Directorul Directiei Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, dr. Mircea Martin, ne-a declarat ieri dimineata ca toate pasarile de la ferma Flavoia au murit dupa ce initial, de vineri pana luni, murisera aproape 9.000 de pui. „Ne asteptam sa se intample acest lucru.

Nu stim inca din ce cauza au murit pasarile, dar analizele vor stabili acest lucru”, a adaugat Martin. Cadavrele pasarilor au fost incinerate si ingropate pentru evitarea raspandirii bolii din cauza careia au murit. De asemenea, halele fermei au fost sigilate, accesul persoanelor a fost interzis, iar in unitate au fost efectuate lucrari de dezinfectie.

Au fost prelevate probe care au fost trimise pentru analize la laboratorul din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Mircea Martin a mentionat ca au murit peste 17.000 de pasari.

Medicii veterinari din teritoriu sunt in alerta, iar echipe formate din angajati ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, ai Directiei de Sanatate Publica, ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai DSVSA si Agentiei de Protectie a Mediului efectueaza aproape zilnic controale in ferme si in magazine care comercializeaza carne de pasare sau produse preparate pe baza de carne de

pasare. Martin a explicat ca dupa primele analize efectuate a fost luata in calcul posibilitatea ca pasarile sa fi murit din cauza pseudopestei aviare, dar nu au fost excluse si alte boli parazitare, exceptie facand doar gripa aviara. „Nu putem vorbi de gripa aviara. Nu este vorba de asa ceva”, a asigurat Martin.

Salajul a importat pui din Cehia si Ungaria

Isteria aparuta la nivel national din cauza focarelor de gripa aviara a facut ca pana si Serviciul Roman de Informatii sa se implice in aceasta problema. Astfel, potrivit unui raport al SRI, citat de presa centrala, Slovacia si Ungaria ar fi posibile surse ale gripei aviare care a izbucnit la fermele avicole de la Codlea, judetul Brasov.

Din acelasi raport a reiesit ca din cei 50.000 de pui importati, 20.000 au murit la cateva zile dupa ce au ajuns in tara noastra.

Evident ca identitatea celor de la SRI care au realizat raportul nu a fost dezvaluita, dar acestia au avertizat ca daca datele prezentate se confirma atunci inseamna ca in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ar exista disfunctionalitati. Cert este faptul ca in Salaj s-a confirmat faptul ca au fost importati pui din Cehia.

Luca Macaciu, sef de ferma in cadrul societatii Oncos, a declarat ca unitatea a importat pui din Cehia, dar nu au fost inregistrate probleme in privinta acestor pasari. Seful de ferma a mai spus ca in aproximativ 8 zile au murit circa 1.400 de pui, dar nu din cauza unor boli periculoase, ci din cauza unor probleme care tin de incubatie.

De la directorul DSVSA Salaj am mai aflat ca pui au fost importati si de o ferma din Zauan, dar din Ungaria, nici in acest caz nefiind inregistrate, deocamdata, probleme deosebite. Martin a subliniat ca la ferma din Zauan mortalitatea in randul pasarilor a fost de 30 de capete pe zi, ceea ce se incadreaza in limitele normale de mortalitate.

Am luat legatura si cu administratorul firmei Andy&Zolli, Tokacs Zolt?n, care ne-a declarat telefonic ca societatea pe care o coordoneaza a adus carne de pasare, dar numai pe baza de comanda si fara probleme, iar in prezent nu mai comercializeaza carne tocmai din cauza problemelor cauzate de gripa aviara la nivel national.

Ce spun autoritatile?

Asa cum va informam in numarul de luni al ziarului nostru, vanzarile de carne de pasare din magazinele salajene a inceput sa scada simtitor, multi patroni fiind de parere ca populatia a inceput sa se teama sa consume carne de gaina si din cauza mediatizarii excesive a problemei privind gripa aviara si ca acest lucru le va provoca pierderi.

Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, ne-a declarat ca „eu nu pot face nici o afirmatie despre aceste probleme, pentru ca nu sunt specialist, dar cred ca trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla si mai ales la ce spunem”.

Referitor la zvonurile potrivit carora tot ceea ce se intampla in tara cu privire la gripa aviara ar fi de fapt o chestiune politico-economica provenita din „afara” astfel incat Romania sa fie nevoita sa importe carne de pasare, Ioan Bujita, a afirmat ca „nici vorba. Nu putem spune asa ceva”.

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a fost de parere ca autoritatile sanitar-veterinare sunt atente la ceea ce fac, dar ca ar trebui sa mai lucreze la partea de comunicare. Tiberiu Marc a adaugat ca este nevoie de atentie si in cazul prezentarii anumitor ferme la care ar exista probleme, pentru ca daca acestea nu se confirma, societatile respective ar avea de pierdut.

Acesta a mai spus ca pericolul gripei aviare exista din moment ce se importa pui din strainatate si ar fi fost semnalate cazuri in care acestia au fost comercializati in diferite locuri. Directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj, Aurora Sabou, a afirmat ca vor fi intensificate controalele la ferme si pe piata pentru depistarea unor eventuale nereguli.

Sabou a mai spus ca deocamdata, in urma controalelor efectuate, pe piata salajeana nu a fost depista carne de pasare provenita din zone unde au aparut focare de gripa aviara.

Pentru evitarea problemelor, comertul cu pasari vii este strict interzis, importurile sunt restrictionate, iar populatia in special din mediul rural are obligatia de a nu permite pasarilor din gospodarii sa ajunga la cursuri de ape pentru a nu intra in contact cu pasari salbatice.

Gripa aviara

Gripa aviara este o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de mutatia virusului gripal. Izbucnirile unor forme grave au fost cauzate de subtipurile H5 si H7, dar H5N1 reprezinta insa o particularitate, pentru ca se modifica rapid si are tendinta de a dobandi gene de la alti virusi, afectand grav oamenii. Gripa aviara se transmite pe calea aerului sau prin fecale.

Pseudopesta aviara?

Pseudopesta aviara afecteaza gainile, curcile, bibilicele si porumbeii, este contagioasa si poate ucide cu usurinta toate pasarile dintr-o gospodarie. Nu se transmite la gaste si rate si nu este periculoasa pentru oameni.

Liniste si pace…

La Oncos, ieri, era liniste. Toate intrarile in ferma de pasari din Panic erau inchise cu lacat iar la sonerie nu a raspuns decat o persoana de la intretinere. La poarta de acces pentru persoane erau doar doua afise in care se spunea ca firma nu comercializeaza pui si un altul prin care se anunta ca accesul persoanelor straine este interzis. In schimb, la Flavoia patrula un echipaj de jandarmi.

Nu ne-a fost permis accesul in incinta pe motiv ca se dezinfecteaza. Patronul firmei, Stelian Pop, a spus ca, asa cum s-a scris si in presa, au murit peste 8.000 de pui care au fost incinerati dar ca nu este vorba de gripa aviara, testele „rapide” facute in trei zile consecutiv fiind negative.

Tot in spatele halelor cu acces printr-o poarta secundara se ardeau, potrivit aceleasi surse, paiele din halele in care au murit puii.

Videoconferinta „aviara”

Ieri dimineata la Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj s-a desfasurat o videoconferinta cu ministrul Educatiei si Cercetarii pe tema gripei aviare. Ioan Abrudan, inspector scolar general, a declarat ca ISJ va trebui sa raporteze ministerului daca in judet apar cazuri de gripa aviara pentru a fi luate masurile pe care le decid autoritatile sanitare.

Vaccinati in toamna

Dr. Sanda Stanca, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica a judetului Salaj, ne-a declarat ca aproape toti lucratorii din firmele de crestere a pasarilor au fost vaccinati antigripal in toamna, atunci cand au aparut primele cazuri de gripa aviara in Romania. Potrivit datelor primite de la DSP, din 139 de lucratori ai acestor firme au fost vaccinati antigripal 132.

