Rudi Vakker si Marius Ile, cei doi beiuseni stalciti in bataie, in curtea casei lui Vaker, de „gasca” fratilor Tal au ramas cu ce au primit

Agresorii, intre care se numara si seful de post din comuna Pocola, au fost scosi basma curata de procurorul Toda, care a dispus neinceperea urmarirrii penale fata de ei

„Pledoaria” procurorului, prin care au fost scosi de sub urmarire penala niste borfasi si infractori de duzina, ar merita sa intre in antologia Justitiei romane la capitolul „Aberatii” sau „Solutii pe spaga”

O bataie sora cu moartea, care… nu a existat

In 17 ianuarie a.c., beiuseanul Rudi Vakker si prietenul sau Marius Ile au fost victimele unei agresiuni savarsite chiar in curtea lui Vakker, unde agresorii au patruns cu forta, fara acordul proprietarului. Primul s-a ales cu 25 de zile de ingrijiri medicale, iar celalalt a fost rapit, sechestrat, batut, santajat si amenintat cu moartea.

Agresorii au fost fratii Marin si Florin Tal, mai vechi „cunostinte” ale politistilor din zona. Dupa cum era firesc, victimele au depus plangeri penale impotriva caftangiilor, pe care i-au acuzat de violare de domiciliu, vatamare corporala, rapire si sechestrare de persoane, etc. O ancheta instrumentata cu minim profesionalism ar fi demonstrat vinovatia celor acuzati.

Datorita coruptiei politistilor si gratie „solicitudinii” procurorului Gheorghe Toda, in loc ca agresorii sa fie trimisi in judecata, ei nici macar nu au fost cercetati penal si putin a lipsit ca victimele sa nu ajunga inculpati.

Prin Comunicarea nr. 28/P/28.04.2006, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Serban Blaj, il instiinteaza pe Rudi Vakker despre solutia data in cazul agresiunii de insusi seful Sectiei de Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, procurorul Gheorghe Toda. „Va facem cunoscut ca, prin Rezolutia acestui Parchet, in baza art. 228, alin.4 C.P.P., s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Buda Mircea (seful de post de la Pocola - n.n.), Tal Florian, Tal Marinel, Tal Sebastian si Tomele Fabian in ce priveste fapta reclamata de dvs., deoarece aceasta nu s-a confirmat”.

Infractori aparati de… procuror

Iata cum justifica procurorul Toda infama solutie data, care pare mai degraba o pledoarie in apararea agresorilor. Victima, care a primit 25 de zile de ingrijiri medicale in urma „tratamentului” aplicat de fratii Tal si oamenii lor, mai ca nu este declarat infractor.

„… Din probele administrate rezulta urmatoarele: Tal Marinel este administratorul AVPS Pocola, iar fratele sau, Tal Florian, este presedintele acestei societati (este vorba de o asociatie, nu de o societate - n.n.).

Fondul de vanatoare al asociatiei cuprinde, printre altele, si portiunea de teren situata de-a lungul Crisului Negru, intre localitatile Beius si Pocola, zona in care Wakker Rudolf are o suprafata de teren agricol.

Fratii Tal aveau informatia ca Wakker Rudolf braconeaza de circa sase luni pe fondul de vanatoare al asociatiei, profitand de faptul ca detine teren in zona respectiva si ca are locuinta in orasul Beius, in apropierea Crisului Negru, dar, desi au facut mai multe incercari sa-l prinda asupra faptului, nu au reusit datorita abilitatilor de care acesta a dat dovada.

In seara de 17 ianuarie 2006, au fost informati ca Wakker Rudolf se afla la braconaj pe fondul de vanatoare al asociatiei si au decis sa-l prinda in flagrant.

In acest scop, l-au anuntat pe Buda Mircea, seful Postului de Politie Pocola, solicitandu-i sprijinul si au format doua echipe pentru urmarirea si prinderea acestuia… La scurt timp, autoturismul lui Wakker Rudolf, care a fost, intr-adevar, la braconaj in seara respectiva (o afirmatie foarte riscanta, practic, o acuzatie de infractiune la adresa victimei, care, facuta de procurorul care instrumenteaza cazul, pune serioase indoieli asupra bunei credinte a acestuia - n.n..) insotit de Ile Marius, a putut fi vazut circuland pe drumul spre Beius.

