"Podul Mincinosilor" si Bastionul Haller, unul dintre cele mai vechi turnuri de cetate din municipiul Sibiu, vor fi curatate si restaurate folosindu-se procedee considerate revolutionare, intre care si sablarea cu particule de gheata carbonica.

Primaria a demarat o colaborare cu firmele "Kaercher" si "AeDis", care vor acorda asistenta si servicii de specialitate administratiei locale in vederea reabilitarii rapide a celor doua obiective de importanta istorica.

In prima faza, echipele de restauratori si arhitecti din cadrul celor doua firme au efectuat cercetari, in urma carora se vor stabili masurile care trebuie luate pentru a curata si reabilita cele doua obiective.

Acestea necesita lucrari de reabilitare si curatare, deoarece impuritatile acumulate odata cu trecerea timpului si intemperiile au afectat atat structura de rezistenta, cat si aspectul estetic al celor doua obiective.

Analizele efectuate au cuprins observarea directa a obiectivelor si prelevarea de esantioane pentru efectuarea de teste microbiologice, care vor ajuta la stabilirea stadiului de deteriorare si a procedeelor de curatare si reabilitare, adaptate special nevoilor fiecarui obiectiv.

Metodele propuse sunt revolutionare, iar scopul este acela de a deteriora cat mai putin suprafetele curatate si reabilitate, pentru a pastra si pune in valoare aspectul original al elementelor.

Pentru aceste operatiuni vor fi folosite inclusiv echipamente de sablare cu particule de gheata carbonica, dupa o reteta si tehnologie ce apartine in exclusivitate firmei germane "Kaercher".

Cele doua firme atrase in acest proiect au o traditie indelungata in domeniu, printre obiectivele restaurate numarandu-se si coloanele istorice de la Vatican sau statuile presedintilor din Statele Unite ale Americii. Conducerilor societatilor selecteaza periodic lucrari de acest gen, oferind sponsorizarea proiectelor.

In acest an, Sibiul va beneficia de sprijinul companiilor "Kaercher" si "AeDis", care au ales sa se implice, alaturi de municipalitate, in programul de pregatiri pentru anul 2007, cand orasul va primi statutul de Capitala Culturala Europeana.