In registrul obiectelor de patrimoniu ale Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, la sectia Etnografie, au fost descoperite de curand cateva lazi cu ajutoare stranse in urma cu 36 de ani. Se pare ca la inundatiile care s-au abatut asupra judetului in anii 1970, la muzeul albaiulian a fost organizat un centru de colectare a ajutoarelor pentru sinistrati.

Este vorba de cateva lazi cu haine in stare buna si care au fost inregistrate ca obiecte de patrimoniu. Directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, spune ca e posibil ca in momentul in care s-a refacut inventarul Muzeului cineva sa fi trecut tot ce a gasit in depozitele acestuia pe lista obiectelor de patrimoniu.

In anii aceia tot ce era in depozitele institutiei era considerat ca fiind obiect de patrimoniu si astfel se explica prezenta unor articole de imbracaminte venite ca ajutoare pe lista acestor obiecte.

"Ca sa scapam de ele trebuie constituita o comisie care sa dea o decizie de casare", a mai precizat Rustoiu. Din fericire legea s-a schimbat si obiectele de patrimoniu pot fi declasate si altfel decat exclusiv prin decizia ministrului Culturii.

Directorul Muzeului National al Unirii a definit aceasta situatie ca fiind una halucinanta si a declarat ca n-ar fi exclus sa mai apara si alte surprize de acest gen avand in vedere ca tot de curand a fost descoperit, in arhivele Muzeului National al Unirii, un manuscris inedit apartinand lui Lucian Blaga.

Lucrarea "Luntrea lui Caron" a fost cumparata de Muzeu in anul 1990 de la fiica lui Lucian Blaga, restaurata si apoi depozitata in arhivele muzeului, despre existenta acesteia stiind doar cateva persoane.