Compartimentul de Prevenire si Analiza a Criminalitatii din cadrul Politiei iesene a realizat o analiza privind furturile din autoturisme, avand in vedere ca in primele luni ale anului in curs s-a inregistrat o crestere a numarului acestui tip de infractiune.

"Am avut un varf in luna ianuarie, cand se raportau 150 de furturi din autoturisme pe luna, dar, in ultima perioada, ca urmare a masurilor luate pe linie de ordine publica, mai multe patrule pe strada si o capacitate de interventie mai rapida, numarul acestora s-a redus la 50 pe luna.

Nu sunt cifre ingrijoratoare, avand in vedere numarul mare de autoturisme din Iasi, insa trebuie sa actionam pe linie de prevenire a acestui gen de furturi", a declarat seful IJP Iasi, comisarul sef Liviu Zanfirescu.

Hotii actioneaza in cartiere

Cei mai multi proprietari de autoturisme isi lasa masinile parcate in fata blocului pentru a putea fi mai usor supravegheate. Nici aceasta masura de prevedere nu este suficienta. Potrivit unui studiu realizat de Politie, 70,8% dintre furturile din automobile au loc in zonele de cartier si doar 29,2% in zonele centrale.

Infractorii actioneaza mai ales in zonele izolate, unde sunt sanse reduse de a fi vazuti. In zonele centrale, infractorii isi asuma mai multe riscuri de a fi vazuti, dar si "recompensa" este pe masura: genti cu bani, telefoane mobile, radio-casetofoane.

Hotii s-au specializat, actioneaza rapid, in grup, autoturismele sunt supravegheate o scurta perioada de timp inainte de a da lovitura, iar riscul de a fi prins este mai redus decat la alte tipuri de infractiuni. O mare parte din vina, considera politistii, apartine proprietarilor de autoturisme, care isi lasa la vedere diverse bunuri si, mai ales, nu isi iau masuri suficiente de siguranta.

Loviturile se dau duminica si joia

Statistica, efectuata pe zile din saptamana in care se comit furturile din autoturisme, arata ca cele mai multe au loc duminica, intr-un procent de 13,9%, si joia, 13,6%, iar cele mai putine vineri - 10,9%. Pe intervale orare, frecventa cea mai mare a furturilor se inregistreaza noaptea, intre orele 23 - 5, intr-un procent de 66,4%.

Furturile care au loc in timpul zilei se inregistreaza in zonele centrale. In Centrul Civic, bulevardul Stefan cel Mare si bulevardul Independentei, se comit aproximativ 37% din furturile din autoturisme din Iasi. Asta pentru ca iesenii au impresia ca sunt mai in siguranta in zonele centrale ale orasului decat in zonele periferice si nu isi iau masuri de siguranta.

In 52% din cazuri, bunurile sustrase de infractori au fost obiecte de valoare pe care proprietarii le-au lasat in interiorul autoturismelor.

Dacia - o masina vulnerabila

Orice om poate sa deschida o Dacie. Aceasta sintagma, cunoscuta de soferi, se dovedeste a fi reala in cazul furturilor din autoturisme. In primele patru luni, in 53,7% din cazuri, hotii au furat din Dacii, in 10,4% din autoturisme Daewoo, dupa care urmeaza Opel, cu 6,2%, si Skoda, cu 5,6%.

Politistii spun ca sistemul de inchidere al autoturismelor Dacia este defectuos, mai ales la cele fabricate inainte de anul 2000. In plus, deschiderea acestui tip de autoturism nu necesita nici un fel de "profesionalizare" din partea infractorului.

Cum se "sparge" o masina

Cel mai obisnuit mod de operare este utilizarea de chei potrivite, in 39,5% din cazuri, urmat de spargerea geamului - 28,7%, fortarea portierelor sau a capotei - 12,9%, smulgere sau demontare - 10,2% si indoirea portierei - 8,4%. In cazul masinilor Dacia, autoturismele au fost sparte folosindu-se chei potrivite - 59,9% si fortandu-se butucul portierei - 14,7%.

Unii hoti au demonstrat ca pot sa deschida o Dacia si cu o creanga de copac. Din masinile Daewoo s-a furat folosindu-se, ca metode, in special spargerea geamului - 38,2% si indoirea portierei - 32,4%. La acest tip de masina, hotii folosesc o rigla metalica pentru a deschide geamul, apoi intra in interior.

Din Skoda, se fura in special dupa ce se sparge geamul, acest mod de operare fiind intalnit in 68,4% din cazuri, smulgere sau demontare, in 15,8% din situatii. In ce priveste marca Opel, in acest tip de autoturism s-a intrat prin spargerea geamului - 50% si folosirea de chei potrivite - 30%.

Radio-casetofoanele sunt tinta

Atentia hotilor din autoturisme este atrasa de radio-casetofoane - 37,5% din cazuri -, genti lasate in masina - 19,4% din cazuri -, roata de rezerva si statii de emisie-receptie - 7,5% din cazuri.

Insa din masini se fura absolut orice lucru care i se pare unui hot ca ar putea avea valoare: acumulatori auto, oglinzi retrovizoare, truse de scule si chiar sticle cu bauturi alcoolice, portbagaje care se prind deasupra masinii, casete audio.

Un hot a furat, dintr-o masina lasata deschisa, o sacosa in care era un pachet cu prajituri pentru ca i s-a parut ca proprietarul a lasat acolo ceva mai "substantial".

Sfaturi practice impotriva hotilor

Chiar daca plecati doar pentru putin timp din masina, incuiati portierele. Timpul de actiune al unui hot nu depaseste, in unele cazuri, mai mult de trei minute. Parcati autoturismul in locuri iluminate sau in garaj. Nu lasati la vedere bunuri de valoare, cum ar fi camere video, casetofoane auto, telefoane mobile, genti. Parcati masina cu fata la strada, astfel incat hotii sa poata fi vazuti.

Inchideti complet toate geamurile. Un singur geam lasat usor intredeschis poate fi foarte usor deschis de hoti. Nu lasati in masina actele de identitate, permis de conducere, actele de inmatriculare ale masinii, carti de credit, ordine de plata. Pe cei care dispun de bani, Politia ii sfatuieste sa isi monteze un sistem de alarma eficient.

Daca v-au disparut bunuri din masina, nu umblati in interior pana la venirea Politiei. O amprenta lasata in interiorul masinii ar putea duce la identificarea hotului.