Cand a ajuns la circa 20 metri de autoturismul Matiz, pe care l-a recunoscut, a efectuat o manevra rapida de intoarcere si a parasit drumul, circuland cu autoturismul spre Beius, peste camp, o distanta oarecare, pana cand a putut sa se integreze din nou pe drumul rutier fara probleme.

In aceasta situatie, Tal Marinel a urcat in autoturismul Matiz si a pornit in urmarirea lui, anuntandu-l si pe fratele sau despre cele intamplate, care a parasit locul in care il astepta pe braconier (de ce nu hot sau criminal, dle Toda? - n.n) si a pornit spre Beius impreuna cu seful de post, indreptandu-se spre locuinta lui Wakker Rudolf”.

„Nevinovatii” violatori de domiciliu

Se impun cateva precizari. Pana in acel moment, Rudi Wakker nu facuse nimic ilegal. El singur a recunoscut ca mai avusese probleme cu fratii Tal, ca dealtfel alte zeci de persoane din localitatile din jurul orasului Beius, care au facut zeci de sesizari reclamatii si plangeri penale, blocate toate la nivel local datorita coruptiei autoritatilor.

Procurorul Toda a ignorat insa cu buna stiinta acest aspect, si nu tocmai intamplator.

Cu toate ca atat cei agresati, Rudi Vakker si Marius Ile, cat si sotia lui Wakker sustin cu tarie ca agresorii au dat buzna peste ei in curtea casei, savarsind infractiunea de violare de domiciliu, Gheorghe Toda le da crezare batausilor, care, stiind ca risca ani grei de puscarie daca se dovedeste acest lucru, au sustinut ca Wakker n-a apucat sa-si parcheze autoturismul in curte, ci doar pe un podet din apropierea casei. Si inghite „gogoasa” pe nemestecate.

„… In acel loc, dealtfel, Tal Marinel a vazut o arma in autoturismul lui Wakker, arma pe care a reusit sa o ia (cum a reusit, procurorul nu se intreaba - n.n.) si sa o dea paznicului de vanatoare Tomel Fabian, care, la randul sau, a pus-o in autoturismul Matiz (asta se cheama furt - n.n.).

Tot in acest loc, respectiv in strada (de ce nu la carciuma, dle procuror?! - n.n) au avut loc discutii intre parti cu privire la fapta lui Wakker (care fapta, dle Toda? - n.n.), discutii care au degenerat in momentul sosirii lui Tal Florian si a sefului de post Buda Mircea (ce intelegeti prin „degenerat”, dle Toda? - n.n).

La vederea acestora, Wakker Rudolf s-a enervat si a inceput sa-i ameninte cu o lopata, fara insa sa loveasca pe nimeni”

Credem ca e momentul sa facem noi precizari.

Pe strada nu cresc lopeti, iar avand in vedere „raportul de forte”, respectiv Tal Marinel, Tal Florian, Tal Sebastian, politistul Buda Mircea si paznicul Tomele Fabian pe de o parte, respectiv cele doua victime, Rudi Wakker si Marius Ile, pe de alta parte, primii fiind si inarmati, ajungi de rasul curcilor daca crezi ca acestia din urma i-ar fi amenintat pe cei cinci batausi.

O logica elementara spune ca orice om normal, simtindu-se incoltit, s-ar fi refugiat in curtea casei sale, loc despre care pana si copiii stiu ca este protejat de lege. Cum dealtfel a facut si Rudi Wakker si prietenul sau. Dar procurorul Toda nu admite aceste chestiuni de bun simt si, tinand partea agresorilor, mai ca a fost in stare sa-l transforme victimele in inculpati.

„… Exista probe certe ca Wakker Rudolf era un braconier inrait, el fiind cercetat pentru aceasta infractiune si in dosarul nr. 714 al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, dar in care s-a adoptat solutia de scoatere de sub urmarire penala”.

Aici se impun a fi lamurite alte chestiuni. De exemplu, aceea ca plangerea penala a fost facuta chiar de fratii Tal. Si cu toate ca, dupa cum e nevoit sa admita chiar procurorul Toda, care pare mai degraba un amic al acestora judecand dupa modul cum a redactat rezolutia de neincepere a urmaririi penale, Wakker a fost scos de sub urmarire penala. Dar el il catalogheaza „braconier inrait”.

