La sfarsitul lui martie, deputatul PNL Horea Uioreanu ii adresa o intrebare ministrului Transporturilor, democratul Gheorghe Dobre. Raspunsul primit zilele trecute, in care Dobre afirma, stupefiant, ca lucrarile la autostrada „Transilvania” n-au fost oprite nici un moment, ci doar incetinite, l-a determinat pe Uioreanu sa-i ceara demisia.

La randul sau, liderul Cartelului Alfa, filiala Cluj, Grigore Pop, il face mincinos pe ministrul Transporturilor. Deputatul PD Daniel Buda recunoaste ca este nemultumit de modul in care a gestionat Dobre problema autostrazii „Transilvania”, dar le cere liberalilor sa-si vada de ministrii lor si sa nu se lege de ministrii altora.

Intrebarea formulata de Uioreanu in 29 martie (inainte ca Dobre sa faca publica, partial, varianta renegociata a contractului cu Bechtel) continea sase intrebari punctuale.

Deputatul liberal ii cerea lui Dobre explicatii privind motivul sistarii lucrarilor la autostrada, economiile obtinute de catre statul roman in urma renegocierii contractului, daca s-au executat lucrari de conservare a lucrarilor deja executate si cat au costat acestea si daca economiile obtinute in urma renegocierii acopera costul conservarilor.

De asemenea, Uioreanu il intreba pe Dobre daca stie valorile la care au ajuns, in prezent, terenurile care urmeaza a fi expropriate de pe traseul autostrazii si daca nu considera ca, din cauza cresterii pretului terenurilor, despagubirile pe care statul le va oferi vor crea „disensiuni majore si nemultumiri din partea proprietarilor”.

Dobre ne crede prosti si afirma ca s-a lucrat fara oprire la autostra

Desi art.170 din Regulamentul Camerei Deputatilor il obliga pe Dobre sa raspunda intrebarii lui Uioreanu in termen de 15 zile, ministrului i-au trebuit nu mai putin de 36 de zile pentru a elabora o gogoasa mare cat sediul Ministerului Transporturilor: „Lucrarile la Autostrada Transilvania nu s-au sistat, ci doar a fost incetinit ritmul lucrarilor”, este fraza cu care incepe raspunsul ministerial.

In continuare, Dobre aduce, pe langa renegocierea contractului, un argument nou pentru „incetinirea lucrarilor”: „lipsa surselor de finantare, atat de la buget, cat si din credite externe”. Pornind de la premisa ca lucrarile la autostrada n-ar fi fost nici un moment intrerupte, Dobre sustine ca nu fost necesara conservarea lucrarilor.

Ministrul Transporturilor evita sa raspunda tuturor solicitarilor lui Uioreanu. Astfel, nu ii comunica valoarea economiei pe care ministerul ar fi realizat-o in urma renegocierii, si nici in privinta valorii terenurilor nu ofera vreun raspuns.

Trebuie spus ca, prin amanarea cu mai bine de un an a exproprierilor, acestea vor fi facute la preturi mai mari, tocmai din cauza cresterii, intre timp, a valorii terenurilor, ceea ce se traduce in alta crestere a costurilor de constructie a autostrazii.

„Isi bate joc de milioane de ardeleni”

„Am spus, mai demult, ca Dobre este incompetent, iar, ulterior, am regretat ca am fost asa de dur cu el. Dar, cand am citit acest raspuns, mi-am dat seama ca nu am gresit cu nimic”, a declarat Uioreanu. „Am impresia ca Dobre nu stie pe ce lume traieste”, a mai spus el.

Uioreanu a precizat ca, in urma consultarii unor specialisti, a aflat ca lucrarile necesare reorganizarii santierului in urma opririi atat de indelungate a lucrarilor si a degradarii lor, vor reprezenta aproximativ 10% din costul total al lucrarii.

