Dupa ce controversata lege privind statutul parlamentarilor a intrat in vigoare, subiectul ce viza pensiile si indemnizatiile pe care alesii nostri le-au votat cu atata larghete parea inchis.

Parlamentarii au votat o lege care le garanteaza avantaje incredibile, dupa care s-au hotarat sa “dea bine” in ochii lumii criticand cu asprime tocmai ceea ce au votat cu atata ardoare si amenintand cu diverse propuneri legislative care sa diminueze Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor.

Cu toate acestea, replicile acide si justitiare s-au dovedit a fi simple vorbe in vant. Acum, subiectul atat de aprins este insa reluat de liderul PD Emil Boc, care a anuntat ca in aceasta saptamana parlamentarii din toate partidele care compun Coalitia vor redacta o initiativa legislativa prin care sa diminueze drepturile exagerate ale alesilor nostri.

Foarte interesant este faptul ca tocmai parlamentarii Coalitiei au votat legea. E drept, in ciuda nenumaratelor discursuri ale liderului PD impotriva “privilegiilor” parlamentare.

Mai mult, la acea vreme, ca si acum de altfel, unele voci au sustinut ca Boc nu e nici capabil sa isi duca la bun sfarsit treaba ca primar al Clujului si nici nu poate sa-si tina in frau membrii de partid, nefiind respectat nici “acasa”, nici in “deplasare”.

Coalitia la atac

In ceea ce priveste viitoare initiativa legislativa promisa atat de vehement de catre Coalitie prin vocea lui Boc, senatorii si parlamentarii clujeni sunt impartiti in doua tabere: una care aproba dorinta liderului PD, sprijinind-o, si altii care nu dau crezare ca o asemenea initiativa legislativa se va materializa. Cu toate acestea, in aer pluteste un sictir general cu privire la acest subiect.

Parlamentarii fac pe corectii fara a lua insa vreo atitudine concreta. Astfel, senatorul UDMR Eckstein Kovacs considera ca “Ceea ce face Boc este un demers legal. Suntem intr-o coalitie si, daca asa se va hotari, vom sprijini initiativa PD”. Cu alte cuvinte, noi o sprijinim, dar sa apara mai intai! Si deputatul PNL Mircea Pusca isi declara public sprijinul acestei demers al Coalitiei.

Cat priveste deputatul PD Daniel Buda, acesta neaga ca ar fi existat membri PD care sa voteze la acea vreme legea, sfidandu-l in mod vadit pe Boc. Reactia senatorului PSD Vasile Dancu cu privire la acest subiect a fost una vehementa. ”Aceasta este doar o noua demagogie ieftina marca Boc si PD.

Coalitia a votat de doua ori aceasta lege si acum face pe eroul! Chiar daca eu nu sunt deloc de acord cu aceasta lege intrucat confera prea multe avantaje parlamentarilor, sunt sigur ca DA nu va face nimic impotriva ei. Lui Boc ii place sa vorbeasca in spatiul public si atat. E clar ca nici nu isi poate conduce partidul si nici sa isi tina oamenii in frau.

Face ca si cu finantarea autostrazii, vorbeste mult si nu face nimic!”, a declarat Dancu. Senatorul PRM Gheorghe Funar a ales sa puna “punctul pe i“ in aceeasi maniera originala cu care ne-a obisnuit. “O noua gargara a Marelui Mic Emil Boc.

Atata timp cat aceasta lege este una neconstitutionala, eu cred ca Boc si-a cumparat diploma de jurist, ca habar n-are ce vorbeste! Nici in Cluj nu face treaba, dar nici in Bucuresti nu prea are ce cauta. Nimeni nu are nevoie de el. Va garantez ca DA nu va schimba legea cu privire la statutul parlamentarilor”, a conchis senatorul Funar.

Pusculite de miliarde

Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor a facut valuri inca din stadiul de propunere legislativa in special din cauza art.49 care prevede ca parlamentarii sa aiba pensii de pana la 80% din ultimul salariu in functie de numarul de mandate si indemnizatii pentru cei care nu sunt realesi.

Legea a fost retrimisa de doua ori Parlamentului, o data de seful statului, Traian Basescu, si a doua oara ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, sesizata tot de presedinte. Cu toate aparentele nemultumiri care planau asupra acestui subiect, alesii nostri au reusit sa-si aprobe toate avantajele colosale pe care si le doreau. Astfel, potrivit art.

49 din legea 96/2006, “Deputatii si senatorii, la implinirea conditiilor de pensionare prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv stagiul de cotizare si varsta de pensionare, beneficiaza de pensie in cuantum prevazut de art. 82 din Legea nr.

303/2004 privind statutul magistratilor, cu modificarile ulterioare, daca au detinut cel putin trei mandate de parlamentar. De pensie beneficiaza si deputatii si senatorii care au detinut doua sau un mandat de parlamentar, caz in care cuantumul pensiei se diminueaza cu 20% si, respectiv, 40%. Pentru mandate incomplete, pensiile se diminueaza sau se majoreaza in mod proportional”.

Atata timp cat cuantumul stabilit de legea statutului magistratilor este de 80% din ultimul salariu brut, pentru vechime mai mare de 25 de ani, parlamentarii cu trei mandate pot beneficia de pensie in cuantum de 80% din acest salariu, pentru cei cu doua sau cu un mandat, suma scazand la 60% si, respectiv, 40%.

Mai mult, potrivit noului statut care a intrat in vigoare, parlamentarii pot opta pentru pensia calculata conform statutului magistratilor sau pentru cea conforma cu legea sistemului public de pensii