Imprumuturile luate de municipalitatea Sibiului pentru finalizarea unor lucrari de reabilitare, modernizare sau diverse achizitii incep sa isi arate si cealalta fata - rambursul. Primul semn - angajarea unei banci pentru a gazdui contul escrow - adica acel cont in care trebuie depusa o suma, parte din dobanda ce trebuie platita BERD-ului, principalul creditor al Sibiului.

Municipiul Sibiu a semnat in 30 iunie anul trecut contractul de imprumut numarul 35665 cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru finantarea proiectului „Sibiu Transport Urban”, ce are drept obiectiv reabilitarea peitei garii si a unui pachet de strazi din oras si iluminatul public in zona istorica a municipiului. Durata contractului este de 12 ani, cu o perioada de gratie de trei ani.

Contractul de imprumut cuprinde o clauza referitoare la incheierea unui contract privind contul escrowe al serviciului datoriei intre BERD, municipiul Sibiu si o banca comerciala din Romania, care sa administreze contul escrow.

Contul escrow inseamna acel cont in RON, deschis si mentinut in numele municipiului la o banca ce urmeaza sa fie selectata, unde municipalitatea, in baza contractului de imprumut cu BERD, va depune si mentine anumite fonduri de rezerva, in scopul garantarii obligatiilor de rambursare a celor 15 milioane de euro luati cu imprumut.

Perioada de gratie a imprumutului va expira la 18 decembrie 2008. Pana atunci, insa, municipalitatea va trebui sa identifice o banca careia sa ii incredinteze administrarea contului escrow in care va trebui sa depuna, pentru inceput, echivalentul in RON a 416.666,67 Euro, suma ce reprezinta jumatate din dobanda imprumutului facut la BERD.

„Sumele vor ramane in cont pana la data de rambursare integrala a imprumutului catre BERD. Ddupa data de 18 decembrie 2008, suma escrow va fi ajustata in raport de serviciul datoriei externe compus din rata de capital si dobanda aferenta”, se arata in caietul de sarcini creat pentru selectarea bancii din Romania care sa administreze contul escrow.

In sedinta de joi, consilierii locali vor avea de votat procedura cererii de oferta pentru slectarea bancii din Romania si mandatarea primarului Sibiului pentru negocierea si semnarea contractului de escrow al municipiului Sibiu.