Consilierii locali clujeni s-au intalnit in sedinta extraordinara saptamana trecuta cu 53 de proiecte de hotarare pe ordinea de zi * Prin hotararea luata de Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca, incepand de saptamana trecuta s-a dat liber la constructii in zona padurii Faget, dar cu respectarea anumitor conditii * Consilierii au aprobat si rectificarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2006 cu suma de 6,88 milioane RON

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a introdus pe ordinea de zi trei proiecte de hotarare ce aveau in vedere aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru parcul industrial Tetarom II, modificarea hotararii prin care CL si-a insusit inventarul bunurilor din domeniul public al municipiului si exproprierea unor terenuri de interes public.

Totodata, Boc a explicat consilierilor ca este necesara constituirea unei comisii in vederea redactarii Statutului municipiului Cluj-Napoca, inexistent la aceasta data. Liderii grupurilor politice din Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca vor trebui sa desemneze persoanele care vor face parte din comisia de redactare a Statutului.

“Dupa constituirea comisiei, aceasta va avea la dispozitie doua luni pentru redactarea Statutului, dupa care acesta va fi supus la vot intr-o sedinta a CL” a declarat primarul.

P+1 in Faget

Primul proiect de hotarare de pe ordinea de zi a fost si cel mai discutat din sedinta. Proiectul avea in vedere reglementarea normelor de construire si amenajare a zonei Faget avand ca obiectiv conservarea si protejarea padurii. Totodata, prin proiect se da posibilitatea de a se construi pe anumite zone, dar cu respectarea tuturor normelor stabilite de lege.

In ultimele doua luni, Consiliul Local a blocat eliberarea de autorizatii de constructie pentru zona Faget, in pofida numeroaselor cereri existente. Pe de alta parte, exista presiuni exercitate de anumite organizatii de a se opri taierile din padure. CL a incercat sa dea solutia care sa multumeasca pe toata lumea.

Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism a propus ca Planul Urbanistic General (PUG) aprobat in anul 2000 sa fie punctul de plecare in stabilirea regulilor de construit, iar PUZ din 1999 sa-si inceteze efectele. Discutiile pro si contra acestor propuneri intre consilierii locali au tinut mai bine de o ora.

In final, presedintele de sedinta, consilierul local PNL Ovidiu Turdean, a decis sa formuleze amendamente din cele mai importante observatii facute de consilieri. Astfel, dupa ce a fost respinsa propunerea consilierului local PRM Eugen Pop de a amana proiectul, consilierii au trecut la votul pentru amendamente.

Propunerea ca PUG de plecare in regulile de eliberare a autorizatiilor de constructie pentru zona Faget sa fie cel aprobat in anul 2000 a fost agreata de consilieri. Astfel, conform acestui PUG, se permite construirea pana la maxim P+1, iar procentul de ocupare a terenului (POT) va fi de 5% pentru zonele de padure si 20% pentru zonele de fanate.

Consilierii locali au aprobat si amendamentul ce avea in vedere impunerea normelor de protectie a mediului. Consilierul local PSD Stefan Dimitriu a propus ca amendament pentru acest proiect “sa nu se faca derogari de la PUG 2000”, propunere agreata de restul consilierilor.

Extindere vs cladire noua

De la punctul doi de pe ordinea de zi, consilierii locali au votat fara a clipi aprobari de PUZ si PUD, precum si aprobarea avizelor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism. Proiectele de la punctele 14 si 15 de pe ordinea de zi, votate in unanimitate de consilierii locali, aveau in vedere concesionarea unor terenuri pentru extinderea de locuinte.

Taxele de concesiune au fost stabilite la 90 respectiv 100 euro/mp. Proiectul de la punctul 16 de pe ordinea de zi avea in vedere tot concesionarea unui teren in vederea extinderii unei locuinte pe Calea Turzii. Doar ca cel care a cerut concesionarea de teren in vederea extinderii dorea sa extinda o casa cu o suprafata construita de 135 mp cu inca 155 mp.

Cum suprafata parea mai degraba pentru o constructie noua decat pentru o extindere de locuinta, consilierii au decis sa amane proiectul.

Strazi in lucru

De la punctul 19 de pe ordinea de zi pana la punctul 28, consilierii locali au votat proiecte de hotarare privind aprobarea de studii de fezabilitate pentru modernizare de strazi. Astfel, urmeaza a fi modernizate strazile Jupiter, Padin, Ravasului, Crinului, Godeanu, Actorului, Ciobanului, Meteor si Eugen Ionescu.

