Cererea de case depaseste de aproximativ 5 ori oferta

Judetul Suceava ofera cea mai atractiva piata din Regiunea Nord-Est, urmat de judetele Iasi, Bacau si Neamt

98% dintre cladirile rezidentiale noi din 2005 si cele care urmeaza a fi terminate in 2006 sunt constructii unifamiliale

Incepand cu anul 2000, piata constructiilor din Romania a inceput sa creasca. Foarte usor, dar constant. in toti acesti ani, sectorul privat a fost cel care a investit masiv in domeniu, procentajul din totalul lucrarilor finantate din surse private fiind covarsitor, de peste 80%.

In toata aceasta perioada, 2000-2005, industria constructiilor a inregistrat o crestere usor superioara ritmului de crestere al PIB-ului. Totodata, s-a inregistrat o crestere accentuata a productiei de materiale de constructii. Pentru perioada 2000-2004 ritmul mediu de crestere a industriei constructiilor s-a situat in jurul valorii procentuale de 8%.

43% din investitiile realizate in Romania in anul 2005 au fost in constructii

In anul 2005, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere medie de 4,1%, ajungand acum aproape de 100 miliarde dolari. Aceasta crestere a PIB-ului a fost sustinuta in principal de sectorul constructiilor si cel al serviciilor. Astfel, 43% din investitiile realizate in Romania in anul 2005 au constat in lucrari de constructii.

Cladirile rezidentiale: prioritatea zero a constructorilor din Romania

Fie ca este vorba de Bucuresti, orasele mari din provincie, sau dimpotriva, orase cu 25-50.000 de locuitori sau chiar zone rurale, lucrarile la constructii noi au fost cuvantul de ordine in 2004 si 2005.

La nivel national, numai in anul 2005 au fost eliberate, conform Institutul National de Statistica (INS), 103.922 autorizatii de construire pentru cladiri, din care 43.542 autorizatii pentru cladiri rezidentiale (exclusiv cele pentru colectivitati), 49.795 autorizatii pentru locuinte din cladiri rezidentiale, 103 autorizatii pentru cladiri rezidentiale pentru colectivitati,

298 autorizatii pentru cladiri administrative si 10.184 autorizatii pentru alte tipuri de cladiri.

98% din totalul autorizatiilor de construire eliberate in 2005 pentru cladirile rezidentiale vizeaza constructiile unifamiliale.

Din cele 43.542 autorizatii eliberate pentru cladiri rezidentiale, 42.699 de autorizatii au fost eliberate pentru cladiri individuale cu o singura locuinta ceea ce este de retinut pentru ca releva caracteristicile stadiului actual al pietei constructiilor. Astfel, 98% dintre cladirile rezidentiale noi din 2005 si cele care urmeaza a fi terminate in 2006 sunt constructii unifamiliale.

Pe data de 31 decembrie 2004, conform INS, se aflau in diferite stadii de executie ale lucrarilor de constructii, in regia agentilor economici si a populatiei, 82.838 locuinte. Conform aceleiasi surse, la 31 decembrie 2005 numarul total al locuintelor aflate in curs de executie era de 89.658, cu aproximativ 6.800 de locuinte mai mult.

Dintre acestea, un numar de 1.634 de locuinte sunt terminate, dar nereceptionate, 36.564 locuinte sunt in stadiul de finisaj, la 29.913 locuinte se lucreaza elementele de structura si la alte 21.547 locuinte se executa fundatiile.

Daca locuintele terminate, dar nereceptionate si cele aflate in stadiul de finisaj nu mai prezinta "prioritatea 0" pentru sectorul distributiei de materiale de constructii si cel al constructorilor, locuintele aflate in stadiul de executie a elementelor de structura si cele aflate in stadiul de executare a fundatiilor nu scapa ochiului vigilent al agentilor din cele doua sectoare.

Pentru perioada urmatoare (mai-iunie) agentii economici estimeaza a mentinere a trendului pozitiv pentru constructiile rezidentiale, cu un sold conjunctural al opiniilor de 53%, conform anchetei realizate de INS in luna aprilie 2006.

Constructiile din mediul rural concureaza direct cu cele din urban

La finele anului 2005, numarul locuintelor terminate a atins nivelul de 32.368 unitati, cu aproximativ 2.200 de locuinte mai mult fata de nivelul anului 2004. Din cele 32.368 locuinte terminate, 15.329 se afla in mediul urban, iar 17.039 se afla in mediul rural.

Se construieste asadar foarte mult si in mediul rural insa indicatorul aferent mediului rural totalizeaza si cladirile din cartierele rezidentiale ale marilor orase aflate pe teritoriul comunelor alaturate, incadrarea in mediul rural fiind usor improprie.

In perioada 2001-2004, cresterea medie anuala a numarului de locuinte terminate s-a cifrat in jurul valorii absolute de 1.028 unitati/an. in anul 2005 s-a inregistrat o dublare a ritmului de crestere a numarului de locuinte terminate fata de ritmul mediu al perioadei 2001-2004.

Procentual, fata de anul 2004, numarul locuintelor terminate in 2005 a crescut cu aproximativ 7,4% in timp ce ritmul mediu de crestere al perioadei 2001-2004 abia a atins nivelul de 3,7% anual.

Cererea de locuinte depaseste de 5 ori oferta actuala

Desi in fiecare an, in Romania, sunt receptionate un numar de aproximativ 30.000 de locuinte cererea de case depaseste in acest moment de aproximativ 5 ori oferta existenta conform estimarilor realizate de specialistii din industria imobiliara. Mai mult, manifestarea cererii la acest nivel este evidentiata si de volumul creditelor imobiliare contractate de la diversele banci din Romania.

