In cursul zilei de ieri, programul aplicatiei militare pe mare „Litoral 06" prevedea lansarea a trei rachete de tip P21, insa o surpriza de proportii nemaiintalnite avea sa conduca la anularea lansarii a doua dintre rachete.

Este vorba despre faptul ca prima racheta de tip P21 lansata de la bordul Navei Purtatoare de Rachete (NPR) „Pescarusul” a distrus singura tinta existenta in dotarea Statului Major al Fortelor Navale care este conceputa pentru acest tip de exercitii cu lansari reale de rachete, astfel ca o instalatie mobila de lansare amplasata pe un camion militar aflat la poligonul de la Capul Midia

si fregata „Marasesti” ce urmau sa lanseze celelalte doua rachete, au ramas fara tinta in care trebuiau sa traga.

Incidentul survine pe fondul unei intentii nedeclarate oficial - dar sustinute de surse din cadrul Marinei Militare Romane - potrivit careia lansarile rachetelor P21 (de fabricatie sovietica), in cadrul aplicatiei „Litoral 06", ar fi fost decisa de Statul Major pentru a se descotorosi de o mare parte din rezerva de proiectile inteligente de acest tip, considerate a fi invechite, ineficiente si incompatibile cu standardele NATO.

Numai ca surpriza distrugerii tintei cu o precizie incredibila, care i-a lasat fara replica pe responsabilii destinelor flotei militare autohtone, dovedeste faptul ca MApN este pe cale sa lungeasca sirul erorilor majore savarsite in ultimul deceniu in domeniul inzestrarii armatei, erori din randul carora fac parte exemple rasunatoare cum ar fi abandonarea submarinului „Delfinul” sau

tragerea pe „dreapta” a micii flotile de avioane de lupta MIG 29. Oricine cunoaste faptul ca occidentalii i-au surclasat demult pe rusi la toate capitolele ce privesc tehnologiile militare de varf, aceasta teorie capatand, in Romania de dupa 1989, conotatii axiomatice ce nu mai reclama nici un fel de demonstratie pentru a fi crezuta.

In realitate, lucrurile nu stau intotdeauna asa, chiar daca privita pe ansamblu teoria poate fi considerata veridica.

Una dintre cele mai puternice dovezi asupra faptului ca sovieticii au reusit sa proiecteze si sa produca arme clasice cu performante pe care abia la ora actuala, dupa 15-20 de ani, armele similare ale statelor occidentale le pot egala, iar in unele cazuri anumite produse ale industriei de razboi din fosta URSS nu au inca corespondente in dotarea NATO, este exercitiul de lansari reale de rachete

anti-nava desfasurat ieri in apele maritime teritoriale ale Romaniei. Potrivit planului exercitiului prevazut pentru miercuri 24 mai a.c.

ar fi trebuit sa aiba loc lansarea succesiva a trei rachete de tip P21 catre o tinta de constructie speciala, amplasata intr-un raion de desfasurare a aplicatiei delimitat de un patrulater neregulat cu unul din varfuri la Capul Midia, in timp ce suprafata cuprinsa intre laturile patrulaterului se suprapunea peste o intinsa portiune din apele maritime teritoriale romanesti ce scalda litoralul sudic al Dobrogei, de la Navodari pana la Mangalia.

Tinta, pozitionata la circa 15-20 de mile marine

Pozitionarea tintei s-a facut la un punct de pe suprafata marii situat la o departare de cca.15-20 mile marine de tarmul romanesc, a precizat cpt-cdor Florin Tanase, comandantul corvetei „Contraamiral Horia Macellariu”, nava pusa de SMFN la dispozitia mass-mediei locale si nationale pentru a urmari acest important moment al aplicatiei „Litoral 06", organizata in perioada

22-26 martie a.c., la care participa nu mai putin de 19 nave militare, doua instalatii mobile de lansare a rachetelor (IML), doua elicoptere IAR 330 Puma, un avion MIG 21 Lancer si cca. 2400 de militari.

Tinta era confectionata dintr-un cadru ce forma suprastructura destinata a fi atinsa de rachetele lansate, o parte partial aflata sub nivelul apei compusa din niste flotoare de dimensiuni mult mai mici decat cadrul exterior si niste poliedre avand rolul de a simula efectul protectiei electromagnetice pe care navele moderne de lupta o afiseaza pentru a devia traiectoria rachetei inamice, atunci

cand sesizeaza faptul ca au devenit tinta unor rachete inteligente. Ordinea prestabilita a lansarii celor trei rachete a fost: IML-ul de la Capu Midia, NPR „Pescarusul” si in cele din urma fregata „Marasesti”.

Oficialii Marinei, stupefiati in fata unei „intamplari” pe care o credeau imposibil de a se produce

Faptul ca ceva nu este in ordine cu programul exercitiului de ieri, a fost sesizat de toti jurnalistii aflati ieri la bordul corvetei „H.

Macellariu”, cand, pe la orele pranzului, (la aproximativ 4 ore de la iesirea din Portul Mangalia si sosirea navei cu reprezentantii mass-media in raionul de efectuare a lansarilor) echipajul corvetei receptiona ordine cu privire la decalarea tragerilor cu 2-3 ore fata de programul prevazut anterior.

In cele din urma, conducatorii exercitiului „Litoral 06" au declarat ca IML-ul de la Capul Midia prevazut a efectua prima lansare, va „intra in scena” mai tarziu, dupa NPR „Pescarusul”, intrucat un pescador turcesc a intrat in raionul de tragere, incalcand astfel interdictia navala instituita pentru o perioada de 48 de ore.

Deoarece NPR-ul se afla mai in larg decat pescadorul intrus in zona de interdictie s-a luat decizia ca aceasta nava- tot de productie sovietica- sa lanseze prima racheta de tip P21.

Oficiali MApN, pusi in incurcatura de P21

Dupa lansarea efectuata de „Pescarusul”, a urmat o lunga perioada de confuzie la bordul corvetei cu jurnalisti, din cauza faptului ca oficialii exercitiului nu puteau sa formuleze un punct de vedere coerent si unitar asupra desfasurarii in continuare a programului de lansari.

„Bomba” a cazut in jurul orelor 14.00 cand o informatie receptionata pe canale oficiale anunta anularea restului de lansari, intrucat racheta P21 lansata de NPR „Pescarusul” lovise tinta cu atata precizie, incat distrusese flotoarele care o sustineau la suprafata apei, fapt fara precedent la exercitiile similare executate in anii precedenti.

Demn de remarcat in acest caz este si faptul ca proiectilul reactiv de tip P21 a fost lansat de pe o nava purtatoare de rachete fabricata tot in fosta URSS, nava care reprezinta la ora actuala una dintre cele mai redutabile arme maritime de aparare a teritoriului national, capabila sa dezvolte viteze de pana la 45 de noduri (aproximativ 70 km/h), sa lanseze rachete P21 la o distanta de cca.

40 km si chiar sa surclaseze in privinta vitezei nave occidentale din aceeasi categorie, proiectate mult mai recent. Concluzia exercitiului de ieri nu poate fi alta decat aceea ca MApN ar trebui sa-si reevalueze politica de inzestrare a Armatei Romane, mentinand sau repunand in serviciu (ex.

submarinul „Delfinul”) anumite categorii de armament de inalta performanta (deplin compatibil cu standardele NATO), armament deja aflat in dotarea ei, in ciuda faptului ca aceste arme au fost proiectate si fabricate in spatiul ex-sovietic, uneori cu multi ani in urma.