O „infractiune flagranta” inventata

„… Dealtfel, in dosarul nr. 44/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, prin procesul verbal din 17 martie 2006, s-a inceput urmarirea penala impotriva sa pentru infractiunea de braconaj”.

Ce nu spune bravul procuror Toda este ca plangerea penala a fost facuta tot de fratii Tal si oamenii lor, ca mijloc de razbunare si santaj impotriva lui Rudi Wakker, care depusese plangere pentru agresiunea din 17 ianuarie.

In loc sa stranga probe impotriva agresorilor, Gheorghe Toda nu a facut altceva decat sa caute texte de lege care sa-i disculpe pe acestia, desi probele depuse de victime erau de netagaduit. Chiar Toda recunoaste, indirect, ca fratii Tal si politistul-sluga care-i insotea au comis infractiunea de violare de domiciliu. Insa, culmea, procurorul o considera legala.

„… In aceasta situatie, chiar daca politistul si persoanele care il insoteau au intrat in curtea locuintei lui Wakker Rudolf, fiind vorba de o actiune flagranta, urmarirea penala nu mai poate fi inceputa pentru infractiunea de violare de domiciliu, lipsind vinovatia faptuitorilor, respectiv intentia specifica acestei infractiuni… Mai mult, potrivit art. 31.lit e din Legea 218/2002 de functionare si organizare a Politiei Romane, politistul are dreptul, in cazul savarsirii unei infractiuni, sa patrunda in incinta locuintelor, indiferent de detinator sau proprietar, iar in cazul art. 465 Cod de Procedura Penala, in caz de infractiune flagranta, orice persoana are dreptul sa prinda pe faptuitor si sa-l conduca inaintea autoritatii… In aceasta situatie, Wakker Rudolf, autorul cert al unei infractiuni descoperite in flagrant (care infractiune dle Toda? Nu sunteti judecator sa stabiliti acest lucru - n.n.), nu poate apela la sprijinul legii pentru a scapa invinovatindu-i pe cei care l-au surprins comitand fapta si au luat masurile care le-au crezut necesare si care se incadreaza in limitele legii pentru a-l prinde si a conserva probele necesare”.

Deci, sa recapitulam pe scurt situatia pentru a evidentia ridicolul rezolutiei date de Gheorghe Toda: fratii Tal presupun ca Rudi Wakker va iesi la braconaj si il pandesc cu doua masini, insotiti de prietenul lor de pahar, seful de post de la Pocola, Mircea Buda. Care decide, cu de la sine putere, organizarea unui flagrant pentru a-l „dovedi” pe Wakker braconier.

Numai ca „flagrantul”, absolut ilegal, esueaza lamentabil. Pentru ca presupusa fapta a lui Wakker sa poata fi catalogata ca „infractiune flagranta”, politistul Buda si fratii Tal ar fi trebuit sa il fi surprins cu vanatul asupra lui, sau macar pe terenul lor de vanatoare. Insa omul era pe drum spre terenul lui.

Furiosi ca au ratat „interceptarea”, fratii Tal si slugile lor il urmaresc pe „dusman” pana acasa.

Desi e clar ca acesta nu comisese nici o infractiune (ce infractiune e sa circuli spre pamantul care e proprietatea ta?! - n.n.), cei care-i „purtau sambetele” lui Wakker l-au urmarit cu inversunare pana acasa, au navalit peste el in propria curte, l-au zdrobit in bataie, iar pe prietenul sau l-au rapit si l-au sechestrat.

Iar cand victimele au indraznit sa depuna plangere penala, procurorul Gheorghe Toda decide ca agresorii au actionat perfect legal si ca de fapt infractorul e chiar victima. Curat legal, coane Toda!

Prezumtia de vinovatie

O astfel de pledoarie a unui procuror, pentru a scoate de sub urmarire penala niste borfasi si infractori de duzina, ar merita sa intre in antologia Justitiei romane la capitolul „Aberatii” sau „Solutii pe spaga”.

