Numele a doua firme din Iasi sint implicate intr-un scandal cit casa, la Brasov. In urma cu o zi, in buletinul de stiri al unei televiziuni centrale s-a dat publicitatii o informatie potrivit careia cele doua firme iesene au prestat activitati de dezinfectie impotriva gripei aviare folosind… sampon. Cu alte cuvinte, soldatul pleaca la razboi cu gloante oarbe pe teava.

In respectivul buletin de stiri nu s-au dat publicitatii numele celor implicati, insa cotidianul „Jurnalul de Est“ a mers pe fir si a descoperit autorii: SC Agrosan Vet Service SRL si SC Luc Guard SRL. Surpriza mare: unul dintre actionarii primei societati este politician local, anume conservatorul Constantin Nita, consilier judetean.

La cealalta firma, actionar iesean este Valentin Hanganu, personaj anonim pentru majoritatea afaceristilor ieseni carora le-am cerut amanunte despre acesta.

Surse de incredere ne-au declarat ca acest grup de firme a acumulat un punctaj care le-a clasat pe locul trei (in mod firesc, daca cel de pe primul loc renunta la contract, atunci acesta ar reveni ofertantului clasat pe locul doi, insa nu stim in ce conditii acesta a fost scos din schema) si ca in caietul de sarcini erau stipulate conditii pe care SC Nutraswiss Romania SRL si SC Agrosan Vet

Service SRL nu le indeplinesc in totalitate (certificate ISO 9001, ISO 14000 si cod CAEN 7470 - obiect de activitate care reglementeaza activitatea societatii in domeniul dezinfectiei, dezinsectiei si deratizarii). Cel care s-a ocupat de organizarea licitatiei se numeste Eugen Bumbaru, inginer delegat din partea AND. Contactat telefonic, acesta a refuzat sa ofere detalii.

„Uite care-i treaba, de cite ori am vorbit cu ziaristii au aparut despre mine numai lucruri urite. Adresati-va biroului de presa din cadrul Ministerului Transporturilor“, ne-a spus acesta sec, dupa care a inchis telefonul.

Asa cum a sugerat Eugen Brumaru, cotidianul „Jurnalul de Est“ a trimis un fax biroului de presa din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Comertului, insa pina la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns.

„Dezinfectantul nu era activ impotriva virusului“

In fine, legal sau la limita legalitatii, cele trei societati au obtinut contractul si s-au apucat de treaba. Numai ca, dupa cum ne-a declarat Gheorghe Buchianu, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar-Veterinare din Brasov, in urma unui control s-a constat ca substantele folosite sint ineficiente in lupta cu virusul gripei aviare. „Va spun ce stiu.

Cei de la Drumurile Nationale au facut un control. Cert este ca dezinfectantul nu era activ impotriva virusului“, ne-a explicat Gheorghe Buchianu.

Nutraswiss si Luc Guard sustin ca au folosit un dezinfectant omologat

Rares Cristea, reprezentantul Nutraswiss, sustine ca, dimpotriva, substanta folosita este omologata in Romania. „Chiar daca are proprietati de spalare, substanta nu e un simplu detergent. Am trimis la toate forurile adrese prin care am aratat ca folosim produsi omologati in Romania“, ne-a spus Cristea.

La rindul sau, Valentin Hanganu, reprezentantul Luc Guard, sustine cu tarie ca dezinfectantul in cauza are o calitate superioara, ca este eficient impotriva virusului H5N1 si ca detine toate certificarile si omologarile necesare.

Cit despre atribuirea contractului, Rares Cristea a recunoscut ca societatea pe care o reprezinta nu detine codul CAEN 7470, dar ca in schimb Luc Guard poate presta servicii in acest domeniu de activitate. „Nu vrem decit sa ne facem treaba.

Aveti informatii eronate“, a subliniat acesta, lasind sa se inteleaga ca, fiind vorba de asociere in participatiune, nu este obligatoriu ca fiecare dintre cele trei firme sa indeplineasca toate conditiile impuse in caietul de sarcini, ci este suficient ca o singura firma sa detina certificatele cerute.

De ce lipseste Nita de la sedintele CJ

Pe parcursul zilei de ieri am incercat de mai multe ori sa-l contactam pe Constantin Nita, insa fara succes. De altfel, pret de citeva zile, e foarte posibil ca acesta sa fie plecat din Iasi. El nu a fost prezent nici la sedinta Consiliului Judetean de marti, 23 mai. La un moment dat, in timpul sedintei, unul dintre consilierii judeteni a remarcat cu voce tare lipsa lui Nita.

„O fi plecat pe la Brasov“, a raspuns usor amuzat Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean, in timp ce citiva dintre consilieri se uitau cu subinteles unui la altii.