In calitate de presedinte al Comandamentului antiepizootic judetean, prefectul Cosmin Covaciu a anuntat ca Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a comunicat rezultatul pozitiv pentru A150, subtipul H5, la examenul virusologic al probelor provenite din localitatea Lodroman, comuna Valea Lunga, trimise de DSVSA Alba in urma testului rapid pozitiv.

Cu alte cuvinte, existenta focarului de gripa aviara a fost confirmata oficial si prin examene de laborator, nu doar prin teste rapide.

In aceste conditii, Comandamentul antiepizootic judetean a hotarat eutanasierea tuturor celor peste 650 de pasari din gospodariile situate pe strada din sat unde testele rapide au fost pozitive, care au fost ucise inca de vineri seara, cand s-a primit confirmarea diagnosticului de gripa aviara. Totodata, a fost decontaminata zona, potrivit normelor sanitar-veterinare.

De asemenea, cele 60-70 de persoane din focar au primit medicamente antivirale Tamiflu, iar medicii supraveheaza starea de sanatate a acestora din punct de vedere epidemiologic.

Prefectul Cosmin Covaciu ne-a declarat ca nu a fost instalata carantina, dar accesul in zona este restrictionat si se face numai dupa o decontaminare prealabila. El a precizat ca nu au mai fost semnalate alte cazuri in care testele rapide sa fie pozitive nici in satul Lodroman, nici in alte localitati din judet.