Justificarea cu flagrantul sau infractiunea flagranta este o mare „gogoasa”, prin care procurorul Toda incearca sa-i faca scapati pe infractorii care au intrat cu forta in curtea familiei Wakker si i-au stalcit in bataie pe Rudi Wakker si Marius Ile, acesta din urma fiind si sechestrat.

In primul rand, spre stiinta dlui Toda, care, dupa cum se vede, a uitat pana si „abc”-ul legii, respectiv al procedurilor judiciare, un flagrant poate fi organizat doar cu aprobarea expresa (scrisa) a unui procuror. Un simplu subofiter de politie nu poate lua, cu de la sine putere, decizia organizarii unui flagrant.

Ori gasca fratilor Tal, careia procurorul Toda incearca atat de stangaci sa ii justifice toate infractiunile, nu avea nici un fel de aprobare pentru organizarea de flagrant. Procedeu care se organizeaza doar in prezenta procurorilor si dupa inregistrarea prealabila a unei plangeri penale in acest sens.

In alta ordine de idei, conform Codului de Procedura Penala, flagrantul nu se foloseste decat in cazul anumitor infractiuni de coruptie. Ori, despre ce fel de infractiune de coruptie poate fi vorba in cazul lui Rudi Wakker?! In cel mai bun caz, putea fi vorba despre o tentativa de braconaj.

Care ar fi fost insa greu de probat (pentru procurorul Toda nu exista prezumtia de nevinovatie) si in nici un caz nu ar fi justificat urmarirea (sau, mai bine zis, haituirea) lui Rudi Wakker, violarea de domiciliu, agresarea si sechestrarea de persoane. Conform art. 68 din CPP, „este oprit a se intrebuinta violente, amenintari ori alte mijloace de constrangere, precum si promisiuni sau indemnuri, in scopul de a se obtine probe”.

In alta ordine de idei, in conditiile in care cele doua parti sustineau chestiuni contradictorii, practica juridica impunea o confruntare. Ori, din rezolutia procurorului Toda nu rezulta ca ar fi recurs la acest mijloc de proba.

Daca astfel de chestiuni elementare - pe care noi, ca nespecialisti in materie, le-am remarcat-o imediat - ii sunt necunoscute procurorului Toda, parerea noastra este ca ar trebui sa se lase de meserie. Sau sa treaca in avocatura, unde poate apara, legal, pe bani curati, cati borfasi pofteste.

Credem ca e momentul sa facem noi precizari.

Pe strada nu cresc lopeti, iar avand in vedere „raportul de forte”, respectiv Tal Marinel, Tal Florian, Tal Sebastian, politistul Buda Mircea si paznicul Tomele Fabian pe de o parte, respectiv cele doua victime, Rudi Wakker si Marius Ile, pe de alta parte, primii fiind si inarmati, ajungi de rasul curcilor daca crezi ca acestia din urma i-ar fi amenintat pe cei cinci batausi.

Fratii Tal presupun ca Rudi Wakker va iesi la braconaj si il pandesc cu doua masini, insotiti de prietenul lor de pahar, seful de post de la Pocola, Mircea Buda. Care decide, cu de la sine putere, organizarea unui flagrant pentru a-l „dovedi” pe Wakker braconier. Numai ca „flagrantul”, absolut ilegal, esueaza lamentabil.

Pentru ca presupusa fapta a lui Wakker sa poata fi catalogata ca „infractiune flagranta”, politistul Buda si fratii Tal ar fi trebuit sa il fi surprins cu vanatul asupra lui, sau macar pe terenul lor de vanatoare. Insa omul era pe drum spre terenul lui. Furiosi ca au ratat „interceptarea”, fratii Tal si slugile lor il urmaresc pe „dusman” pana acasa.

Desi e clar ca acesta nu comisese nici o infractiune (ce infractiune e sa circuli spre pamantul care e proprietatea ta?! - n.n.), cei care-i „purtau sambetele” lui Wakker l-au urmarit cu inversunare pana acasa, au navalit peste el in propria curte, l-au zdrobit in bataie, iar pe prietenul sau l-au rapit si l-au sechestrat.

Iar cand victimele au indraznit sa depuna plangere penala, procurorul Gheorghe Toda decide ca agresorii au actionat perfect legal si ca de fapt infractorul e chiar victima. Curat legal, coane Toda!