Firma care a castigat concursul de idei, Planwerk, trebuie sa predea planurile legate de circulatie pe 1 iulie si pe cele pentru piata centrala pana in 15 septembrie. Primaria promite insa ca centrul va fi redeschis in luna noiembrie.

Proiectul realizat de Planwerk costa 90.000 de euro pentru Bulevardul Eroilor si 135.000 de euro pentru Piata Unirii. Deocamdata, pana la 1 iunie Compania de Apa Somes trebuie sa finalizeze lucrarile de introducere a apei pe partea stanga a Bulevardului Eroilor, pornind dinspre strada Napoca si mergand catre Piata Avram Iancu.

Dupa 1 iunie, partea stanga va fi redeschisa circulatiei, iar pe partea dreapta vor incepe lucrarile de reasfaltare a benzilor. “Aveam prevazuti, initial, pentru aceasta strada, 32 de miliarde, dar, in urma concursului de idei, la mijloc a aparut si o zona pietonala, astfel ca se va ajunge la o suma mult mai mare.

De aceea, ne bucuram ca am primit ajutorul Guvernului, de circa 30 de miliarde de lei, pentru acest obiectiv”, a declarat directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu. Strada va fi gata la jumatatea lui august, dupa care se va face din nou “rocada”: partea dreapta va fi deschisa circulatiei si partea stanga va fi transformata pana in noiembrie in zona pietonala.

“Vom avea pe dreapta 2 benzi de circulatie, parcari longitudinale si o pista pentru bicilistii. In plus, vom reface total si trotuarele pe aceasta parte”, a precizat primarul Emil Boc.

Piata Unirii, lasata la urma

Pentru a rezolva intai problema circulatiei prin centru, amenajarea Pietei Unirii va fi lasata la finalul proiectului. “Vom ataca zona pietonala. Abia apoi vom face piata, pentru ca trebuie sa elaboram intre timp si un regulament al zonei privind amplasarea de puncte publicitare, de chioscuri si fantani”, a explicat arhitectul municipiului, Adrian Iancu.

In paralel cu inchiderea circulatiei pe Eroilor, se demareaza si lucrarile pe strada Strugurilor. Consiliul Local a aprobat acordarea unor despagubiri pentru cele doua persoane care sunt expropriate, la pretul de 200 de euro pe metru patrat. Strada Strugurilor va prelua traficul de pe Calea Turzii catre Gheorgheni.

In acelasi timp, pe strada Avram Iancu s-a reglementat deja circulatia pe doua benzi pe sens, permitandu-se parcarea numai in anumite portiuni. Totalul costurilor pentru amenajarea zonei pietonale este de 2 milioane de euro.