Declaratiile succesive ale Comitetului de Initiativa "Bolyai" (CIB) cu privire la presupusa lipsa de transparenta si respectare a regulilor multiculturalitatii a Universitatii "Babes-Bolyai" au starnit protestele conducerii institutiei de invatamant superior. Dintr-un comunicat al UBB reiese ca aceasta se pregateste sa dea in judecata CIB.

Conducerea universitatii considera ca repetarea "la nesfarsit a afirmatiilor cu privire la caracterul discriminator al UBB inseamna nu doar o ignorare flagranta a evidentei, (...) ci si subestimarea inteligentei publicului din Romania".

"Universitatea a facut mereu pasi inainte in sensul adancirii multiculturalismului, din dorinta de a raspunde exigentelor locului si timpului. Consideram ca a continua calomnierea si incitarea in maniera de pana acum, depaseste limitele tolerabilitatii", se mai arata in comunicat.

Discutia asupra separarii UBB in doua institutii distincte de invatamant, prin care Univeristatea "Bolyai" sa devina independenta si sa aiba facultati cu predare exclusiva in limba maghiara, s-a transformat in ultimele luni intr-o disputa intre membrii CIB, profesori universitari activi si oficialii institutiei de invatamant.

Conducerea Comitetului a cerut ca Statul Roman sa finanteze trei noi facultati maghiare, motivand ca minoritatea maghiara nu beneficiaza de conditii egale de acces la studii de nivel superior, conforme cu procentul pe care minoritatea il reprezinta in tara noastra.

Cu toate acestea, reprezentantii organizatiei "E-works" sustin ca 20 la suta dintre tinerii maghiari nu se pot integra in societate dupa absolvirea unei facultati cu predare in limba materna. "E-works" are ca obiect de activitate recrutarea fortei de munca in special din randurile minoritatii maghiare si este finantata, in proportie de 50 la suta, de UDMR.

Oficialii organizatiei au mentionat ca nici macar companiile multinationale nu vor sa ii angajeze pe acesti tineri.