Zona de carantina de gradul I de la Sighisoara a fost extinsa. Dupa ce in cursul zilei de luni strada Parangului a fost izolata asa incat nimeni sa nu mai iasa din zona, marti Comandamentul local antiepizootic a luat masuri suplimentare pentru a proteja restul orasului. Astfel, carantina a fost extinsa pana pe strada Viilor la pasajul de trecere a caii ferate, in dreptul Vamii.

In interiorul zonei de carantina, doua echipe ale comandamentului Local Antiepizootic inventariaza pasarile si populatia, comunicand permanent atat intre ele cat si cu Celula de Criza de la Primarie, prin statii de emisie-receptie. Incepand de luni seara a fostinstalat un filtru de dezinfectie in dreptul podului din cartierul Cornesti, pe E 60, la iesirea spre Targu Mures si Medias.

Carantina se va mentine pana cand vor fi eutanasiate toate pasarile din gospodarii - aproximativ 2.000 de gaini, rate si gaste - si numai dupa ce zona va fi dezinfectata de trei ori.

In jur de 500 de pasari din gospodariile sighisorenilor de pe strada Parangului au fost sacrificate luni si incinerate la o groapa din apropierea zonei afectate, construita si avizata de conducerea Agentiei de Protectia Mediului Mures .

Primarul Dorin Danesan spera ca focarul sa fie inchis in cel mult trei zile. Acesta a facut un apel catre sighisorenii de pe strazile Parangului, Viilor, Caiselor si celelalte strazi incluse in zona de carantina sa coopereze cu autoritatile, sa predea toate pasarile din gospodarie si, in nici un caz, sa nu le taie pentru a le consuma ulterior.

Probleme s-au ivit de la inceput. Marti dimineata, mai multe familii s-au incuiat in case si au refuzat sa iasa pentru a nu li se confisca pasarile, iar jandarmii au fost nevoiti sa sara gardul si sa intre in acareturi. Autoritatile au dat asigurari ca cetatenii vor fi despagubiti pentru fiecare pasare eutanasiata.

Aprovizionarea buna

Populatia izolata in zona de carantina din cartierul Viilor nu duce lipsa de apa si alimente. Masinile care aprovizioneaza zona opresc in dreptul barierei de la Vama, iar in perimetrul de carantina exista cinci magazine autorizate de la care oamenii isi pot cumpara cele necesare. Primaria a dus numai luni seara 250 de pateuri, conserve, dar si paine pentru populatie.

Un medic se afla aici in permanenta, pentru a monitoriza starea de sanatate a cetatenilor, iar pentru eventuale cazuri de urgenta sau imbolnaviri suspecte, la Spitalul Municipal au fost amenajate trei saloane separat.

Tuturor celor 107 persoane (jandarmi, personal medical, veterinar) care participa la sacrificarea pasarilor li se administreaza Tamiflu. De acelasi tratament medicamentos au avut parte si 10 persoane aflate in cele doua gospodarii de focar, acolo unde s-au gasit gainile moarte - exceptie au facut o femeie insarcinata si un copil sub 12 ani pentru care tratamentul cu Tamiflu era contraindicat.

Dupa confirmarea gripei aviare si la Vanatori, personalul DSP a fost completat cu medici sositi de la Targu Mures si s-au format echipe de lucru care sa acopere ambele zone.

Medicul epidemiolog Marcela Gota ne-a declarat ca, pana ieri, inclusiv reprezentantii DSP dispuneau de 530 de doze de Tamiflu si ca s-a realizat si o comanda suplimentara.

Persoanelor care participa la operatiunile de eutanasiere a pasarilor li s-au pregatit si corturi speciale dotate cu cabine de dus, prosoape si sapunuri de unica folosinta.

E.ON Gaz, in vacanta

Din cauza instituirii carantinei in Sighisoara, activitatea Centrului de Relatii cu Clientii al E.ON Gaz Romania din str. Viilor 130 A nu se poate desfasura, intrucat in zona accesul angajatilor sau clientilor companiei nu este permis, se arata intr-un comunicat al companiei.

Pentru a veni in sprijinul consumatorilor, E.ON Gaz Romania a delegat doi agenti de vanzari la casieria de pe str. Hermann Oberth nr.7, care vor raspunde tuturor solicitarilor. Imediat ce situatia va permite, activitatea la Centrul de Relatii cu Clientii de pe strada Viilor va fi reluata.

Autoritatile locale au avut o intalnire marti dimineata cu directorii societatilor care au puncte de lucru in zona de carantina: Siceram, Consig, abatorul Dealul Mare, E.ON Gaz, Schuster Ecosal, s.a. Acestia au inteles situatia deosebita si restrictiile impuse. Totusi, pentru a nu sista comenzile catre marii distribuitori, in zona este permis accesul a maximum 2-3 masini pentru fiecare firma.

