De citeva zile, Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canal (RAJAC) Iasi joaca in rolul principal al unui episod desprins parca din filmele cu Stan si Bran. Sefii regiei s-au obisnuit astazi sa faca, iar miine sa desfaca. Anul trecut se mindreau cu bijuteria de sediu in care investisera peste 100 de miliarde de lei vechi.

Pardoseala din granit, toalete cu senzori, camere video, tavane false cu spoturi de lumini si nu in ultimul rind, fintini arteziene, iata ce a furat ochii presei atunci cind cladirea din Copou a fost inaugurata. Si totusi, in ciuda purcoiulului de bani investit, fintinile arteziene sint in prezent nefunctionale.

Chiar in mjlocul spatiului delimitat de cele trei corpuri de cladire amplasate sub forma de „U“ a fost amenajata o fintina arteziana. Ieri la amiaza, o mina de muncitori puteau fi vazuti in jurul ei admirindu-si opera: molesiti de soare si fara prea multa tragere de inima, priveau spre un sant de vreo doi metri lungime.

Alaturi, un proaspat morman de pamint, in care se puteau distinge sfarimaturi din betonul turnat acum an. Situatie la indigo si in dreptul intrarii principale in incinta RAJAC, la o alta fintina arteziana. Acolo muncitorii nu mai sapasera un sant, in schimb dadeau de zor gauri cu bormasina in corpul decorativ.

„Ce faceti aici? S-a stricat fintina?“, intreaba unul din reporterii de la „Jurnalul de Est“. „Nu, domnule, montam instalatia“, ne raspunde unul din muncitori. Nici unul din ei nu poarta uniforme cu sigla RAJAC, asa ca pentru lamuriri suplimentare ne-am adresat lui Razvan Manolache, purtatorul de cuvint al regiei.

Normalitate: miliarde, retusari, o mica pierdere

Intrebat de rolul muncitorilor care fac sapaturi in curtea unitatii, Razvan Manolache a incercat initial sa fie expeditiv. „Vor sa faca fintinile functionale. Sint mici retusuri, sa aiba apa pe unde sa se scurga“, ne-a spus acesta, luind repede alta vorba.

Vazind ca insistam cu intrebarile, purtatorul de cuvint ne-a raspuns ca in orice apartament, chiar daca este nou, poate sa apara o fisura pe undeva si ca astfel de lucuri sint inevitabile si firesti. Apoi a dat citeva telefoane si ne-a formulat un raspuns clar. „Se pare ca s-a gasit o mica pierdere la reteaua care alimenteaza fintina.

S-a incercat punerea in functiune si s-a depistat o pierdere de apa. A fost chemat constructorul - firma Iasicon - care va remedia situatia“, a explicat Manolache aparitia santului in perimetrul delimitat de cele trei cladiri. Cit despre fintina arteziana de la intrarea in institutie, lamuririle ni le-au dat chiar muncitorii: obiectivul a fost realizat fara instalatie.

De asemenea, reprezentantul RAJAC a adaugat ca regia nu va plati nici un leu pe lucrarile de acum, deoarece cladirea este inca in perioada de garantie, iar constructorul are obligatia sa faca reparatiile pe cheltuiala proprie.

Precizam ca am incercat sa luam legatura si cu firma Iasicon, insa de la secretariat ni s-a raspuns ca singurul in masura sa ofere declaratii este Titel Sinescu si ca acesta ne va contacta imediat ce va avea un moment liber. Pina la inchiderea editiei, din partea Iasicon nu am primit nici un telefon.