Subprefectul Clement Negrut a convocat ieri o conferinta de presa, dupa ce o noua suspiciune de gripa aviara planeaza asupra judetului Alba, de aceasta data fiind vorba despre 3 gaini care au murit in data de 20 mai in gospodaria unui satean din localitatea Lodroman, comuna Valea Lunga.

La discutii au mai participat directorii adjuncti ai Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, dr. Mircea Miclea si Directiei de Sanatate Publica Alba, dr. Ileana Vacaru.

Din discutii a rezultat faptul ca toate pasarile din ograda respectiva, adica 5 gaini si 38 de pui crescuti in gospodarie, au fost eutanasiate in ziua urmatoare, dupa ce testele rapide efectuate de DSVSA Alba au confirmat suspiciunea de gripa aviara.

In data de 23 mai probele prelevate de la cadavrele pasarilor au fost trimise la Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, care a confirmat in seara urmatoare, tot prin teste rapide, prezenta influentei aviare.

Rezultatele examenului virusologic care pot confirma oficial eventuala aparitie a gripei aviare ar putea fi cunoscute insa cel mai devreme abia in aceasta dupa-amiaza. Din data de 20 mai si pana ieri, 25 mai, adica timp de aproape o saptamana, autoritatile judetene nu au suflat nici o vorba despre aceasta suspiciune.

Comandamentul antiepizootic judetean a dispus deja masurile preventive necesare, avand experienta cazului "Santimbru".

A fost alertat Comandamentul antiepizootic local si, dupa ce pasarile au fost omorate, s-a trecut la dezinfectia gospodariei respective si a celor din vecinatate, pe strada cu pricina existand 20 de gospodarii. Totodata, a fost instalat un covor cu dezinfectant la intrarea pe strada amintita, iar accesul pe aceasta ulita este limitat.

Familia unde se banuieste ca a aparut focarul de gripa aviara este formata din 4 persoane cu varsta de peste 70 de ani.

In compensare pentru paguba suferita, Primaria Valea Lunga va asigura familiei paine, apa si alimente de baza. DSVSA Alba monitorizeaza starea de sanatate a celor peste 1.600 de pasari vii detinute de 85 de crescatori din sat, care ar putea fi ucise daca boala va fi confirmata oficial.

De asemenea, o echipa de specialisti din cadrul Directiei de Sanatate Publica Alba a distribuit dezinfectant pentru locurile publice si a impartit materiale informative populatiei, a instruit medicii de familie din localitate si personalul medical al Spitalului Municipal Blaj, de la "Urgente" si sectia de boli infecto-contagioase.

De aceasta data, nu au mai fost administrate medicamente antivirale satenilor, Ministerul Sanatatii cerand ieri, printr-o adresa, ca acest lucru sa se faca abia dupa confirmarea oficiala a bolii prin analize de laborator.

Directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu, ne-a informat telefonic ca institutia sanitara a mai primit inca 1.000 de doze de Tamiflu, pe langa cele 400 ramase pe stoc in urma interventiei de la Santimbru.

Pe de alta parte, Comandamentul antipeizootic judetean a dispus inchiderea targurilor de animale, interzicerea organizarii de expozitii de animale si efectuarea tranzactiilor cu animale de catre bazele de achizitii, deocamdata pe o perioada 30 de zile.

In satul Lodroman locuiesc 374 de cetateni, din care numai 10-15 sunt navetisti, localitatea urmand sa fie izolata, daca boala va fi confirmata oficial si va fi instituita carantina de gradul I, din cauza gripei aviare.