O problema spinoasa, care a ocupat mult din dezbaterile sedintei de ieri a Consiliului Local Cluj -Napoca, s-a referit la acordarea posibilitatii, pentru persoane fizice si juridice, de a achizitiona un loc in parking-ul care urmeaza sa fie ridicat pe strada Motilor, la numerele 3-7.

Aceasta hotarare s-ar putea extinde, insa, si la celelalte parking-uri pe care administratia locala intentioneaza sa le ridice in zona centrala. “Nu putem constitui un fond, ci doar o taxa speciala pentru cei care vor beneficia de acest serviciu public de parcare”, a argumentat presedintele de sedinta, Ovidiu Turdean.

Persoanele care vor sa investeasca in zona, si care sunt obligate sa aiba si locuri de parcare asigurate la o noua constructie, trebuie sa plateasca suma de 7.322 de euro, plus TVA, daca nu pot asigura separat locuri de parcare. In plus, taxa permite folosirea unui loc de parcare in acel parking opt ore pe zi, doar timp de un an.

Dupa care, aceiasi contribuabili vor fi obligati sa isi faca abonament pe locurile respective de parcare, pe perioada pentru care li s-a eliberat autorizatia de constructie si autorizatia de functionare a obiectivului pe care il construiesc.

Hotararea de ieri a Consiliului Local se va aplica si pentru cei care doresc infiintarea de spatii comerciale prin transformarea spatiilor de locuit sau prin mansardarea cladirilor, dar si pentru cei care schimba obiectul de activitate al societatii pe viitor.

Dupa ce au propus si sume mai mici, consilierii au decis ca 7.233 de euro reprezinta, totusi, cuantumul potrivit, fapt pentru care proiectul a fost votat. “Daca - in campania electorala - toti candidatii considerau construirea de parcari o prioritate, acum au ajuns cetatenii si agentii economici ai Clujului sa finanteze ideea din campania electorala cu parcarile.

Altfel spus, ideea votata atunci de clujeni este acum autofinantata tot de ei. Ceea ce este valabil pentru centrul orasului se va extinde in cartierele Clujului, asanand totusi acele constructii facute ad-hoc si numite garaje”, a declarat consilierul PSD Stefan Dimitriu. Nu toti consilierii, insa, au fost de acord cu aceasta solutie.

Unul dintre cei mai vehementi contestatari a fost consilierul PNL Radu Morariu, care este si presedintele Comisiei tehnice de urbanism.

ZIUA de Cluj a propus, inca din luna iulie 2005 (foto medalion), ca solutie pentru construirea de parking-uri si rezolvarea crizei locurilor de parcare perceperea unei taxe celor care construiesc in centrul Clujului (atunci, ZIUA de Cluj dadea si exemple: Galeriile Ferdinand, extinderea magazinului Central, extinderea Sora Shopping Center si aparitia unor office-building-uri si sedii bancare in centrul Clujului).