Prefectul judetului Cluj, Alin Tise, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca in judetul Cluj nu exista suspiciuni de gripa aviara. Totusi, in scopul prevenirii aparitiei virusului, au fost luate anumite masuri in tot judetul.

Primariile au obligatia sa aiba in dotare materiale de protectie si sterilizare in cazul aparitiei virusului, in caz contrar vor fi trase la raspundere pentru neglijenta. Costul materialelor de protectie pe care primariile trebuie sa si le asigure se ridica la aprox. 5.500 de RON, “o suma care nu reprezinta un efort deosebit pentru nicio primarie din judet“, este de parere prefectul Alin Tise.

Echipe mixte, constituite din reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinare, Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj si ai Garzii de Mediu, au reluat actiunile de verificare in vederea depistarii virusului, fiind vizate si firmele care au fost supuse unei prime verificari in cursul saptamanii trecute.

S-au organizat filtre rutiere in zona de granita cu judetele Alba, Mures, Bihor, Salaj, Bistrita-Nasaud si Maramures. In cadrul actiunii au fost efectuate 452 de controale, aplicindu-se cinci sanctiuni in valoare totala de 5.400 RON, pentru nerespectarea ordinelor privind modul de circulatie a pasarilor si a animalelor vii.

Transportul de animale dinspre judetul Mures a fost oprit pe o perioada nespecificata, intrucat in acest judet exista suspiciuni de aparitie a virusului.