La fabrica de caramida se lucreaza in conditii de "avarie" pentru a nu opri cuptoarele. Angajatii fabricii care au fost surprinsi in zona de instituirea carantinei nu au putut pleca acasa si vor mai ramane acolo cel putin inca 24 de ore.

Si la gara, lucratorii CFR au luat masuri. Astfel, calatorii care coboara din tren sunt anuntati la microfon ca nu au voie sa se deplaseze de-a lungul liniilor "peste pod" si ca traseul permis este doar prin centrul orasului.

Adeverinte pentru salariati

Primaria Sighisoara va elibera adeverinte catre salariatii firmelor din zona de carantina, iar acestia nu vor fi sanctionati pentru absenta de la serviciu.

In baza adeverintei eliberate de primarie, medicul de familie ii va recomanda angajatului in cauza, concediu medical, iar acesta va beneficia de plata drepturilor salariale in proportie de 85 la suta din salariul de baza, asa cum prevede Codul Muncii.

La Primaria Sighisoara a fost instituita o "Celula de criza", care functioneaza 24 din 24 de ore, aici urmand a se colecta toate informatiile legate de problematica gripei aviare. Orice suspiciune trebuie semnalata la numerele de telefon 779 779 si 77.12.80 interior 125 si pe adresa de e-mail primaria@sighisoara.org.ro.

In ultimele doua zile, la aceste numere de telefon s-au primit numeroase apeluri. Oamenii, nedumeriti, intrebau ce se intampla si cat de grava este situatia la Sighisoara dupa intrarea in carantina a zonei Viilor. O persoana care a gasit o randunica moarta in Cetate nu a ezitat sa semnaleze acest lucru la 11 noaptea. Pasarea a fost ridicata de un medic veterinar si dusa la analize.

Carantina si la Vanatori

Institutul National de Diagnostic a confirmat ieri noapte gripa aviara in localitatea Vanatori dupa analiza probelor recoltate de la o gaina gasita moarta sambata, in gospodaria de la numarul 308.

Atat gospodaria in cauza cat si casele invecinate au fost imediat izolate, iar jandarmii au fost aliniati in fata caselor dupa ce marti dimineata la ora 5 s-a instituit carantina de gradul I la Vanatori, Unitatea epidemiologica din Vanatori este delimitata la nord de calea ferata, la sud de marginea soselei E60, la est- de DN 13A, drumul spre Cristuru Secuiesc (pana la limita cu calea ferata), iar la vest de drumul de la calea ferata pana la ultima casa din localitate.

Comandamentul Antiepizootic Judetean a dispus instituirea a patru filtre de dezinfectie pentru toate mijloacele de transport care intra si ies din zona de carantina. Filtrele sunt instalate la iesirea din localitatea Vanatori, spre Sighisoara, pe E60, la intersectia din fata scolii si la iesirea din Vanatori spre Cristuru Secuiesc.

In fata fiecarei gospodarii au fost puse covoare de rumegus si substanta dezinfectanta pentru fiecare gospodarie. Echipe formate din reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica si ai Primariei au informat populatia in legatura cu masurile luate, astfel incat sa nu se creeze panica.

Echipa care a monitorizat sacrificarea pasarilor, transportului si incinerarii cadavrelor a fost formata din medicul veterinar oficial, medicul veterinar concesionar, medicul epidemiolog, reprezentanti ai Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratului de Politie, S.C. Ecosal S.A., Agentiei pentru Protectia Mediului.

Persoanelor care au intrat in zona, circa 90 la numar si au venit in contact cu pasarile li s-a administrat Tamiflu, sub indrumarea Directiei de Sanatate Publica Mures.

Se preconiza ca in cursul zilei de marti sa se finalizeze eutanasierea pasarilor si in localitatea Vanatori.

Era politistul beat?

Conform unei informatii neoficiale, gospodarii din Vanatori povestesc ca toata "isteria" cu gripa aviara a pornit de la un politist beat care a gasit sambata seara o closca moarta pe oua si ca politistul respectiv si-a omorat toate pasarile, de frica, dupa care a anuntat ca este gripa aviara la politie.

Oamenii mai spun si ca, initial, cand au venit cei care au testat pasarile moarte au spus ca nu e gripa aviara, pentru ca, la scurt timp sa se spuna altceva.

"Vedeti ca poate e numai isterie toata povestea asta", i-au rugat oamenii pe reporteri. In ciuda acestor zvonuri pe care le-am insirat mai inainte, isteria pare sa fi cuprins populatia si din localitatile invecinate. La Saschiz, Albesti, Mureni si chiar mai departe oamenii au inceput sa-si taie gainile pe capete dupa ce s-a auzit ca aviara a ajuns la Vanatori.