El i-a mai reprosat lui Dobre faptul ca nu a facut public contractul vechi cu Bechtel, pentru a vedea care este economia reala obtinuta in urma renegocierii si si-a exprimat opinia ca pierderile vor fi mai mari decat „asa-zisa economie”. Deputatul liberal nu a uitat sa-i reproseze lui Dobre amanarea alocarii banilor promisi pentru redemararea lucrarilor.

„Prin amanarea la nesfarsit a reluarii lucrarilor la autostrada, Dobre isi bate joc de milioane de ardeleni care si-au pus sperantele in construirea autostrazii si care ar putea sa nu mai sustina Alianta D.A. la viitoarele alegeri”, a afirmat Uioreanu.

In concluzie, Uioreanu a afirmat ca ii va trimite primului ministru raspunsul scris primit de la Ministerul Transporturilor si ii va solicita lui Tariceanu sa il demita din functie pe Dobre.

„Dobre e un mincinos”

„Dobre e un mitoman, nu s-a mai lucrat nimic la autostrada din iunie, anul trecut”, a declarat liderul Cartel Alfa - Cluj, Grigore Pop, precizand ca singurele lucrari efectuate in acest timp au fost cele de intretinere a utilajelor, deci tot costuri suplimentare.

„Economiile pe care le vehiculeaza Dobre reprezinta costurile proiectarii, pe care nu o va mai realiza Bechtel, si va fi data altor firme romanesti. Probabil ca va costa mai putin, dar, pe ansamblu, costurile vor fi mai mari, pentru ca multe lucrari s-au degradat, intre timp”, a afirmat Pop.

El a precizat ca, initial, Guvernul Tariceanu intentionase abandonarea totala a proiectului autostrazii „Transilvania”. „Au decis sa-l continue doar in momentul in care au inteles ca anularea contractului ar fi insemnat pentru statul roman o pierdere de 800 de milioane de euro”, a explicat Pop. „Dobre e un mincinos si asta am sa i-o spun si in fata.

A promis ca da banii pentru reluarea lucrarilor in 15 martie si, de atunci, sunt tot pe drum. De un an nu s-a mai dat nici o lopata la autostrada, sa vina sa dea el prima lopata”, a incheiat Pop.

„Nici macar Tariceanu nu decide in privinta ministrilor nostri”

„Uioreanu sa se uite, intai, in curtea ministrilor PNL, sa vada cum a gestionat Flutur gripa aviara. De ministrii democrati ne ocupam noi, nu e treaba lor”, a reactionat deputatul PD Daniel Buda. Totusi, el a recunoscut ca Dobre nu a gestionat tocmai bine problema autostrazii.

„Nu cunosc nici eu ca lucrarile sa fi continuat, dar nu sunt in posesia tuturor datelor tehnice, cert este ca lucrarile la autostrada n-au mers cum ne-am fi dorit cu totii. PD nu l-a tinut in brate pe Dobre in chestiunea autostrazii si i-a reprosat in permanenta acest lucru.

Si eu sunt nemultumit de cum merg treburile, dar blocarea lucrarilor si renegocierea contractului au fost impuse de chestiuni de natura legala”, a explicat Buda. El a simtit nevoia sa contraatace printr-un repros adus ministrului liberal al Agriculturii.

„Grecia si Bulgaria au avut mai multe focare de gripa aviara decat noi, dar si-au rezolvat problema fara sa bata toba in piata publica, riscand sa-si compromita turismul. Flutur sa-si faca treaba, dar fara surle si trambite”, a spus Buda. El a tinut sa precizeze ca, in calitate de inginer zootehnist, considera ca Flutur nu a gestionat eficient problema gripei aviare.

Buda a evitat sa precizeze daca crede ca este necesara demisia lui Dobre. „PD ii va evalua activitatea si va decide. Nu stabilesc liberalii demisia ministrilor PD. Nici macar Tariceanu nu decide, decat asupra ministrilor liberali.

Cand va avea Guvern monocolor, va face ce doreste, dar acum exista o conducere politica a Coalitiei, in care fiecare partid decide singur ce face cu ministrii sai”, a conchis Buda.