Directorul adjunct al DSP a spus ca in permanenta sunt doi reprezentanti ai institutiei in echipele mixte constituite in baza ordinului prefectului care controleaza firmele de pasari, pentru a evalua starea de sanatate a angajatilor. „DSP-ul poate interveni in cazul in care apar suspiciuni de gripa aviara la pasari”, a declarat Sanda Stanca.

Vox Populi

Cum credeti ca gestioneaza autoritatile, nationale si locale, problemele legate de gripa aviara?

*Alexe Crisan, Criseni, 67 de ani, pensionar: „Eu tot vad la televizor ca umbla si cauta sa rezolve problema. Fac ceva, numai sa se opreasca, dar problema e ca se tot intinde prin mai multe judete. Dupa cum l-am tot auzit pe ministru Flutur si pe medicii veterinari care tot spun ca nu e periculoasa, nu mai stim ce sa credem”.

*I. Naghi, 39 de ani, casnica: „Fiecare face cum gandeste, depinde de om. Fac ceva, dar nu stiu daca si foloseste la ceva. Sper sa nu aiba de facut si la noi, ca prea se apropie”.

*Viorica Pavel, 59 de ani, asistent laborator: „Parerea mea e ca fac ceva, dar responsabilitatea e a celor de la Codlea. In primul rand nu au voie sa intre pui in tara fara aviz sanitar-veterinar, acolo era nevoie de un medic veterinar.

Nu inteleg de ce nu se produc pui de curca si la noi in tara? Guvernul greu va mai gestiona aceasta treaba, dar se va rezolva, dar si mentalitatea romanilor este de vina. Se straduiesc, dar la noi se va rezolva mai greu pentru ca in fiecare gospodarie sunt animale si oamenii nu inteleg”.

*I.E, 49 de ani, informatician: „Prost, o stie toata lumea, o vede toata lumea, din lipsa de proceduri. Efectiv se fac ca lucreaza. In primul rand nu cred ca populatia detine suficiente informatii pentru a se feri de gripa aviara.

Informatia este principalul lucru care trebuie sa stea la baza situatiilor de criza, in al II-lea rand incompetenta autoritatilor sta la baza acestei situatii”.

*Daniel Pascu, 26 de ani: „E o afacere buna pentru ca e sanatatea omului, eu zic ca e corect ceea ce fac ei pentru ca pot sa fie si greseli, dar daca e boala o fac pe drept si corect”.

*Maria Moga, 39 de ani, pensionara: „Mai mult dorm. Cum a plecat Basescu in vacanta a inceput gripa aviara in tara”.

*Samuil Iuhos, 56 de ani, conducator auto: „Eu vad, la televizor, ca actioneaza si este interesul sa scapam de nenorocirea asta. Trebuie maxim interes pentru ca este problema noastra a tuturor. Eu nu stiu de unde tot apare gripa asta? Cineva a bagat boala in tara ca sa cumparam de la ei”.

*A.R., 35 de ani, pensionar: „E pierdere de timp, umbla dupa efect, nu dupa cauza, ceea ce e pagubos. Probabil si la nivel local se va intampla aceeasi chestie. Nu stiu ce se intampla la nivel local, pentru ca la nivel national si ceea ce se intampla in tara este dubios. La nivel national sa nu se stie care e cauza.... In orice boala e mai simplu sa previi decat sa tratezi.

La nivel mondial e o problema pentru ca acest virus poate sa afecteze toata planeta”.

*Maria Pop, 37 de ani, casnica: „Eu cred ca-si fac datoria, atat cat depinde de fiecare, chiar si la nivel local”.

*Mariana Chete, 32 de ani: „Cred ca fac cam mult tam-tam, fata de alte tari, unde exista gripa aviara. Mai bine ar vorbi mai putin si ar face mai multe. Fata de anii trecuti, incep sa se remedieze, dar mai avem de invatat si noi si autoritatile”.