Vanzarea sediilor catre partidele politice continua sa prejudicieze bugetul local al municipiului Timisoara cu sute de mii de euro. PSD, UDMR, PRM, PD si PNTCD si-au achizitionat spatiile in care isi desfasoara activitatea la preturi care sfideaza orice regula de pe piata imobiliara.

Paradoxal, aceste tranzactii au o baza legala. In ultimul an de mandat, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a promulgat Legea 90/2003, care permite partidelor politice sa-si achizitioneze sediile la valoare de inventar.

Ca un semn ca aceasta norma a fost elaborata cu gandul la cladirile ce puteau fi achizitionate de fostul partid de guvernamant, PSD are cel mai luxos sediu in municipiul Timisoara.

Este vorba depsre o vila de 1.000 de metri patrati, situata intr-o zona ultracentrala, pe str. C. D. Loga, evaluata la 500.000 de euro. Aceasta a fost cumparata de social-democrati cu doar 12 milioane de lei vechi.

UDMR a facut o achizitie mai modesta: 210 metri patrati la parterul unei vile din centrul orasului de pe Bega. Spatiul evaluat la 80.000 de euro, pentru care conducerea Uniunii a achitat 203.832 lei vechi.

PRM are chiar doua sedii. Primul, situat intr-o zona centrala, are 115 metri patrati, iar cel de-al doilea, de la periferia orasului, este de 70 de metri patrati. Cele doua imobile, care impreuna fac peste 100.000 de euro, au fost achizitionate cu 356.328 lei vechi, respectiv 193.087 lei vechi.

PNTCD, al carui lider este chiar primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, a reusit sa cumpere un spatiu de 375 mp, aflat in zona centrala, in Piata Libertatii, nr. 2, pe care a platit, in 2004, putin peste un milion de lei vechi. Potrivit expertilor imobiliari, imobilul ar putea fi vandut, ca si cel al PNL, aflat pe aceeasi strada, cu 14-15 miliarde lei vechi.

Sediul PD, cel mai scump

Sediul democratilor timiseni, situat vizavi de Parcul Botanic, este ceva mai mic decat cel al liberalilor, de doar 200 mp. Fiind amplasat intr-un bloc mult mai nou decat vilele celorlalte partide, filiala PD, condusa de viceprimarul orasului, Dorel Borza, a scos din vistierie peste 600 de milioane de lei vechi.

In curand, si PNL Timis se va alatura partidelor care si-au achizitionat sediile contra unor preturi de chilipir. Parterul si subsolul imobilului ultracentral din Timisoara, situat pe strada Gheorghe Lazar, nr.1, in suprafata utila de 408,58 mp, va fi vandut formatiunii conduse, in judet, de Liviu Borha, cu suma de 551.244 lei vechi.

"Aceasta lege nu ar fi trebuit sa apara!"

Legea 90/2003 privind vanzarea spatiilor aflate in proprietatea privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor, reprezinta, in continuare, un pretext legal pentru ca formatiunile politice sa poata cumpara la preturi de nimic cladiri a caror valoare este de sute de mii de euro pe piata imobiliara.

Doar in Timisoara, partidele au achizitionat, contra unor sume de doar cateva zeci de milioane de lei vechi, spatii care, daca ar fi fost vandute la pretul real, ar fi adus la buget peste un milion de euro.

"Exista o lege promulgata de Ion Iliescu in ultimul an de mandat, care permite partidelor sa-si cumpere sediile la valoarea de inventar. Sigur, de aceasta facilitate au beneficiat toate formatiunile politice, nu numai PSD.

Dupa opinia mea, acea lege nu trebuia sa apara, pentru ca in acest fel o serie de cladiri istorice, dupa zece ani de la achizitionare, pot fi introduse in circuitul imobiliar. Partidele puteau sa ramana, ca si pana acum, chiriase in sediile repartizate de administratia locala.

Noi nu ne putem opune acestor vanzari, iar referatele pe care le intocmim sunt pur formale, intrucat Consiliul Local trebuie sa avizeze proiectele de acest fel", a declarat viceprimarul Adrian Orza, care este si seful comisiei de vanzare a spatiilor comerciale din oras.

In ultimii ani, municipalitatea a obtinut peste 400 miliarde de lei vechi din vanzarea spatiilor comerciale din oras.