatori de iluzii

Exista si o categorie, ce-i drept mai putin numerosa, a fermierilor norocosi, care si-au populat crescatoriile de melci cu o specie adusa din Franta - "Helix Pomatia" - si care nu au inregistrat pierderi in aceasta iarna.

Din acest motiv, crescatorii carora le-au murit melcii solicita italienilor sa le trimita loturi noi de melci din specia "Helix Pomatia", altfel ii vor actiona in justitie pentru a le cere despagubiri.

Fermierii care au colaborat cu firma italiana ii acuza pe reprezentantii acesteia de inselaciune. "Pentru a ne asigura desfacerea productiei, reprezentantii firmei «La casa della lumaca» ne-au obligat sa cumparam de la ei totul, sustinand ca si pe ei ii conditioneaza in contract cei de la Institutul din Cherasco, de la care cumpara produsele.

Asa fiind, noi am cumparat plasa Helitex cu 3 euro/mp, cand in realitate costa 1,8 euro, melcii ne-au fost vanduti cu 28 de eurocenti bucata, cand ei costau doar 15 eurocenti, iar semintele de plante ni s-au vandut la preturi mai mari cu 150%. Italienii au incasat comisioane de peste 100.000 de euro.

Mai mult, desi am luat de la ei semintele, salata a fost amara si melcii nu au consumat-o, iar varza si sfecla nu au rasarit. Pentru seminte, plasa si panza TNT nu ni s-au dat certificate de origine si de garantie", a adaugat doamna Rasiga.

Oficiile de Consultanta Agricola au mers pe mana italienilor

In pliantele realizate cu aprobarea Oficiilor de Consultanta Agricola, se specificau costuri aproximative de 10.000 de euro pentru infiintarea unei ferme de melci pe o suprafata de 5.000 mp si de 6.000 de euro pentru o ferma de 2.500 mp, dar cheltuielile au ajuns si la valori cu 50% mai mari, bani pe care fermierii i-au obtinut din surse proprii sau din credite bancare.

Nu a existat nici un moment in care una din institutiile abilitate ale statului sa-si puna vreun semn de intrebare si sa verifice datele, fiind luata ca atare consultanta oferita de italieni.

In ceea ce priveste materialele, desi "Cagnassola" a garantat ca acestea vor asigura protectia la temperaturi de pana la minus 30 de grade Celsius, melcii au murit in cea mai mare parte, desi temperaturile din iarna trecuta nu au depasit pragul de minus 25 grade Celsius.

In opinia fermierilor, vina o poarta "La casa della lumaca din Cagnassola Giani" si Instituitul de Helicicultura Cherasco, care au vandut o tehnologie neadecvata climei si conditiilor meteo din Romania si nu s-au preocupat de adaptarea acesteia la factorii locali.

Potrivit unui cotidian local, in urma unui memoriu trimis de fermieri, atat "Cagnassola", cat si Institutul de Helicicultura dau vina pe conditiile climaterice din Romania, Institutul precizand ca afacerile cu melci nu sunt deloc usoare: "Este o crestere dificila si mai ales foarte lunga in timp si se pot obtine beneficii doar dupa cativa ani de activitate si experienta", sustin intr-un raspuns reprezentantii Institutului din Cherasco.

Abia acum, cand le-au murit melcii, fermierii si-au dat seama ca italienii, impreuna cu botosaneanca Edith Lupu, i-au "tepuit". "Doamna Lupu ne-a chemat la ea la ferma, in Catamarasti Deal, judetul Botosani, sa ne invete cum sa crestem melci. Asta pana in primavara lui 2005, cand a refuzat sa ne mai primeasca pe motiv ca nu trebuie sa ne intereseze ce se petrece la ferma ei.

Abia acum, noi banuim ca ei i-au murit toti melcii in iarna 2004-2005 si nu a vrut sa ne spuna. Era asociata cu italienii si isi lua si ea partea din comisioane", a mai declarat doamna Irina Rasiga.

Desi au existat numeroase incercari, punctul de vedere al doamnei Edith Lupu nu a putut fi obtinut. In ceea ce il priveste pe reprezentantul italian, domnul Giani Cagnassola, dupa "afacerea" din Moldova, si-a gasit un alt asociat in Calarasi, unde lucreaza dupa acelasi tipar folosit si in nordul tarii.