Municipalitatea clujeana a decretat anul trecut, cu surle si trambite, razboi celor ce construiesc ilegal in municipiul Cluj-Napoca. S-au promis amenzi usturatoare, interventii prompte si chiar riscul unui dosar penal. Cu toate acestea, exista firme in Cluj-Napoca care primesc autorizatii de construire a blocurilor in cartiere de case.

Acest fapt contravine unei Hotarari de Consiliu Local emise anul trecut, prin care se interzicea construirea de blocuri in asemenea zone. Daniel Bondor, patronul firmei Eosan, sustine ca a facut un serviciu comunitatii prin “umanizarea unei zone care era o groapa de gunoi”.

Firma Eosan Comconstruct va construi pe strada Garoafelor doua imobile de locuinte, in conditiile in care constructia este langa curtile unor case. Situatiile de acest gen sunt interzise printr-o HCL emisa anul trecut.

Suprafata pe care vor fi ridicate cele doua imobile este mica, iar vecinii nu vad cu ochi buni viitoarea constructie care le-ar putea umbri casele si gradinile.

Anul trecut, in luna decembrie, mai marii Primariei Cluj-Napoca au inceput un razboi deschis celor ce incalca cu buna stiinta legile in domeniul constructiilor. Astfel, se impunea ca amenda sa fie foarte apropiata de plafonul maxim admis (10.000 RON), in functie de stadiul de executie al lucrarilor.

Primaria promitea ca in cazul acestor constructii ilegale se va trece la sistarea si demolarea in termen de 60 de zile calendaristice a imobilelor. Mai mult, cei care nu s-ar fi conformat noilor dispozitii, riscau sa se aleaga cu dosar penal.

“Ma simt obligat sa iau aceste masuri pentru a respecta vointa majoritatii consilierilor locali care au votat in sedinta de marti seara proiectul privind desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea acesteia. Fenomenul constructiilor ilegale a scapat de sub control si a luat amploare in Cluj-Napoca”, afirma la acea vreme primarul Emil Boc.

In urma cu cateva zile, viceprimarul Adrian Popa promitea ca se vor verifica toate cazurile semnalate in presa locala. Cu aceeasi ocazie, Popa sustinea ca nu este posibil ca vreun functionar al Primariei clujene sa nu respecte o Hotarare de Consiliu Local.

In ciuda promisiunilor si entuziasmului afisat de municipalitatea clujeana, se pare ca nu lipsesc exemplele care contrazic politica de “curatare a constructiilor ilegale” adoptata oficial de Primaria Cluj-Napoca. Un exemplu este cazul Eosan Comconstruct SRL.

Firma clujeana, al carei patron este omul de afaceri Daniel Bondor, a inceput o constructie pe strada Garoafelor, desi, la prima vedere, prin acordarea autorizatiei nu s-au respectat normele legale in vigoare. Locatia aleasa pentru construirea unui bloc este langa un cartier de case, cu toate ca, printr-o Hotarare de Consiliu Local emisa anul trecut, se interzicea o asemenea constructie.

In sedinta din 10 mai 2005, s-a aprobat construirea de doua imobile de locuinte colective P+2E+M, la intersectia strazilor Garoafelor si Ghioceilor. Eosan este, in cazul de fata, atat constructor, cat si beneficiar.

Conform datelor obtinute de la Primaria Cluj-Napoca, la aceasta adresa se vor construi 16 apartamente, iar proiectantul este firma SC Metopa Arhitect. Dupa toate aparentele, vina nu apartine doar constructorului, ci mai cu seama celui care a acordat autorizatia.

Nici vecinii de pe strada Garoafelor nu vad cu ochi buni noua constructie ce a “rasarit” pe strada lor si care le-ar putea umbri casele si curtile din pricina inaltimii imobilelor. Pe un teren de 850 mp de pe strada lor se vor construi imobile de locuinte.

Daniel Bondor afirma ca va construi un imobil (nu doua, cum se prevede in autorizatia de construire acordata de Directia Urbanism) de 16 garsoniere cu suprafata individuala de 40 mp, cu toate dotarile aferente, inclusiv parcari. Intrebat de reporterii Buna ziua, Ardeal cu privire la numarul de imobile pe care il va construi, Bondor a raspuns& “Nu stiu cate o sa construiesc.

Sa vedem cum merge lucrarea”. Suprafata mica pe care se vor desfasura garsonierele va face probabil ca noile cladiri sa fie destul de inghesuite si in neconcordanta cu restul imobilelor din zona. Pe langa aceasta, nu exista date, la locul constructiei, despre regimul de inaltime al viitoarelor imobile de locuinte.

Iar procentul de ocupare al terenului detinut de SC Eosan, dupa finalizarea celor doua imobile, s-ar putea sa fie peste limitele normale.

Contactat de redactorii nostri, patronul firmei Eosan Comconstruct SRL, Daniel Bondor a afirmat ca toate lucrarile efectuate de firma sa sunt legale. “Noi nu avem acolo nici o problema. In zona aia s-a construit tot ce s-a putut. Din moment ce am primit autorizatia si fac totul la lumina, nu vad ce nereguli ar putea fi. Sunt atatea case care se construiesc la negru.

Acelea sunt probleme, nu ce fac eu”. Bondor sustine ca a construit intr-o zona care nu avea potential, o zona “de mizerie”. “Am umanizat o zona care era o groapa de gunoi”, a afirmat Bondor. Ramane de vazut cum se va finaliza aceasta constructie, iar daca va fi in neconcordanta cu autorizatia acordata, cine va fi tras la raspundere.