Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) risca sa piarda unul dintre principalele cinematografe in care isi realizeaza proiectiile in Cluj-Napoca, denumit "Republica".

Directorul filialei din judet a Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor RomaniaFilm (RADEF), Gabriela Bodea, a anuntat ca, in urma cu doua saptamani, Ministerul Culturii si Cultelor a trimis un comunicat prin care lasa la indemana Consiliului Local al municipiului atribuirea unei noi locatii pentru Filarmonica "Transilvania".

Astfel, CL poate propune acestei institutii fie Cinematograful "Arta", fie Cinematograful "Republica" ca nou sediu in care sa isi desfasoare activitatea.

In aceste conditii, TIFF ar putea fi nevoit sa se mute in alt oras. "In Cluj-Napoca, Ministerul Culturii detine doar doua cinematografe, "Arta" si "Republica". Primul nu se preteaza la concerte si este prea mic pentru a fi sediul Filarmonicii, insa cel de-al doilea este potrivit ca amplasament si dimensiuni", a spus Gabriela Bodea.

Nici directorul TIFF, Mihai Chirilov, nu se arata incantat de perspective. "Nu ne gandim sa mutam festivalul decat daca nu vom avea incotro. In orice caz noi deja stim data inceperii urmatorarei editii si ce vom face. Refuzam sa ne gandim la ideea ca nu vom avea unde sa ne desfasuram si vrem sa ramanem in Cluj", a spus Chirilov.

Potrivit declaratiilor oficialilor RADEF Cluj, Cinematograful "Republica" aduce 25 la suta din incasarile cinematografelor din reteaua nationala a Regiei de Film.

In replica, Ovidiu Turdean, consilier local PNL, a spus ca nici nu se pune problema sa nu fie gasita o solutie. "Eu abia acum aflu de acest comunicat. Solutia in cazul Filarmonicii "Transilvania" este una temporara, dar acceptata de aceasta. TIFF apartine Clujului si le oferim tot sprijinul nostru.

La nevoie vom aseza toate partile implicate la negocieri, pentru ca nu ne putem asuma pierderea acestui festival", a spus Turdean.

Vedete la Cluj

TIFF va aduna la Cluj-Napoca regizori, actori, critici de specialitate, incepand cu 2 iunie. Punctul central de intalnire al festivalului va fi in incinta Muzeului de Arta, unde alaturi de personalitatile invitate, cinefilii vor putea servi o cafea, un ceai si vor putea purta discutii pe tema proiectiilor.

Imaginea de marca a TIFF este mamaliga, pe care organizatorii au asociat-o Transilvaniei in special, dar si romanilor in general. Bugetul festivalului in acest an atinge 800.000 de euro, fata de 600.000 de euro cat fusese suma alocata anul trecut. De asemenea, la fel ca si la editia din 2005, se mentin abonamentele pentru cinci sau opt vizionari, sau cardul TIFF. Pretul acestora va fi de 17,50, 40 sau 120 RON.

Numarul premiilor a fost redus in acest an pentru a da consistenta premiilor importante. Astfel, castigatorul Trofeului "Transilvania", cel mai important premiu de la TIFF, va incasa 10.000 de euro.

Pe parcursul celor noua zile de festival, pe marile ecrane vor rula 93 de lung-metraje provenite din 93 de tari si 57 de scurt-metraje aduse din 18 tari.

Printre invitatii de marca ce isi vor face aparitia la TIFF se numara si actrita Vanessa Redgrave (castigatoarea premiului Oscar in anul 1978, pentru rolul principal din filmul "Isadora"), regizorul Radu Mihaileanu, care va fi si membru al juriului, alaturi de colegii sai Simon Rumley, Baltasar Kormakur sau Sazbolcs Hajdu, regizori care au primit recunoasterea europeana la ultimul festival de la Cannes.

Din lista filmelor care vor fi proiectate nu lipsesc pelicule ca "White Palms", "A Little Trip to Heaven" sau "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii".