Dupa o perioada de trei luni in care Bologa a fost interimar, el a fost titularizat, continuand lupta anticoruptie. Crin Bologa are 33 de ani si a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca in 1995.

Apoi, a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, iar din 1999 si pana in prezent a fost procuror criminalist la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

Reporter: Ce v-a determinat sa ramaneti la comanda DNA Cluj?

Crin Bologa: Decizia de a ramane la Cluj a venit dupa o lunga chibzuinta. Consider ca acest post a fost si este o mare provocare pentru mine.

Trebuie sa mentionez ca nu este o functie noua pentru mine deoarece am fost delegat ca procuror sef la Serviciul Teritorial Cluj din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie incepand cu data de 15.10.2005, iar prin examenul din data de 4 mai 2006 am ramas in aceeasi functie. M-am prezentat la examenul de numire in functie pentru a duce la bun sfarsit proiectele incepute.

Apoi, am fost confirmat de catre Consiliul Suprem al Magistraturii cu unanimitate de voturi si am aratat ca vreau si pot sa fac treaba! Cand am venit prima data la Cluj ca procuror, am spus ca nu vreau sa mi se ceara rezultate exceptionale intr-un timp foarte scurt, pentru ca e imposibil sa concluzionezi dosare de coruptie in doi timpi si trei miscari.

Se pare insa ca munca mea a fost apreciata, lucru care m-a bucurat extrem de mult. Acum, atat eu, cat si echipa mea vom incerca sa mentinem acelasi standard al profesionalismului si sa ne facem cat mai bine treaba.

Eforturi maxime

Rep.: Care sunt planurile de viitor in ceea ce priveste Serviciul Teritorial Cluj?

C.B.: Voi incerca sa formez o echipa unita si competenta la Serviciul Teritorial Cluj din cadrul DNA, astfel incat sa descoperim si sa instrumentam cat mai multe din faptele de coruptie de competenta DNA savarsite pe raza judetelor Cluj, Maramures, Bistrita-Nasaud si Salaj.

In ceea ce priveste oamenii care alcatuiesc echipa, trebuie sa marturisesc ca schimbarile au fost facute de catre conducerea DNA, inainte de numirea mea in functie. Astfel, in prezent suntem in proportie de 75% o echipa noua, dar care s-a sudat foarte repede ca si colectiv. Oricum, nu cred ca e atat de important cine ce functie ocupa in cadrul institutiei. Toti trebuie sa depuna eforturi maxime pentru a da randament.

Rep.: Care sunt in opinia dumneavoastra plusurile si minusurile Serviciului Teritorial Cluj?

C.B.: Principalele dificultati constatate la data numirii in functie au fost o colaborare slaba a Serviciului Teritorial Cluj din cadrul DNA cu celelalte institutii angrenate in lupta anticoruptie si lipsa de experienta a lucratorilor Serviciului.

La capitolul plusuri as aminti entuziasmul si dorinta de a munci a procurorilor si politistilor Serviciului Teritorial Cluj din cadrul DNA, iar la capitolul minusuri as aminti competenta teritoriala vasta raportata la numarul redus al procurorilor si politistilor anticoruptie.

Cu toate ca nu vreau sa caut o scuza pentru minusurile pe care le-am declarat in mod public, trebuie sa se inteleaga ca ne confruntam cu un volum de munca foarte mare.

In plus, inspectorii nostri au de rezolvat dosare in care audiaza peste o suta de martori. Bineinteles, asta fara a lua in calcul ca trebuie sa actionam pe raza a patru judete.

Clujul, corupt

Rep.: Cate dosare ati gasit la Serviciul Teritorial Cluj si in ce stadiu se afla ele acum?

C.B.: La numirea mea definitiva in functie, existau un numar de patru dosare de perspectiva aflate in lucru, din care unul este solutionat. In prezent, avem in lucru peste 40 de cauze, in diferite stadii de instrumentare. Cat priveste coruptia din judetul Cluj, ea exista fara doar si poate. Atata timp cat exista dosare pe care trebuie sa le rezolvam, exista deci si coruptie.

Cum inteleg eu coruptia? De exemplu atunci cand un director al unei companii primeste o mita de 3 milioane de lei. Pentru mine chiar si acest caz, aparent minor in comparatie cu altele de aceeasi natura, se incadreaza la capitolul marea coruptie.

Rep.: Unde a fost mai greu din punct de vedere profesional: in Zalau sau aici la Cluj e mai dificil?

C.B.: DNA se ocupa de instrumentarea cauzelor de mare coruptie si, in conditiile in care avem de lucru, rezulta ca si in Cluj exista cazuri de coruptie majora. Infractiunile de coruptie sunt prevazute de lege si acesta este cadrul in care consider ca trebuie sa ne desfasuram activitatea. Avand in vedere aceste lucruri, nu pot sa fac o comparatie intre Zalau si Cluj.

Ideea de baza e ca puterea de munca si dorinta de a obtine rezultate atrag dupa sine rezultate. Cei care hotarasc sa incalce legea sau sa se eschiveze de la aplicarea ei nu tin cont de orasul in care actioneaza. Prin urmare, cred ca peste tot ne lovim de flagelul coruptiei. Important e sa stim sa o combatem.

Rep.: Ce va place sa faceti in timpul liber?

C.B.: In rarele momente in care am timp liber, imi face o deosebita placere sa stau alaturi de familia mea, sa citesc o carte buna, sa ascult muzica si sa joc fotbal.