Una din firmele castigatoare avea la 31 martie 2006 datorii catre stat * Tobogane de 2,8 miliarde ROL

Cu un portofoliu de 30 de locuri de joaca create pe parcursul anului trecut, una din prioritatile primariei clujene pe anul 2006 este amenajarea de noi spatii verzi, spatii de agrement si locuri de joaca pentru copii. Astfel, cu un buget aferent de peste 500.000 RON, Primaria municipiului Cluj-Napoca pregateste un megaproiect pentru data de 1 iunie, Ziua Internationala a Copilului.

Surpriza pregatita pentru copii de catre autoritatile locale se refera la deschiderea unor noi locuri de joaca si la modernizarea celor deja existente. Pe langa parcurile de joaca aflate deja in folosinta, reprezentantii primariei au dat asigurari ferme ca pana la data de 1 iunie vom avea inca trei parcuri noi.

Conform planului autoritatilor locale, vom avea un nou parc de joaca pe strada Gheorghe Dima din cartierul Zorilor, iar altul pe strada Nirajului in zona Intre Lacuri. Cel de-al treilea parc de joaca urmeaza sa fie amenajat undeva in cartierul Iris, autoritatile cautand inca un teren viabil pentru amenajarea locului.

Lasand la o parte faptul de necontestat ca mai multe locuri de joaca reprezinta un beneficiu, intreaga poveste are iz de afacere putreda, cu copii ce servesc drept paravan.

“Totul pentru copii!”

Modul deficitar in care functionarii din administratia locala organizeaza licitatii nu mai e un secret. Din lipsa de timp sau favoritisme vadite, Primaria a ajuns sa contracteze servicii si lucrari fara ca firmele care au castigat contractele sa fie verificate “ca la carte”.

Mai mult, odata cu apropierea zilei ce sarbatoreste toti copiii din lume, licitatiile ce tin de parcurile de joaca rasar precum ciupercile dupa ploaie.

Sub o transparenta mai mult decat indoielnica, firme cu datorii catre stat, vechi clienti ai autoritatilor locale, se bat acum pe tobogane, amenajarea locurilor verzi din parcurile de joaca sau iluminarea parcurilor, toate acestea sub egida cuvintelor primarului Boc, care ne asigura ca “totul e pentru copii”.

In numele RADP

La inceputul acestei luni, Primaria Cluj-Napoca a organizat o licitatie deschisa in vederea atribuirii contractului de executie a lucrarilor constand in modernizarea si extinderea iluminatului public pe terenurile de joaca si sport de pe B-dul 1 Decembrie, Parc Cetatuie, Piata 14 Iulie si Parcul Simion Barnutiu.

Primaria a decis ca firma SC Neon Lighting este cea mai potrivita pentru a asigura iluminatul in zona parcurilor pentru copii. In ceea ce priveste licitatia care urma sa stabileasca firma care va intretine platformele de joaca pentru copii, jackpott-ul a fost tras de doua firme: Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) si societatea Dupex.

Astfel, primaria clujeana a impacat si capra, si varza: a dat o felie de ban public celor de la Dupex si a aruncat o serie de firimituri RADP, societate aflata pe butuci din cauza faptului ca in ultima perioada nu mai castigase nici o licitatie. Iar in aceste conditii primaria a astupat gura carcotasilor care afirmau ca administratia locala are interese sa falimenteze RADP.

Turture de datorii

Una din ultimele licitatii organizate de primarie a fost pentru achizitionarea unor ansambluri moderne de joaca.

Cu toate ca de respectiva licitatie s-au aratat interesate firmele Dupex, DFS Center Group, Todimal, King Industries Enterprises, Artimex Sport, A&A Markenting&Management si Grenovia, primaria a decis in favoarea duo-ului format din firma bistriteana Todimal si firma Dupex, care vor imparti cei 40.000 de euro pe care ii va scoate primaria din bugetul local.

Potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice, societatea bistriteana Todimal apare, la data de 31 martie 2006, cu obligatii catre bugetul de stat, societatea fiind turture de datorii. Astfel, Todimal a avut restante la bugetul asigurarilor sociale de stat (2.624 RON), bugetul asigurarilor de somaj (5.442 RON) si bugetul asigurarilor de sanatate (1.134 RON).

Fie Todimal si-a platit din 31 martie 2006 incoace datoriile, fie a tras o teapa primariei clujene, participand la licitatie, desi era datoare la stat.

Oricum, ofertele pentru licitatia castigata de Todimal si Dupex au putut fi trimise si prin intermediul faxului.

Tobogane de 2,8 miliarde lei

Ramanand la capitolul locuri de joaca pentru copii, ar mai fi de spus ca, inainte de Sfintele Sarbatori de Paste, Primaria Cluj-Napoca a facut o investitie demna de Guiness book: doua tobogane in valoare de 2,8 miliarde ROL. Cele doua minuni au fost amplasate in Parcul Coca-Cola, respectiv Parcul de pe strada Primaverii din cartierul Manastur.