Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus sacrificarea tuturor pasarilor de la ferma din comuna Santimbru (judetul Alba) administrata de SC "Itul" SRL, unde a existat, la sfarsitul saptamanii trecute, suspiciunea de gripa aviara.

Potrivit sefului DSV, Vasile Beres, mortalitatea inregistrata la pasarile existente in cadrul unitatii este in medie de 3 la suta pe zi, aici mai existand marti doar 12.000 de capete, dintr-un total de aproape 90.000.

De mentionat ca in "nota SRI", facuta publica in urma cu doua zile, se preciza ca mortalitatea de la ferma apartinand firmei "Itul" a ajuns, la mijlocul saptamanii trecute, la 6 la suta.

Sacrificarea pasarilor are loc cu respectarea stricta a unor masuri preventive: existenta filtrelor sanitar-veterinare, dezinfectarea mijloacelor de transport, purtarea echipamentelor de protectie, respectiv evidenta clara a carnii de pasare depozitate.

Toti puii au fost vaccinati impotriva pseudopestei aviare, care este, de fapt, cauza mortalitatii inregistrate in ultimele doua saptamani, cu exceptia celor care ar fi urmat sa fie sacrificati in scurt timp. De asemenea, DSV Alba si Politia vegheaza ca in judet sa nu fie aduse pasari din Sibiu si Mures, unde exista suspiciunea gripei aviare.

In plus, conducerea DSV a solicitat Comandamentului Antiepizootic Judetean inchiderea temporara a tuturor targurilor de animale, pana la stabilizarea situatiei privind gripa aviara din judetele vecine. Comandamentul Antiepizootic a mai hotarat, ieri, declansarea unor ample controale in fermele de pasari din judet, fiind verificate masurile si filtrele de biosecuritate.

Presedintele Comandamentului, prefectul Cosmin Covaciu, a declarat ca verificarile au un rol preventiv, avand in vedere situatia inregistrata in urma cu cateva zile la ferma din Santimbru.

El a adaugat ca echipele de control, formate din specialisti sanitar-veterinari, vor controla masurile de biosecuritate din toate fermele de pasari din judet, dar si pregatirea acestora pentru a preveni raspandirea virusului gripei aviare.