Prefectul judetului Cluj, Alin Tise, a avut ieri o intalnire cu primarii din judet, pentru a le reaminti acestora responsabilitatile pe care le au in calitate de presedinti ai Comitetelor Antiepizootice locale.

Desi toti primarii au luat sarguincios notite, putini dintre ei au inteles exact ce au de facut in cazul unor suspiciuni de gripa aviara, dovada fiind neglijentele constatate de un control al prefectului. Acesta i-a amenintat pe primarii clujeni cu amenzi aspre, indiferent de culoarea politica, in cazul in care nu isi vor indeplini atributiile.

La intalnirea de ieri dintre prefect si primari, a fost prezent un reprezentant al firmei desemnate cu neutralizarea deseurilor, Protan Dej, firma ce a fost acuzata ca nu isi respecta indatoririle.

Prefectul Alin Tise a precizat faptul ca la nivelul judetului Cluj nu exista suspiciuni de gripa aviara si a reamintit celor prezenti masurile impuse de Comandamentul Antiepizootic Central. Tise a reclamat faptul ca, in urma unor controale, s-a constatat ca in anumite comune prevenirea gripei aviare este tratata cu dezinteres.

“Am intalnit cazuri in care ordinele noastre au fost pierdute prin sertare, nu au fost convocate sau activate Comitetele locale antiepizootice”, a declarat Alin Tise. Prefectul judetului a insistat si pe necesitatea completarii stocurilor cu materiale de interventie in cazul aparitiei suspiciunilor de gripa aviara, solicitate inca din luna decembrie a anului trecut.

De asemenea, prefectul a facut apel ca, in actualul context, sa nu se incerce politizarea actiunilor preventive sau ale celor de sanctionare in cazul nerespectarii prevederilor legale. “Nu acceptam sa se dea o interpretare politica acestor masuri.

Sa facem o echipa, pentru ca este vorba de o problema care-i vizeaza in primul rind pe cetatenii pe care, cu totii, ii reprezentam”, a spus prefectul.

Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a incercat sa apere crescatorii de pasari, considerand ca amenzile aplicate acestora sunt prea aspre. Prefectul Alin Tise a replicat ca nu se poate face diferentiere intre firmele crescatoare de pasari, mai ales in momentul in care incalca normele de protectie legale.

O noua masura, care nu va fi primita cu mult entuziasm de catre populatia rurala, va fi cea pentru prevenirea pestei porcine. Tise a anuntat ca incepand de astazi se va interzice comercializarea porcilor in afara localitatii de provenienta, masura ce face parte din strategia nationala de combatere a pestei porcine, asumata de tara noastra in contextul integrarii europene.

In cadrul intilnirii s-a atras atentia reprezentantilor SC Protan Dej, firma care a adjudecat licitatia de ecarisare, sa isi indeplineasca intocmai clauzele contractuale.

Prefectul a amenintat cu rezilierea contractului in cazul in care vor mai exista plangeri legate de faptul ca firma nu isi indeplineste atributiile.

Virusul gripei aviare a ucis pana acum in intreaga lume peste 100 de oameni. Principalele temeri sunt acelea ca virusul ar putea suferi mutatii.

Expertii considera ca organismul porcului ar putea permite mutatii ale virusului si adaptarea acestuia la mamifere. Au fost deja semnalate cazuri in care au murit animale din cauza virusului H5, dar nu pentru ca virusul s-ar fi dezvoltat in sistemul lor, ci pentru ca au mancat produse avicole infestate.