Lucrarile pentru reabilitarea Pietei Huet vor ajunge la costuri aproximate la 57 de miliarde de lei vechi - adica mai bine de dublul sumei cu care a fost castigata licitatia in urma careia a fost ales executantul lucrarilor. Scumpirea, sustin reprezentantii administratiei lucrarilor, apare datorita unor lucrari „in plus”, necesar de a fi executate.

Ca in aproape fiecare luna, si in sedinta ordinara din mai, programata pentru joi, consilierii locali vor avea de votat o majorare de preturi la unul din santierele orasului. De aceasta data a venit randul Pietei Huet, unde lucrarile de reabilitare au fost acordate constructorului sibian SC Sinecon SRL.

Aceasta societate a castigat, in noiembrie 2004, licitatia de executie si proiectare pentru Piata Huet. „Oferta initiala prezentata de constructor s-a incadrat in valoarea aprobata prin HCL 188 din 2004”, se arata intr-un raport aprobat de primarul Klaus Johannis.

Pentru reamintire, prin hotararea de consiliu amintita, pretul de executie al lucrarilor pentru Piata Huet a fost stabilit la valoarea de 25,8 miliarde de lei vechi. Acelasi raport semnat de primarul Klaus Johannis sta acum la baza unui proiect de hotarare care propune cresterea preturilor la 57,2 miliarde de lei vechi.

Scumpiri in lant

Aceasta nu este singura scumpire a lucrarilor din Piata Huet. Nu mai departe de luna iulie a anului trecut, tot la initiativa primarului, sumele pentru executarea santierului din zona amintita au crescut de la cele 25,8 miliarde de lei stabilite initial, la 39,5 miliarde de lei vechi. „La inceputul anului 2005, au inceput lucrarile in zona.

Pe parcursul executiei au aparut necesare unele lucrari care nu au fost prevazute in oferta initiala.

Fiind o zona istorica protejata a fost necesar a se restudia unele solutii, ceea ce a dus la modificarea ofertei, incluzand unele lucrari ca: drum de legatura intre Piata Huet si Muzeul de Istorie si spatiu de recreere pentru elevi in incinta curtii Bisericii Evanghelice”, a fost motivul pentru care preturile au crescut de la 25,7 la aproape 40 de miliarde de lei vechi.

Lumina creste pretul

In fine, cresterea preturilor la 57,2 miliarde de lei vechi se va face peste doua zile, in sedinta ordinara de Consiliu Local. Motivul acestei noi cresteri de pret este iluminatul public si canalizarile. „Tinandu-se cont de pastrarea cat mai fidela a imaginii istorice, s-a modificat conceptul de iluminat public.

De asemenea, a fost necesar sa se intervina din nou la reteaua de canalizare, modificandu-se traseul unor conducte in conconrdanta cu lucrarile nou aparute. A mai fost necesar sa se reabiliteze si retelele de gaz existente”, se arata in raportul care motiveaza noua crestere de preturi.

Raportul poarta semnatura viceprimarului Eugen Mitea, a directorului economic Viorica Bandescu, a directorului tehnic al primariei, Gheorghe Ciuclea, a sefului serviciului juridic Dorin Nistor si a sefului serviciului de investitii, Cristina Bica.