Procentajul de mortalitate in randul efectivelor de pasari de la ferma apartinand SC Itul SRL Santimbru, unde a planat suspiciunea de gripa aviara, infirmata ulterior, este, in medie, de 3 la suta pe zi, iar marti, 23 mai, mai existau doar 12.000 de capete, ne-a declarat directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, dr. Vasile Beres.

El a precizat ca ANSVSA Bucuresti a dispus sacrificarea acestora, cu respectarea stricta a unor masuri preventive: existenta filtrelor sanitar-veterinare, dezinfectarea mijloacelor de transport atat la intrarea, cat si la iesirea din ferma, purtarea echipamentelor de protectie de catre ingrijitori si personalul abatorului si evidenta clara a carnii de pasare depozitate. Dr.

Beres a precizat ca toti puii au fost vaccinati impotriva pseudopestei aviare, cu exceptia celor care ar fi urmat sa fie sacrificati in scurt timp, care nu au mai fost vaccinati pentru a treia oara.

Pe perioada sacrificarii, DSVSA Alba va acorda gratuit asistenta de specialitate personalului veterinar al fermei si abatorului. Pe de alta parte, politia supravegheaza ca in Alba sa nu fie aduse pasari din judetele limitrofe Sibiu si Mures, unde exista suspiciunea gripei aviare, iar veterinarii verifica daca sunt respectate masurile preventive impuse.

Dr. Beres a spus ca intr-o singura saptamana au fost aplicate cel putin 10 amenzi, in medie de 20 de milioane de lei fiecare, printre persoanele sanctionate numarandu-se 3-4 primari, care nu si-au facut datoria in calitate de presedinti ai comitetelor antiepizootice locale.

De exemplu, un satean din Dostat a fost amendat pentru ca si-a lasat gastele la balta, desi acest lucru fusese interzis, iar cateva amenzi au fost aplicate celor care vindeau oua in piata.

De altfel, chiar si in cursul zilei de ieri, in Piata Cetate din Alba Iulia, la raionul de panificatie, erau cetateni care comercializau oua. Dr. Vasile Beres a spus ca zilnic mor pasari in judet, nu neaparat de pseudopesta aviara, iar DSVSA Alba este asaltata telefonic cu anunturi despre gasirea cadavrelor unor pasari de curte sau salbatice.

In unele cazuri, desi alertarea se face la numarul de telefon 112, unde convorbirile sunt inregistrate, alarma se dovedeste a fi falsa, masinile si specialistii institutiei fiind pusi pe drumuri aiurea. "Ne-am deplasat degeaba pana la Mihalt, unde am fost anuntati ca mor gainile dintr-o gospodarie.

Ar trebui ca cei de la numarul de urgenta 112 sa-i arda la buzunare pe cei care alerteaza fals autoritatile, ca in cazul salvarii sau politiei", a spus dr. Beres.

Totodata, el a facut apel la populatie ca in cazul gasirii unor pasari moarte sa anunte medicul veterinar din localitate sau primarul, care este presedintele comitetului antiepizootic local, nu DSVSA Alba. De asemenea, oamenii trebuie sa-si tina pasarile inchise in curti.

Printr-o adresa inaintata Prefecturii Alba, conducerea DSVSA Alba a cerut convocarea de urgenta a Comandamentului antiepizootic judetean pentru a dispune inchiderea temporara a tuturor targurilor de animale din judet, pana la stabilizarea situatiei privind gripa aviara din judetele vecine.