Societatea civila din Timisoara incearca sa creeze un curent de opinie care sa se sesizeze de starea in care se afla mai multe cladiri istorice din oras, in speranta ca va sensibiliza autoritatile. De aceea, Atelierul Civic "Ariergarda" a decis sa organizeze periodic proteste in fata imobilelor care fac parte din patrimoniu.

Primul spatiu de acest gen unde s-au strans, ieri, cativa lideri de opinie a societatii civile este fostul abator ce apartinea societatii "Comtim". Daniel Vighi, liderul acestui grup de initiativa, a declarat ca nu stie aproape nimic despre ce se intampla acum cu cladirea construita intre 1904-1905 de catre fostul arhitect-sef al orasului, Laszlo Szekely.

La fel sustin si reprezentantii Primariei, care se delimiteaza, insa, de problema, afirmand ca spatiul apartine unei firme private, deci nu mai este sub jurisdictia administratiei publice locale.

Spatiu valoros, despre care nu stie nimeni

Tot ce se stie concret despre acest spatiu este ca se afla intr-o degradare continua si risca sa se prabuseasca pana in toamna. Reprezentantul firmei de paza care are grija de intregul domeniu a confirmat unele dintre aceste banuieli. Astfel, potrivit sursei citate, complexul Abator a fost cumparat, la inceputul acestei luni, de Holdingul "Tiriac".

"Patronul mi-a spus sa va transmit sa mergeti la Serviciul Cadastru din cadrul Primariei, unde veti afla toate datele despre ce va fi construit aici. Eu nu stiu mai multe", a spus paznicul.

Portile abatorului au ramas ferecate pentru accesul jurnalistilor, intrarea pe o proprietate privata fiind pedepsita prin lege, dupa cum indicau si semnele.

"Dam prea multa importanta construirii de mall-uri si uitam cladirile vechi, care risca sa cada sau sunt demolate intentionat. In acest caz, totul e invaluit de ceata. Este ciudata aceasta lipsa de transparenta a institutiilor competente, pe fondul careia acest spatiu se darama si este vandalizat", a spus Daniel Vighi.

"Este o rana deschisa a Timisoarei", a afirmat si profesorul universitar Dorin Popovici.

La demersul societatii civile s-a alaturat si un critic literar din Germania, roman la origini, Gerhard Cseika. Acesta a dorit sa fie tinut un moment de reculegere si pentru cladirea fabricii "Fructus", din centrul orasului, ridicata tot la inceputul secolului al XX-lea si care a fost daramata pentru a face loc unui mare magazin comercial.

Istoric tumultuos

Acum sase ani, spatiul fostului abator a intrat, prin licitatie, pe mana companiei "Plaza Center", care dorea ridicarea unui mall pe o suprafata de aproape 50.000 de metri patrati, pe doua nivele. Investitia a fost apreciata la 25 de milioane de dolari, iar inaugurarea era preconizata pentru 1 decembrie 2001.

Compania a dorit, insa, sa darame partile cele mai valoroase ale cladirii, dar s-a opus Ministerul Culturii, astfel ca investitorul si-a luat bagajele si a plecat.

Din acest moment, peste istoricul fostului abator e doar o nebuloasa. Primaria nu stie nimic, conducerea Consiliului Judetean, in autorizarea careia s-ar afla cladirile istorice potrivit spuselor reprezentantilor Primariei, nu stie nimic.

Informatii ceva mai complete a oferit directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Violeta Zonte, care a afirmat ca politica patrimoniala apartine municipalitatii timisorene, iar daca o cladire sau un zid se darama, "este tot bucataria interna a Primariei".

"Stiam ca se fac demersuri pentru ca spatiul sa fie cumparat de Tiriac, pentru ca doresc sa faca un mall acolo, pastrand peretii. O eventuala demolare necesita acordul ministerului", a adaugat Violeta Zonte.

Aceasta l-a atacat destul de dur pe primarul orasului de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu, si pe consilierii locali, acuzand ca nu se implica deloc in restaurarea monumentelor, in timp ce ministerul de resort nu are bani pentru asa ceva.

Zvonurile existau de mult

Discutia a fost abordata si de timisoreni, pe site-ul Primariei. Unul din raspunsurile la ingrijorarile oamenilor lanseaza acuze la adresa fostului arhitect-sef al orasului, demisionarul Radu Radoslav, si asupra unui fost sef de Politie.

"Fostul abator este cladire de patrimoniu si nu poate fi daramat. Pentru ca nu poate fi demolat, se asteapta sa cada singur. Este lasat in paragina tocmai in acest scop.

Domnul Radoslav cunoaste si oamenii si situatia", a spus unul dintre forumisti, care posteaza apoi un text dintr-un ziar local: "Putini sunt cei care stiu ca familia unui politist, fost mare sef in Politia Timis, detine un (fost) abator din Timisoara.

Valoarea locului nu e deloc sentimentala, deoarece exista suspiciuni de obtinere a locatiei prin smen la limita legii, pe cand politistul era sef. Locatia pare sa fie un magnet pentru sefi din politie! Asta, pentru ca fostul sef are de gand sa vanda abatorul unui actual sef, tot de politie, dar de frontiera.

Despre "petitorul" care vrea abatorul putem sa spunem ca are un nume cu rezonante de jucator de tenis".