Urmatoarele proiecte votate in unanimitate de consilierii locali aveau in vedere prelungiri si transcrieri de contracte de inchiriere si contracte de asociere pentru spatii cu alta destinatie. Consilierii au aprobat si vanzarea unor spatii cu alta destinatie in baza Legii 550/2002.

De asemenea, primarul a fost mandatat pentru a putea aproba acordarea pentru luna iunie a gratuitatii pe mijloacele de transport in comun pentru persoanele cu handicap accentuat si grav, precum si pentru asistentii personali ai acestora si a fost aleasa comisia de evaluare si selectionare a solicitarilor de finantari nerambursabile din fondurile bugetului local alocate pentru activitati non-profit de interes local.

Consilierul local UDMR Molnos Lajos a propus ca amendament pentru acest proiect de hotarare ca din comisie sa faca parte si doi reprezentanti ai executivului local, numiti de primar, si un reprezentant de la serviciul juridic.

RADP castiga si pierde

Proiectul de la punctui 47 de pe ordinea de zi avea in vedere suportarea din bugetul local, trecerea pe cheltuieli si plata catre Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) a sumei de 4.250 RON reprezentand restituirea amenzilor incasate in baza proceselor verbale de contraventie.

Urmatorul proiect de hotarare, votat de consilierii locali viza aprobarea contului anual de executie a bugetului general pe anul 2005. Proiectul de la punctul 49 de pe ordinea de zi avea in vedere aprobarea bilantului contabil pentru anul 2005 al RADP.

Comisia de buget finante a explicat consilierilor ca din punct de vedere metodologic bilantul este in regula, doar ca, potrivit unor auditori nationali, functionarea Regiei este in pericol. Pierderile suferite sunt de peste trei miliarde de lei vechi, iar RADP are posibilitati foarte reduse de participare la licitatii din cauza acestor pierderi.

Consilierul local PSD Alexandru Cordos a cerut un plan de afaceri de la RADP. “Ar trebui sa realizeze o strategie de functionare, macar pe termen scurt, pe care sa vina si sa ne-o prezinte!”, a declarat Cordos.

7.000 euro/parcare

Proiectul de la punctul 50 de pe ordinea de zi a vizat rectificarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca, pe capitole, subcapitole si alineate, cu suma de 6.889.640 RON. Prin aceasta rectificare, bugetul total al municipiului pentru anul acesta a ajuns la 390,15 milioane RON.

A fost introdus intre prevederile bugetului, fara o alocare suplimentara de suma, proiectul de reabilitare a Canalului Morii.

Un alt proiect de hotarare care a pus consilierii locali pe cearta a fost cel privind aprobarea achizitionarii de locuri de parcare in parkingul suprateran etajat de pe strada Motilor de catre persoane fizice si juridice care desfasoara activitati comerciale in municipiul Cluj-Napoca.

Investitorii din zona centrala care nu au posibilitatea de a construi locuri de parcare trebuie sa plateasca 7.322 euro + TVA pentru un loc de parcare in Parkingul de la Primarie. Taxa permite folosirea unui loc de parcare opt ore pe zi, doar timp de un an, dupa care cei care au folosit locurile de parcare, pentru a putea continua, trebuie sa plateasca un abonament.

Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru modernizarea liniei de tramvai si tramele stradale aferente, precum si alocarea de la bugetul local a sumei de 900.000 RON pentru reabilitarea aleilor din complexele studentesti Hasdeu, Observator si Marasti si a platoului din fata Salii Sporturilor. Ultimele trei proiecte au fost votate in unanimitate de consilierii locali.

Astfel, s-a aprobat PUZ pentru parcul industrial Tetarom II, s-a modificat hotararea privind insusirea inventarului bunurilor din domeniul public al municipiului Cluj-Napoca prin includerea cladirii ce va deveni sediul filarmonicii, adica cladirea Casino din Parcul Mare.

CL a decis si exproprierea terenului de pe Calea Turzii numarul 1 in vederea deschiderii circulatiei pe strada Strugurilor, modernizarii si reamenajarii intersectiei Caii Turzii cu strada Strugurilor si a reorganizarii circulatiei din pietele Cipariu si Stefan cel Mare.

Asa cum GAZETA v-a informat, pana la finele acestui an, de pe Calea Turzii, virand la dreapta, vom putea ajunge direct in Piata Cipariu.