La Centrala Nucleara de la Cernavoda se petrec lucruri greu de imaginat pentru lumea civilizata. Autoritatile de la Bucuresti ori nu sunt informate, ori nu le intereseaza, cert este ca la CNE Cernavoda cei peste 1000 de angajati ai societatii contractoare Nuclearmontaj ajung treptat pe drumuri.

Firma controversatului Ovidiu Tender se afla in reorganizare judiciara si isi va da obstescul sfarsit cel mai tarziu in ianuarie 2007. Prima rabufnire a oamenilor a avut loc la sfarsitul lunii trecute, cand peste 300 de angajati de la Unitatea 2 au declansat o greva spontana, dupa ce nu si-au mai primit salariile de trei luni.

Intre timp, situatia pare a se fi inrautatit, surse din cadrul societatii dezvaluind lucruri incredibile: oamenii au inceput sa fure componente ale utilajelor Nuclearmontaj pe care le vand ulterior la fier vechi pentru a putea supravietui. Situatia societatii Nuclearmontaj este practic fara iesire, dupa cum recunosc, resemnati, angajatii acesteia.

Conturile firmei sunt blocate, nu se mai pot inscrie la nici o licitatie pentru a contracta alte lucrari, nu se mai pot face investitii si nu mai pot plati nici macar taxele la stat.

Salariile muncitorilor, asa ciuntite cum sunt ele, se onoreaza exclusiv din lucrarile efectuate la Unitatea 2, dar odata terminate si acestea, Nuclearmontaj se va retrage definitiv de la CNE Cernavoda si peste 1000 de oameni vor ajunge pe drumuri. Disperarea angajatilor rezulta si din intamplarea petrecuta in perioada zilelor libere acordate de 1 Mai.

Persoane necunoscute, dar fara indoiala angajati ai societatii, au furat componentele de rezerva ale unui utilaj, pe care au reusit sa le treaca de paza de la poarta si sa le valorifice ulterior la fier vechi, pentru cateva sute de mii de lei.

Neplatiti de cateva luni si fara nimic pe masa de Paste, gestul oamenilor care stiu ca peste cateva luni nu vor mai avea loc de munca pare cumva de inteles.

De neinteles insa este in schimb modul in care s-a ajuns in aceasta situatie, in conditiile in care statul roman a pompat in Centrala Nucleara si implicit in Nuclearmontajul lui Tender sute de milioane de euro peste costul normal al unor astfel de lucrari.

La fiecare cateva luni, Ministerul Economiei anunta alte plati suplimentare destinate CNE Cernavoda, ca sa nu mai vorbim de salariile absolut indecedente ale italienilor de la Ansaldo, care ii scandalizeaza pe angajatii de rand ai centralei.

Seres a confirmat dezvaluirile din „Replica”

Si asta cu atat mai mult cu cat, potrivit unor surse din cadrul unitatii, lucratorii de la Unitatea 2 incaseaza in medie sase milioane de lei lunar, in conditiile in care salariul lor real, asa cum se afla el trecut in registrele Ministerului Economiei si Comertului, se situeaza in jurul a 100 milioane lei.

Restul se pierde pe drumul comisioanelor, deoarece CNE Cernavoda nu incheie contracte de munca cu angajatii sai, ci achizitioneaza pachete de lucru oferite de societatile contractante, precum Nuclearmontaj. Cel mai grav este faptul ca problemele lui Tender influenteaza chiar termenul de finalizare a lucrarilor la Unitatea 2.

Nuclearmontaj se afla in urma cu lucrarile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus deja sechestru si a scos la licitatie mai multe bunuri ale fimei, din cauza neachitarii datoriilor catre stat, Ovidiu Tender se afla in arest, iar procurorii i-au blocat conturile elvetiene, aprovizionate, se spune, chiar din banii „storsi” de la Centrala Nucleara.

De parca nu era de ajuns, un control recent a relevat faptul ca mai multe echipamente livrate acum 20 ani au fisuri si nu mai pot fi folosite la Unitatea 2, iar statul roman a intrat intr-o cursa contracronometru pentru a face rost de altele.

In aceste conditii, ministrul Codrut seres nu a facut altceva decat sa confirme, oficial, ceea ce „Replica” a dezvaluit acum circa o luna de zile: Unitatea 2 nu va mai putea fi data in folosinta in primavara lui 2007, asa cum prevede contractul incheiat cu italienii de la Ansaldo, iar termenul de finalizare a lucrarilor fiind amanat cu cel putin un an de zile.