In luna martie 2006, soldul creditelor ipotecare sau imobiliare acordate populatiei a ajuns la 1,52 miliarde de euro, inregistrand astfel o crestere de peste 65% fata de anul 2005.

Purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane, domnul Corneliu Cojocaru, a declarat recent ca aceasta crestere "va fi determinata in primul rand de cererea mare pentru locuinte, nesatisfacuta inca, de stabilitatea relativa a preturilor, dar si de cresterea ritmului de creditare a investitiilor in segmentul imobiliar".

Lucrarile de constructii ingineresti sunt la mare pret

Din punct de vedere valoric, lucrarile de constructii ingineresti au depasit cu mult valoarea cumulata a comenzilor pentru constructiile rezidentiale.

Astfel, daca pe parcursul anului 2005 volumul comenzilor noi pentru cladirile rezidentiale totaliza aproximativ 3.158 milioane RON, valoarea cumulata a constructiilor ingineresti a depasit de aproximativ 3 ori acest prag, atingand, la finalul anului, valoarea totala de 11.520 milioane RON.

De asemenea, valoarea totala a comenzilor noi pentru cladiri nerezidentiale a totalizat in anul 2005, 4.377 milioane RON.

In mai si iunie se va construi din ce in ce mai mult

Pentru 2006 oferta de locuinte se poate spune ca este deja contractata la potentialul sau maxim. in fapt, incepand cu prima saptamana a lunii mai sectorul constructiilor a inceput sa creasca usor. Pentru urmatoarele doua luni, conform anchetei realizate de INS, se va inregistra o tendinta de crestere in sectorul constructiilor.

Conform estimarilor INS din luna aprilie 2006, in activitatea de constructii se va inregistra si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere accentuata a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi, la toate tipurile de intreprinderi.

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza de asemenea o tendinta ascendenta, atat pe ansamblul sectorului, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta.

21% din constructiile rezidentiale din Romania sunt situate in Regiunea Nord-Est

Dinamica sectorului constructiilor a fost la fel de accentuata si in Regiunea Nord-Est. Astfel, in anul 2004, din totalul celor 30.127 locuinte terminate la nivel national, 6.567 au fost inregistrate la nivelul Regiunii Nord-Est, reprezentand asadar un procent de aproximativ 21% din totalul locuintelor.

Regiunea Nord-Est se situeaza din acest punct de vedere peste nivelurile medii detinute de celelalte regiuni de dezvoltare.

In anul 2005, ritmul de crestere a numarului constructiilor finalizate a inregistrat o usoara diminuare, situandu-se insa, in cifre absolute, usor peste nivelul anului 2004.

Pe primul loc ca numar de locuinte finalizate se situeaza judetul Suceava, cu aproximativ 1.900 locuinte anual. Urmeaza Iasul, cu aproximativ 1.400 de noi locuinte anual, Bacaul si Neamtul, fiecare cu cate 1.000 de noi locuinte. Ultimele locuri in clasamentul regional sunt ocupate de Botosani si Vaslui, fiecare cu cate aproximativ 600 de noi locuinte in fiecare an.

Putem concluziona asadar ca, din punctul de vedere al arhitectilor/proiectantilor, producatorilor, constructorilor si distribuitorilor de materiale, judetul Suceava ofera cea mai atractiva piata, urmat de judetele Iasi, Bacau si Neamt.

Daca analizam si evolutia numarului de locuinte terminate in perioada 2004-2005, judetele Neamt si Bacau inregistreaza cele mai mari ritmuri de crestere, chiar daca, in cifre absolute, sunt devansate de Suceava. Daca ritmurile de crestere pentru aceste judete se vor mentine, ele pot constitui pe viitor cele mai atractive piete ale Regiunii.

Anul 2006 va fi unul si mai prielnic pentru industria constructiilor din Regiunea Nord-Est

Conform datelor INS, in anul 2005 au fost eliberate un numar de 9.139 de autorizatii de construire pentru cele 6 judete ale Regiunii Nord-Est, cu 1.500 mai multe decat cele eliberate in anul 2004. Procentual, in anul 2005, au fost eliberate cu 19,6% mai multe autorizatii decat numarul de autorizatii eliberate in 2004.

Acest procent de crestere a numarului de autorizatii este mult superior ratelor anterioare de crestere ceea ce ne indreptateste sa consideram ca anul 2006 va fi cu adevarat unul al constructiilor pentru Regiunea Nord-Est.

Judetul Suceava, principalul "santier" al Regiunii Nord-Est

Studiile efectuate de "Addvances" si statisticile oficiale previzioneaza ca judetul Suceava va constitui principalul "santier" al Regiunii, urmat, surprinzator de judetul Neamt. Asadar, Neamtul confirma mentinerea celui mai dinamic trend ascendent, insa, in valoare absoluta, se situeaza aproximativ la jumatatea volumului de lucrari de constructii din judetul Suceava.

Un salt semnificativ al numarului de autorizatii de construire eliberate in 2005 se inregistreaza si in judetul Vaslui. Una dintre cauzele care au contribuit la acest fenomen este si nivelul extrem ridicat al preturilor apartamentelor din acest oras. Previziunile pozitive pentru industria constructiilor sunt de asemenea sustinute si de alte tipuri de constructii.

Dintre acestea, demna de mentionat este constructia unui hotel de trei stele in municipiul Radauti, pentru care, de curand, s-a dat startul lucrarilor, investitia fiind estimata la 4 - 4,5 milioane de euro. (Aceasta analiza a fost realizata cu sprijinul firmei de consultanta ADDVANCES Iasi)

Revista economica FINANCIARUL este editata la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri).