Chiar daca Salajul este mai putin expus riscului aparitiei gripei aviare fata de alte judete ale tarii, totusi „isteria” aparuta dupa confirmarea prezentei virusului gripei aviare in judetul Brasov a inceput sa „loveasca” si in judetul nostru.

Mai bine zis in Zalau unde, in cele mai importante magazine in care se comercializeaza carne de pasare, oua sau produse pe baza de carne de pasare, vanzarile in ultima saptamana ar fi scazut cu aproape 50 la suta.

Cel putin asa sustin putinii patroni de magazine care au acceptat sa vorbeasca despre cum le merg vanzarile si aprovizionarea cu carne de pasare dupa nebunia aparuta in urma confirmarii focarului de gripa aviara pe „platforma avicola Codlea”.

Teoria conspiratiei

Marian Coste, administratorul unui magazin alimentar situat pe bulevardul Mihai Viteazul din Zalau, ne-a declarat telefonic ca nu vanzarea de carne de pasare ar reprezenta cea mai mare problema, ci mai degraba aprovizionarea. „A scazut vanzarea, dar nu pentru ca oamenii nu vor sa mai cumpere, ci pentru ca nu mai stim de unde sa aducem carne.

Sunt fel si fel de restrictii de nu mai stiu de unde sa cumpar. Am reusit pana la urma sa aduc de aici, de la o ferma de-a noastra unde e sigur ca nu sunt probleme. Avem clienti care nu mai cumpara carne de pui de cateva zile si cred ca au exagerat un pic si in presa cu gripa aviara”, a afirmat Coste. Acesta a fost de parere ca la mijloc ar putea fi si o chestiune de ordin politic.

„Poate fi si o manipulare ca sa aducem carne numai din tari ale Uninii. Poate ca nu mai au desfacere si asa ca vor sa acapareze ei si piata noastra”, a considerat patronul magazinului.

Oficial, „la noi nu sunt probleme”

Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, a fost de parere ca „exista posibilitatea ca vanzarile de carne de pasare sa scada, dar totusi nu foarte mult. La noi nu sunt probleme si totul va dura doar cateva zile, dupa care lucrurile vor reveni la normal”.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, dr.

Mircea Martin, a subliniat ca poate fi consumata carne de pasare fara nici un fel de problema daca este achizitionata din magazine care se aprovizioneaza din judete unde nu sunt inregistrate cazuri de gripa aviara si de la ferme inclusiv din judetul nostru, ferme unde, oficial, nu sunt inregistrate probleme privind sanatatea animala.

De vina e si presa

Patronul unui alt magazin, tot din Zalau, ne-a declarat vineri ca „vanzarile au scazut la jumatate pentru ca oamenii au fost infricati de atatea stiri la televizor cu gripa aviara. Le-au spus ca sunt atatea cazuri de gripa aviara, ca s-au descoperit nu stiu cate pasari moarte si alte porcarii.

E bine ca lumea sa fie informata despre ce se intampla, dar cred ca s-a exagerat un pic si s-a gresit pentru ca oamenilor ar fi trebuit sa li se explice ca nu e chiar atat de periculos si ca pot consuma carne de pasare fara probleme daca este adusa din locuri unde nu sunt probleme”.

Administratorul a mai spus ca au de pierdut firmele care nu mai pot vinde, dar si oamenii care nu mai vor sa manance pasare”. Un alt patron, Vasile Ciortea, a explicat ca pentru a nu reduce din vanzari a trebuit sa scada preturile la carne de pasare cu aproape 20 la suta, iar, cu toate acestea, cererea a fost tot in scadere in ultimele 4-5 zile.

„S-a exagerat un pic”

Daca patroni de ferme de pasari din Salaj au evitat sa vorbeasca despre ceea ce se intampla in privinta gripei aviare, economisti din judetul nostru nu se sfiesc sa spuna ca se exagereaza din cauza mediatizarii excesive a gripei aviare, iar acest lucru va afecta inclusiv economia.

Directorul Raiffeisen Bank Satu Mare - Salaj, Emanoil Girdan: „E bine ca oamenii sunt informati despre problema gripei aviare, dar s-a exagerat un pic si a aparut frica de a mai consuma carne de pasare si de aici au aparut problemele”.

Daca in urma cu doua saptamani un kilogram de carne de pasare costa intre 70.000 si 90.000 de lei vechi, in cele mai multe magazine preturile s-au redus in ultimele doua - trei zile cu aproximativ 20 la suta.

Controale

Echipe mixte de control constituite in baza Ordinului prefectului judetului Salaj, Andrei Todea, nr.106 din 15 mai 2006, au efectuat verificari privind respectarea masurilor de biosecuritate, tehnologia de crestere, exploatare si comercializare in cadrul fermelor de pasari, precum si stocurile de carne de pasare din depozite, provenienta acestora, documentele de insotire si modul de depozitare.

Conform unui comunicat al Institutei prefectului judetului Salaj, au fost controlate 7 ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, la care s-a dispus aplicarea a trei sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea normelor privind bunastarea pasarilor, a masurilor de securitate si circulatie a pasarilor, in valoare totala de 4.000 de lei noi.

Este vorba de societatile Agro Trading Zalau si Grimona SRL si de ferme ale unor persoane fizice din localitatile Almas, Lozna, Poiana Blenchii, Moigrad si Ileanda. Totodata au fost emise 4 ordonante de suspendare temporara a activitatii si o ordonanta de interzicere a activitatii la fermele verificate.

Au mai fost verificate si doua ferme de gaini ouatoare apartinand unor persoane fizice, unde echipele mixte de control au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.200 de lei noi.

De asemenea, au fost controlate 65 de unitati care comercializeaza oua si carne de pasare, iar in urma verificarilor au fost confiscate peste 35 kilograme de carne si s-au aplicat 4 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4.000 de lei noi. Pana vineri, oficial, in Salaj nu a fost depistata carne de pasare provenita de pe platforma avicola Codlea din judetul Brasov.