Daca ar fi fost aplicata si respectata Hotararea Consiliului Local cu numarul 216 din 2004, Sibiul de azi nu s-ar fi confruntat cu focarul de gripa aviara de pe strada Dimitrei Cantemir. Respectiva hotarare interzicea, printre altele, si cresterea pasarilor de curte pe strada amintita.

Aceasta hotarare modifica una mai veche, din 2001, iar aplicarea ei a tot fost amanata pana pe 1 ianuarie 2006, cand, normal ar fi trebuit sa fie respectata. Ceea ce nu s-a prea intamplat, astfel ca gripa aviara a „poposit” tocmai pe o strada unde este interzisa cresterea pasarilor de curte - Dimitrie Cantemir.

„Ne-am speriat tare cu gripa aviara de pe strada noastra, dar bine ca nu ne-au luat si noua gainile. Nu stiu nimic sa fie interzis sa cresti pe strada noastra animale sau pasari si nu am primit absolut nimic nici prin posta. Eu cresc pasari de ani de zile si nu mi-a spus nimeni nimic”, povesteste Ana Bogdan, care locuieste pe Dimitrie Cantemir.

Mai mult, oamenii par ca nici nu intentioneaza sa respecte vreodata hotararea data de consilierii locali. „Noi avem mai multi porci aici si pasari, nu ne sperie gripa asta aviara, de ce sa ne sperie”, a declarat Marilena Raulea, de pe aceeasi strada. De aplicarea HCL 216 din 2004 trebuia sa se ingrijeasca primarul Sibiului, Klaus Johannis.

„Din punct de vedere juridic, inspectorii care efectueaza controalele nu pot patrunde in gospodariile cetatenilor in vederea efectuarii constatarilor, acest fapt fiind considerat o incalcare a proprietatii”, se arata intr-un raspuns al serviciului de presa al Primariei Sibiu.