Peste 200 de localnici din satul bistritean Domnesti au iesit, joi, in strada, nemultumiti de intentia a doi bucuresteni, sot si sotie, de a pune in aplicare o hotarare judecatoreasca prin care urmau sa intre in posesia catorva hectare mostenite de la familia lor. Este vorba de Cezar Dobre si Virginia Mircea.

Barbatul pretinde ca este consilier guvernamental la Departamentul de Prognoze si Analize al Guvernului, iar sotia lui - directorul publicatiei "Cadran politic". Cei doi au fost sechestrati timp de doua ore in casa parinteasca a femeii, aflata in centrul localitatii.

Virginia Mircea a declarat ca satenii s-au adunat in jurul casei la ora 10.00, cand au aflat ca la fata locului urma sa soseasca un executor judecatoresc. Aceasta a fost chemat de familia Dobre sa aplice o sentinta definitiva si executorie care ii viza, insa, si pe doi vecini.

"Familia doamnei Virginia Mircea, Victoria si Cornel Dobos, au fost saraci lipiti pamantului. Nu stiu cum au facut ei rost de acte sa puna mana pe pamant si sa-i ameninte pe vecinii lor ca-i demoleaza. Noi nu permitem asa ceva si nu-i lasam sa plece din curte pana nu semneaza ca nu mai au treaba cu vecinii lor", a afirmat o localnica revoltata.

Taranii au inconjurat casa in care se aflau cei doi bucuresteni si au dat cu pietre intr-un geam pe care l-au spart. Panicati, sotii Dobre au chemat politia si jandarmii. In jurul orei 12.30 s-a format o delegatie din partea satenilor, care a vorbit cu Cezar Dobre.

Acesta din urma le-a cerut sa linisteasca spiritele si sa-l lase sa plece fiindca nu va mai avea pretentii asupra celor 4,16 ha de teren.

Sechestrati in casa

"Nu eu sunt de vina pentru ca soacra mea revendica terenul. Am venit aici cu o sentinta si vreau sa se aplice. Pentru ceea ce s-a intamplat azi aici voi face o reclamatie la politie", a adaugat barbatul.

Dupa aceste negocieri, un echipaj al Politiei i-a scos bucuresteanului masina din curte, dupa care jandarmii au facut un cordon in fata casei familiei Dobos, din care au iesit pe rand Virginia Mircea si sotul ei, iar autoturismul a demarat in tromba, in huiduielile multimii.

Scandalul in care este implicata familia Dobos si fiica lor, Virginia, este vechi de cativa ani. In 2005, Primaria comunei Mariselu a fost data in judecata pentru ca refuza sa o puna in po-sesie pe Virginia Dobos, care revendica 5 hectare de teren din satul Domnesti.

Administratia locala a refuzat sa emita un titlu de proprietate pe numele acesteia, iar terenul a fost dat, in cele din urma, mai multor familii de tineri.

Reprezentantii Prefecturii au dat dreptate, la vremea aceea, familiei Dobos, dar au mentionat ca terenul ar avea o situatie juridica incerta, pentru ca parintii femeii l-ar fi cumparat de la un evreu a carui avere fusese confiscata de autoritati. In cartile funciare figureaza, insa, numele vechilor proprietari.

Mai mult, administratia locala ar fi trebuit sa realizeze punerea in posesie a proprietarilor. De asemenea, primarul era obligat sa trimita pe urma la Prefectura documentatia necesara pentru emiterea titlului.

Dupa mai multe procese deschise in instanta, familia Dobos, prin fiica si ginerele lor, au obtinut castig de cauza, insa nu pot intra efectiv in posesia terenurilor. "Noi nu vrem sa demolam casele nimanui. Se faceau doar niste masuratori. Chiar nu inteleg de ce sunt revoltati oamenii. Pur si simplu ne-au sechestrat in casa si au dat cu pietre in geamuri", a declarat Virginia Mircea.

Contactat telefonic, primarul comunei Mariselu, de care apartine satul, Toma Somesan, a declarat ca nu are nici o certitudine ca Cezar Dobre lucreaza la Guvern si nici ca sotia lui ar fi ziarista. "Faptul ca au pe Jeep, un inseamna oficial nimic. Am mari probleme cu oamenii acestia", a spus edilul.